Μπορεί η διατροφή με ψάρια να βοηθήσει όσους υποφέρουν από ημικρανία; (νέα έρευνα)

Οι πονοκέφαλοι συνήθως εμφανίζονταν σταδιακά και στη συνέχεια φτάνουν στο αποκορύφωμα, προκαλώντας βασανιστικό πόνο και πίεση πίσω από τα μάτια, πιθανά με εμετό, ναυτία. Συχνά πολλοί νιώθουν αδυναμία και εξάντληση για τις επόμενες μέρες ενώ δυσκολεύονται πολλοί όσοι υποφέρουν από πονοκέφαλο να αποδώσουν στην δουλειά, ακόμα και να είναι συνεπείς με το ωράριο εργασίας τους.

Σε μια κλινική δοκιμή, που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, η οποία σχεδιάστηκε για να ελέγξει εάν μια ειδική δίαιτα θα μπορούσε να ανακουφίσει τους συχνούς πονοκεφάλους, δόθηκε στους συμμετέχοντες δίαιτα με τρόφιμα που περιείχαν μεγάλες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα έλαια που βρίσκονται σε ορισμένα ψάρια, ενώ περιόρισαν τις τροφές που είναι πλούσιες πηγές ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, όπως πολλά φυτικά έλαια.

Τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6 θεωρούνται και τα δύο απαραίτητα λιπαρά οξέα-κρίσιμα για την υγεία και επειδή το σώμα μας δεν μπορεί να τα φτιάξει, πρέπει να λαμβάνονται από τρόφιμα. Ιστορικά οι άνθρωποι κατανάλωναν περίπου ισοδύναμες ποσότητες και των δύο λιπαρών οξέων. Αλλά η τυπική αμερικανική διατροφή σήμερα τείνει να περιέχει πολύ μεγαλύτερη αναλογία ω-6 λιπαρών. Ορισμένες υγειονομικές αρχές το θεωρούν αυτό καλό: Τα φυτικά έλαια και άλλες πλούσιες πηγές ωμέγα-6 λιπών έχουν βρεθεί σε πολλές μελέτες ότι είναι ευεργετικά για την καρδιαγγειακή υγεία. Αλλά άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι προβληματικό επειδή τα λιπαρά ωμέγα-6 έχει αποδειχθεί ότι προάγουν τον πόνο και τη φλεγμονή , ενώ τα ω-3 λιπαρά τείνουν να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα στις μελέτες, βοηθώντας στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

Οι ερευνητές,  ήθελαν να μάθουν αν θα  μπορούσε μια δίαιτα που αυξάνει τα ω-3 λιπαρά ενώ μειώνει τα λιπαρά ωμέγα-6 να διευκολύνει τη ζωή των ατόμων που επιβαρύνονται από συχνούς πονοκεφάλους ημικρανίας;

Αρκετοί άνθρωποι δήλωσαν οτι οι πονοκέφαλοί τους εξαφανίστηκαν ή μειώθηκαν.

Οι πονοκέφαλοι ημικρανίας είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες χρόνιου πόνου, που επηρεάζουν περίπου το 12 τοις εκατό όλων των Αμερικανών , με μεγαλύτερο ποσοστό να είναι γυναίκες. Για πολλούς ανθρώπους, η κατάσταση μπορεί να είναι εξουθενωτική, προκαλώντας έντονο πόνο, ναυτία και άλλα συμπτώματα και αυξάνοντας απότομα την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι κρίσεις ημικρανίας μπορούν επίσης να επηρεάσουν την παραγωγικότητα στο χώρο εργασίας, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να χάνουν, κατά μέσο όρο, περίπου τέσσερις εργάσιμες ημέρες ετησίως.

Αλλά η νέα μελέτη παρέχει στοιχεία ότι η σωστή διατροφή θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση σε μερικούς ανθρώπους που βιώνουν συχνές κρίσεις ημικρανίας, βοηθώντας τους να μειώσουν τον αριθμό και τη σοβαρότητα των πονοκεφάλων τους. Παρόμοιες μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να εκτιμηθεί εάν οι διατροφικές αλλαγές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση άλλων ειδών οδυνηρών χρόνιων παθήσεων, όπως ο πόνος στη μέση.

