Βηματοδότης από το μέλλον παίρνει ενέργεια από τους χτύπους της καρδιάς

Στους κλασικούς βηματοδότες, που χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, οι μπαταρίες διαρκούν περίπου πέντε χρόνια, που σημαίνει ότι οι ασθενείς χρειάζεται να κάνουν αρκετές επεμβάσεις στη διάρκεια της ζωής τους. Επιπλέον οι τρέχουσες συσκευές είναι ογκώδεις.

Ο καινοτόμος βηματοδότης δημιουργήθηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ και στην Κίνα και δοκιμάστηκε επιτυχώς σε χοίρους, που έχουν καρδιά παρόμοιου μεγέθους με την ανθρώπινη.

Εκτός, δε, από την παραγωγή ηλεκτρικών παλμών, για τη ρυθμική σύσπαση της καρδιάς, φαίνεται ότι μπορεί να διορθώσει και την καρδιακή αρρυθμία.

Όπως αναφέρει, μιλώντας στο περιοδικό Nature Communications, ο επικεφαλής ερευνητής Dr Zhong Lin Wang, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Georgia: “Εκατομμύρια ασθενείς βασίζονται σε εμφυτεύσιμες ιατρικές ηλεκτρονικές συσκευές. Αλλά οι μπαταρίες είναι γενικά ογκώδεις, άκαμπτες και έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Ο βηματοδότης καταναλώνει ενέργεια από το σώμα για να διατηρήσει τη λειτουργία του. Εν τω μεταξύ το σώμα διεγείρεται ηλεκτρικά, για τη ρύθμιση της φυσιολογικής καρδιακής δραστηριότητας”.

Ο νέος βηματοδότης είναι ο πρώτος, που μπορεί να αντλήσει από την ίδια την καρδιά αρκετό ρεύμα, ώστε να τροφοδοτήσει με ενέργεια έναν κανονικό βηματοδότη για το εμπόριο. Η νανογεννήτρια μέσα στον βηματοδότη είναι βιοσυμβατή και ανθεκτική στο χρόνο.

Προς το παρόν, όμως, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους, επειδή πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω και να ελεγχθεί η μακροχρόνια ασφάλειά του.

Μελλοντικά, η εν λόγω τεχνολογία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε άλλες εφαρμογές, όπως η εμβιομηχανική ιστών, η αναγέννηση νεύρων και ο επαναπρογραμματισμός βλαστοκυττάρων.