Αβοκάντο και καλή υγεία: δείτε που μπορεί να σας βοηθήσει

Ενα λαμπερό πράσινο φρούτο και το βασικό συστατικό του guacamole. Το βρίσκουμε σε σαλάτες, smoothies, dressings.  Γιατί είναι λοιπόν σούπερ τροφή;

Τα αβοκάντο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αλλά είναι το μονοακόρεστο λίπος, το οποίο είναι ένα «καλό» λίπος που βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης, αρκεί να τα τρώτε με μέτρο.

Τα αβοκάντο προσφέρουν σχεδόν 20 βιταμίνες και μέταλλα: κάλιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C και βιταμίνη Ε.

Τα αβοκάντο έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Και περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες σας βοηθούν να αισθάνεστε περισσότερο «γεμάτοι».

Είναι μια υγιεινή τροφή που μπορείτε να προσθέσετε στο καθημερινό σας υγιεινο διαιτολόγιο.  Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα υγιή λίπη που παίρνετε από τα αβοκάντο βοηθούν στην πρόληψη των ασθενειών και διατηρούν το σώμα σας σε καλή κατάσταση λειτουργίας. Τα αβοκάντο μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή:

  • Καρκίνου:  Το φυλλικό οξύ που λαμβάνετε από τα αβοκάντο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, όπως ο καρκίνος του προστάτη και του παχέος εντέρου.
  • Αρθρίτιδας  και οστεοπόρωσης:  Μελέτες για εκχυλίσματα λαδιού από αβοκάντο δείχνουν ότι μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας. Η βιταμίνη Κ στα αβοκάντο ενισχύει την υγεία των οστών σας επιβραδύνοντας την οστική απώλεια και αποτρέποντας την οστεοπόρωση.
  • Κατάθλιψης: Η έρευνα δείχνει μια σχέση μεταξύ κατάθλιψης και χαμηλών επιπέδων φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ βοηθά στον αποκλεισμό της συσσώρευσης μιας ουσίας που ονομάζεται ομοκυστεΐνη στο αίμα σας. Η ομοκυστεΐνη επιβραδύνει τη ροή των θρεπτικών ουσιών στον εγκέφαλό σας και αυξάνει την κατάθλιψη. Τα υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος στα αβοκάντο μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.
  • Φλεγμονής: Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να ξεκινήσει πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η νόσος του Αλτσχάιμερ και η αρθρίτιδα. Η βιταμίνη Ε στα αβοκάντο μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα σας.

Τα θρεπτικά συστατικά στα αβοκάντο μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας:

  • Η πέψη: Τα αβοκάντο είναι γεμάτα με φυτικές ίνες. Έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, που είναι το είδος που βοηθά στη μεταφορά απορριμμάτων στο σώμα σας. Επιπλέον οι φυτικές ίνες βοηθούν σ τη δυσκοιλιότητα.
  • Αρτηριακή πίεση: Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε κάλιο. Το κάλιο βοηθά στην εξισορρόπηση της αρτηριακής σας πίεσης μειώνοντας τα επίπεδα νατρίου στο αίμα σας και μειώνοντας την ένταση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας.
  • Καρδιά:  Το μεγαλύτερο μέρος του υγιούς λίπους στο αβοκάντο είναι το ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ. Αυτό το υγιές λίπος βοηθά στη μείωση της καρδιαγγειακής φλεγμονής. Τα αβοκάντο έχουν επίσης μια θρεπτική ουσία που ονομάζεται βήτα-σιτοστερόλη,  που  βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης σας.
  • Όραση: Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι δύο αντιοξειδωτικά στα αβοκάντο που είναι καλά για τα μάτια σας. Συμβάλλουν στην προστασία των ιστών στα μάτια σας από βλάβες στο υπεριώδες φως και βοηθούν στην πρόληψη τόσο του καταρράκτη όσο και του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.
  • Εγκυμοσύνη: Χρειάζεστε τουλάχιστον 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να αποτρέψετε τις γενετικές ανωμαλίες στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη του μωρού σας. Ένα αβοκάντο σας δίνει περίπου το 41% ​​αυτού.

Συμβουλές:

Αποθηκεύστε τα αβοκάντο σε θερμοκρασία δωματίου, έχοντας υπόψη ότι μπορεί να χρειαστούν 4-5 ημέρες για να ωριμάσουν. Για να επιταχύνετε τη διαδικασία ωρίμανσης, βάλτε τα σε μια χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο ή μπανάνα. Όταν τα εξωτερικά δέρματα είναι μαύρα ή σκούρα μοβ και έχουν απαλή πίεση, είναι έτοιμα για κατανάλωση.

Πλύνετε τα πριν κόψετε, ώστε να μην μεταφερθούν βρωμιά και βακτήρια από το μαχαίρι στον πολτό.

 

αβοκάντο