Για τη νέα δοκιμή, που δημοσιεύτηκε στο BMJ τον Ιούλιο , οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες και ακολούθησαν για 16 εβδομάδες. Μια ομάδα,  ακολούθησε μια δίαιτα υψηλή σε ωμέγα-3 λιπαρά και σχετικά χαμηλή σε ωμέγα-6 λιπαρά: Έτρωγαν πολλά τρόφιμα όπως άγριο σολομό, τόνο albacore και πέστροφα, ενώ προσπαθούσαν να ελαχιστοποιήσουν τις πλούσιες πηγές ωμέγα-6 λιπαρά όπως καλαμπόκι, σόγια και κανόλα. Για να διευκολυνθεί η παρακολούθηση της δίαιτας, δόθηκαν σε όλα τα άτομα γεύματα, σνακ και συνταγές που παρασκευάστηκαν από διαιτολόγο καθ ‘όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Τα φυτικά έλαια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 συχνά χρησιμοποιούνται για μαγείρεμα και βρίσκονται σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα και γεύματα εστιατορίων. Για να διαπιστώσουν εάν η μείωση αυτών των λιπαρών μπορεί να έχει αντίκτυπο στους πονοκεφάλους ημικρανίας, οι ερευνητές έβαλαν μια δεύτερη ομάδα ανθρώπων να προσθέσει περισσότερα ψάρια και άλλες πλούσιες πηγές ωμέγα-3 στη διατροφή τους χωρίς να μειώσει την πρόσληψη ωμέγα-6. Μια τρίτη ομάδα ανθρώπων, που χρησίμευαν ως μάρτυρες, κατανάλωναν τυπικές ποσότητες και των δύο τύπων λιπών.

Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες βίωσαν, κατά μέσο όρο, περίπου 16 «ημέρες πονοκεφάλου» το μήνα. Αλλά μετά από 16 εβδομάδες, η ομάδα που είχε αυξήσει την πρόσληψη ψαριών και είχε αποφύγει τα φυτικά έλαια είχε κατά μέσο όρο τέσσερις λιγότερες «ημέρες πονοκεφάλου» κάθε μήνα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, καθώς και μείωση 30 έως 40 % στις «ώρες πονοκεφάλου» η κάθε μία ημέρα. Η ομάδα που αύξησε την πρόσληψη ωμέγα-3 χωρίς να μειώσει την κατανάλωση ωμέγα-6 ωφελήθηκε επίσης, αν και είχε μια μικρότερη βελτίωση δύο λιγότερων ημερών χωρίς πονοκεφάλους κάθε μήνα. Και οι δύο αυτές ομάδες ανέφεραν βραχύτερους και λιγότερο σοβαρούς πονοκεφάλους από τα άτομα της ομάδας ελέγχου. Χρησιμοποίησαν επίσης λιγότερα αναλγητικά.

Ο Δρ Burch είπε ότι οι άνθρωποι που αγωνίζονται με πονοκεφάλους ημικρανίας έχουν συχνά κίνητρα να ακολουθήσουν περιοριστικές δίαιτες για να βρουν κάποια ανακούφιση για την κατάστασή τους. Αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι κάποια συγκεκριμένη δίαιτα λειτουργεί. “Αυτή είναι η πρώτη φορά που είχαμε μια ισχυρή, σταθερή διατροφή που μπορούμε να προτείνουμε στους ασθενείς”, πρόσθεσε.

Για τους ανθρώπους που θέλουν να δοκιμάσουν τη δίαιτα μόνοι τους, οι ερευνητές είπαν ότι ο απλούστερος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη ωμέγα-3 είναι να τρώτε περισσότερα λιπαρά ψάρια, όπως σαρδέλες, γαύρος, σκουμπρί, σολομός, τόνος και πέστροφα. Για τους χορτοφάγους, καλές φυτικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών είναι ο αλεσμένος λιναρόσπορος, οι σπόροι chia και τα καρύδια.

Ένα άλλο σημαντικό συστατικό της διατροφής είναι η αποφυγή τηγανητών, επεξεργασμένων και γρήγορων τροφίμων, τα οποία συνήθως παρασκευάζονται με έλαια χαμηλά σε ωμέγα-3 και υψηλά σε ωμέγα-6.  

 

Πηγή: NYTIMES

πονοκέφαλοςημικρανίαfront-stories