Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η μείωσή της θα μπορούσε να αποτρέψει χιλιάδες περιπτώσεις παιδικού άσθματος

Το παιδικό άσθμα θα μπορούσε να αποφευχθεί κατά το ένα τρίτο, αν μειωνόταν η ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτό έδειξε μεγάλη ανάλυση από 18 ευρωπαϊκές χώρες (και στην Ελλάδα).

Θεωρείται ότι η ρύπανση από την κυκλοφορία μπορεί να καταστρέψει τους αεραγωγούς, οδηγώντας σε φλεγμονή και ανάπτυξη άσθματος σε παιδιά, που έχουν γενετική προδιάθεση να νοσήσουν.

Η μελέτη του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) εξέτασε την επίπτωση του άσθματος σε 63.442.419 παιδιά.

Συγκρίθηκαν τα ποσοστά επίπτωσης του άσθματος με εκτιμήσεις των επιπέδων έκθεσης σε ρύπους, σε περιοχές άνω του 1,5 εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων το 2010, οι οποίες συχνά σχετίζονται με την κυκλοφορία στις αστικές περιοχές.

Στη συνέχεια εκτίμησαν σε δύο διαφορετικά σενάρια, πώς θα μπορούσαν να επηρεαστούν τα ποσοστά, εάν μειωθούν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 11,4% των συνολικών περιπτώσεων άσθματος (66.567 περιπτώσεις) θα μπορούσε να αποφευχθεί κάθε χρόνο, εάν οι χώρες τηρούσαν τα μέγιστα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που συστήνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για τα μικροσκοπικά σωματίδια, γνωστά ως PM2,5.

Το άσθμα είναι η συχνότερη χρόνια παιδική πάθηση. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι τωρινές συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το επίπεδο των διοξειδίου του αζώτου, που εκπέμπεται κυρίως από τα οχήματα, δεν παρέχουν επαρκή προστασία.

Η μελέτη εκτιμά ότι το ποσοστό των νέων περιπτώσεων παιδικού άσθματος, που σχετίζεται με τη ρύπανση του αέρα, ποικίλει ανάλογα με το είδος των ρύπων: Στο 33% για τα μικροσωματίδια (ΡΜ2,5), στο 23% για τα οξείδια του αζώτου (ΝΟ2) και στο 15% για τον μαύρο άνθρακα (BC).

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό European Respiratory Journal.

 

ατμοσφαιρική ρύπανσηπαιδικό άσθμα