Μπανάνες και σολομός όπλο στη διατροφή των γυναικών – δείτε πως βοηθάνε

Έρευνα συνδέει τις τροφές πλούσιες σε κάλιο με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης – ιδιαίτερα σε γυναίκες με υψηλή πρόσληψη αλατιού

Η κατανάλωση τροφών όπως οι μπανάνες, το αβοκάντο και ο σολομός θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων του αλατιού στη διατροφή των γυναικών, σύμφωνα με έρευνα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι δίαιτες πλούσιες σε κάλιο συσχετίστηκαν με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, ιδιαίτερα σε γυναίκες με υψηλή πρόσληψη αλατιού.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι το μέταλλο βοηθά στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και ότι οι γυναίκες ωφελούνται περισσότερο από τους άνδρες.

Ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Liffert Vogt των Ιατρικών Κέντρων του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, στην Ολλανδία, δήλωσε: «Είναι ευρέως γνωστό ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

«Οι συμβουλές για την υγεία έχουν επικεντρωθεί στον περιορισμό της πρόσληψης αλατιού, αλλά αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί όταν η διατροφή μας περιλαμβάνει επεξεργασμένα τρόφιμα. Στη μελέτη μας, το διαιτητικό κάλιο συνδέθηκε με τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία στις γυναίκες».

Η μελέτη περιελάμβανε 11.267 άνδρες και 13.696 γυναίκες από τη μελέτη Epic-Norfolk, η οποία στρατολόγησε ενήλικες ηλικίας 40 έως 79 ετών από γενικές ιατρείες στο Norfolk του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταξύ 1993 και 1997.

Όλοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους, μετρήθηκε η αρτηριακή τους πίεση και ελήφθη δείγμα ούρων. Το νάτριο και το κάλιο των ούρων χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση της διατροφικής πρόσληψης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης καλίου και της αρτηριακής πίεσης και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καλίου (σε γραμμάρια την ημέρα) συσχετίστηκε με την αρτηριακή πίεση στις γυναίκες. Καθώς η πρόσληψη του μετάλλου αυξήθηκε, η αρτηριακή πίεση μειώθηκε.

Όταν η συσχέτιση αναλύθηκε σύμφωνα με την πρόσληψη αλατιού, η σχέση μεταξύ καλίου και αρτηριακής πίεσης παρατηρήθηκε μόνο σε γυναίκες με υψηλή πρόσληψη νατρίου.

Συνολικά, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν την υψηλότερη πρόσληψη καλίου είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη. Όταν οι άνδρες και οι γυναίκες αναλύθηκαν χωριστά, οι μειώσεις κινδύνου ήταν 7% και 11%, αντίστοιχα.

Η ποσότητα αλατιού στη διατροφή δεν επηρέασε τη σχέση μεταξύ του καλίου και των καρδιαγγειακών συμβάντων σε άνδρες ή γυναίκες, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το κάλιο βοηθά στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, αλλά ότι οι γυναίκες ωφελούνται περισσότερο από τους άνδρες.

«Η σχέση μεταξύ του καλίου και των καρδιαγγειακών συμβάντων ήταν η ίδια ανεξάρτητα από την πρόσληψη αλατιού, υποδηλώνοντας ότι το κάλιο έχει άλλους τρόπους προστασίας της καρδιάς εκτός από την αύξηση της απέκκρισης νατρίου».

Το NHS συνιστά ότι οι ενήλικες ηλικίας 19 έως 64 ετών χρειάζονται 3.500 mg καλίου την ημέρα και θα πρέπει να μπορούν να το λαμβάνουν από τη διατροφή τους.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο περιλαμβάνουν λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, φασόλια, γαλακτοκομικά προϊόντα και ψάρια. Για παράδειγμα, μια μπανάνα 115 g έχει 375 mg κάλιο, 154 g μαγειρεμένου σολομού έχει 780 mg, μια πατάτα 136 g έχει 500 mg και ένα φλιτζάνι γάλα έχει 375 mg.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη καλίου είναι να τρώτε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Άλλες τροφές όπως τα όσπρια, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το γάλα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, επομένως μπορούν να βοηθήσουν στην καρδιά σας.

«Ωστόσο, η διατήρηση της υγείας δεν είναι μόνο να παρακολουθείς τι υπάρχει στο πιάτο σου.

Ο περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ και η σωματική δραστηριότητα θα βοηθήσουν επίσης στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο European Heart Journal .

μπανάνεςσολωμός