Άτομα με κάποια διαταραχή εθισμού κινδυνεύουν από σοβαρή μορφή της Covid-19

Μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, έδειξε πως άτομα που αντιμετωπίζουν διαταραχές εθισμού και κάνουν κατάχρηση ουσιών, κινδυνεύουν από σοβαρή μορφή της νόσου Covid-19, που προκαλεί ο νέος κοροναϊός.

Η σχετική δημοσίευση πραγματοποιήθηκε στο περιοδικό “Molecular Psychiatry”, στο οποίο οι ερευνητές ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα, ανώνυμα, για πάνω από 73 εκ. ασθενείς.

Περίπου το 10% απ΄ο το σύνολο των ασθενών που μελετήθηκαν, είχαν κάποια διαταραχή εθισμού, ωστόσο αποτελούσαν σχεδόν το 16% των περιστατικών που είχαν διαγνωστεί με κοροναϊό.  Όσοι είχαν κάποια πρόσφατα διαγνωσμένη διαταραχή εθισμού, ιδίως στα οπιοειδή και στον καπνό, ήταν πιθανότερο να νοσήσουν με Covid-19, καθώς επίσης να χρειασθούν εισαγωγή στο νοσοκομείο και να χάσουν την ζωή τους εξαιτίας της νόσου.

  • Σύμφωνα με τους ερευνητές, ασθενείς με διαταραχές εθισμού συνήθως έχουν πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα, όπως καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά νοσήματα, μεταβολικές διαταραχές και είναι ιδιαιτέρως επιρρεπείς στις λοιμώξεις. Όλα αυτά αποτελούν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή μορφή της Covid-19. Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν τη συχνότητα εμφάνισης των παραγόντων αυτών για νόσο από κοροναϊό, σε ενήλικες ασθενείς που είχαν προσφάτως διαγνωστεί με διαταραχή εθισμού και έκαναν σύγκριση με ενήλικες ασθενείς με κοροναϊό, οι οποίοι δεν έχουν καμία διαταραχή εθισμού. 

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, ασθενείς με πρόσφατη διάγνωση κάποιου εθισμού, είχαν σημαντικά υψηλότερη συχνότητα παρουσίας άσθατος, χρόνιας νεφρικής νόσου, χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, διαβήτη, καρκίνου, HIV, χρόνιας ηπατίτιδας, καρδιαγγειακών νοσημάτων και παχυσαρκίας, σε σχέση με τους ασθενείς άνευ διάγνωσης διαταραχής εθισμού, πρόσφατα.

Παρόλα αυτά, προς το παρόν τα δεδομένα που αφορούν τους κινδύνους, τις διαφορές μεταξύ των περιστατικών και την πρόγνωση είναι περιορισμένα και χρήζουν περαιτέρω έρευνας.

Επιστημονική δημοσίευση

 

ΕθισμόςΚοροναϊός