Αβοκάντο: Τι μπορεί να προκαλέσει η καθημερινή τους κατανάλωση (έρευνα)

Η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα για έξι μήνες δεν είχε καμία επίδραση στο λίπος της κοιλιάς, στο λίπος του ήπατος ή στην περίμετρο της μέσης σε άτομα με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Ωστόσο, οδήγησε σε μικρή μείωση των ανθυγιεινών επιπέδων χοληστερόλης.

Στην τυχαιοποιημένη δοκιμή, η ομάδα –συμπεριλαμβανομένων των ερευνητών του Penn State– διαπίστωσε επίσης ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν αβοκάντο είχαν καλύτερη ποιότητα διατροφής κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης.

Ενώ προηγούμενες, μικρότερες μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και του χαμηλότερου σωματικού βάρους, του ΔΜΣ και της περιφέρειας μέσης, αυτή ήταν η μεγαλύτερη και πιο εκτεταμένη μελέτη μέχρι σήμερα για τις επιπτώσεις του αβοκάντο στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων και της διάρκειας της περιόδου μελέτης.

“Αν και τα αβοκάντο δεν επηρέασαν το λίπος της κοιλιάς ή την αύξηση του βάρους, η μελέτη εξακολουθεί να παρέχει στοιχεία ότι τα αβοκάντο μπορούν να αποτελέσουν ευεργετική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή”, δήλωσε η Penny Kris-Etherton, καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Evan Pugh στο Penn State. “Η ενσωμάτωση ενός αβοκάντο την ημέρα σε αυτή τη μελέτη δεν προκάλεσε αύξηση του σωματικού βάρους και προκάλεσε επίσης μια μικρή μείωση της LDL χοληστερόλης, τα οποία είναι όλα σημαντικά ευρήματα για την καλύτερη υγεία”.

Η Kristina Petersen, επίκουρη καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Texas Tech University, δήλωσε ότι κατά την μελέτη διαπιστώθηκε επίσης ότι η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο βελτίωσε τη συνολική ποιότητα της διατροφής των συμμετεχόντων κατά οκτώ βαθμούς σε κλίμακα 100 βαθμών.

“Η τήρηση των διατροφικών οδηγιών για τους Αμερικανούς είναι γενικά φτωχή στις ΗΠΑ και τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη συνολική ποιότητα της διατροφής”, δήλωσε η Petersen. “Αυτό είναι σημαντικό επειδή γνωρίζουμε ότι η υψηλότερη ποιότητα της διατροφής συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου”.

Η έρευνα — που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of the American Heart Association — διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Loma Linda, το Πανεπιστήμιο Tufts και το UCLA, με συντονιστική υποστήριξη από το Πανεπιστήμιο Wake Forest.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα εξάμηνο πείραμα με περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες που αντιμετώπιζαν υπέρβαρο ή παχυσαρκία, οι μισοί από τους οποίους έλαβαν οδηγίες να τρώνε ένα αβοκάντο κάθε μέρα, ενώ οι άλλοι μισοί συνέχισαν τη συνήθη διατροφή τους και τους είπαν να περιορίσουν την κατανάλωση αβοκάντο σε λιγότερο από δύο το μήνα. Το λίπος στην κοιλιά και γύρω από άλλα όργανα μετρήθηκε με ακρίβεια με μαγνητική τομογραφία πριν και στο τέλος της μελέτης.

“Ενώ ένα αβοκάντο την ημέρα δεν οδήγησε σε κλινικά σημαντική βελτίωση του κοιλιακού λίπους και άλλων παραγόντων καρδιομεταβολικού κινδύνου, η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα δεν οδήγησε σε αύξηση του σωματικού βάρους”, δήλωσε ο Joan Sabaté, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Loma Linda. “Αυτό είναι θετικό, διότι η κατανάλωση επιπλέον θερμίδων από αβοκάντο δεν επηρεάζει το σωματικό βάρος ή το κοιλιακό λίπος και μειώνει ελαφρώς τη συνολική και την LDL-χοληστερόλη”.

Διαπίστωσαν επίσης ότι η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά 2,9 χιλιοστόγραμμα ανά dL (mg/dL) και της LDL χοληστερόλης κατά 2,5 mg/dL.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι στο μέλλον θα συνεχίσουν να αναλύουν τα δεδομένα της μελέτης. Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες δεν έλαβαν οδηγίες για το πώς να τρώνε τα αβοκάντο τους κάθε μέρα και η μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να διερευνήσει πώς οι συμμετέχοντες ενσωμάτωσαν τα αβοκάντο στη διατροφή τους και αν παρατηρούνται διαφορές στα αποτελέσματα με βάση τον τρόπο που οι συμμετέχοντες έτρωγαν το αβοκάντο.

 

αβοκάντοfront-stories