Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης;

Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με κατάθλιψη, η οποία μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής τους. Ενώ προσεγγίσεις όπως η θεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν μερικούς ανθρώπους να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους, για άλλους δεν είναι τόσο επιτυχημένες.  Θα μπορούσε η δίαιτα να πετύχει εκεί που άλλες προσεγγίσεις αποτυγχάνουν, και αν ναι, γιατί;

Η κατάθλιψη είναι μια τόσο κοινή διαταραχή ψυχικής υγείας που επηρεάζει περίπου το  5% της αξιόπιστης πηγής  όλων των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Υπάρχουν διάφοροι  τύποι  κατάθλιψης — όπως η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και η  επίμονη καταθλιπτική διαταραχή που  διαρκεί τουλάχιστον 2 χρόνια.

Και ενώ η στοχευμένη  θεραπεία  και  η φαρμακευτική αγωγή  βοηθούν πολλούς να ξεπεράσουν ή να διαχειριστούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, αυτές οι παρεμβάσεις  δεν λειτουργούν εξίσου  για όλους.

Αυτό οδήγησε τους ερευνητές  στην αναζήτηση όλων των παραγόντων που μπορεί να συμβάλλουν στην κατάθλιψη, καθώς και για νέες προσεγγίσεις για θεραπείες κατάθλιψης και διαχείριση συμπτωμάτων.

Πρόσφατα, η διατροφή έχει έρθει στο προσκήνιο της ιατρικής έρευνας, με τους ειδικούς να συζητούν  τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα  της χρήσης διατροφικών παρεμβάσεων για τη θεραπεία ή ακόμα και την πρόληψη διαφορετικών ιατρικών καταστάσεων.

Τα τελευταία χρόνια, αρκετές μελέτες έχουν προτείνει ότι η επιλογή πιο υγιεινής διατροφής πλούσιας σε λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Μελέτη από τον Απρίλιο του 2022  από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϋ διαπίστωσε ότι οι άνδρες ηλικίας 18-25 ετών παρουσίασαν βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης μετά τη μετάβαση σε  μεσογειακή διατροφή . Ωστόσο, παραμένει ασαφές τι μεσολαβεί στη σχέση μεταξύ ποιότητας διατροφής και ψυχικής υγείας.

Τον Δεκέμβριο του 2022,  δύο μελέτες που  δημοσιεύθηκαν στο  Nature Communications  εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου και των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Μία από τις μελέτες διαπίστωσε ότι 13 είδη βακτηρίων, συγκεκριμένα, σχετίζονται με συμπτώματα κατάθλιψης.

Μπορεί να είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτά τα βακτήρια οδηγούν στην ενεργοποίηση διαφορετικών σημάτων στον εγκέφαλο που μπορεί να εξηγεί τη σχέση μεταξύ της βακτηριακής σύνθεσης του εντέρου και των συμπτωμάτων κατάθλιψης, υποθέτουν οι ερευνητές.

Και εδώ έρχεται επίσης η διατροφή: Κάνοντας ορισμένες διατροφικές αλλαγές, μπορεί να είμαστε σε θέση να επηρεάσουμε την αφθονία ορισμένων ειδών βακτηρίων στο έντερο και, κατ’ επέκταση, την  επικοινωνία  μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου, οδηγώντας σε βελτίωση της κατάθλιψης συμπτώματα.

Κατάθλιψη και έντερο

Σε μελέτη  από το 2022, η Δρ. Amin Najaf, Επιστ.Συνεργάτις στο Nuffield Department of Population Health στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι συνάδελφοί της ανέλυσαν δεδομένα από 1.133 συμμετέχοντες στο  Rotterdam Study Trusted Source , ρωτώντας εάν υπήρχε σχέση μεταξύ της σύνθεσης της μικροχλωρίδας του εντέρου  και  της εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Οι ερευνητές  ανακάλυψαν  ότι η παρουσία ορισμένων μικροβιακών γενών – συμπεριλαμβανομένων των  Eggerthella, Coprococcus, Sellimonas, Lachnoclostridium και  Hungatella – συνδέθηκε με την κατάθλιψη.

«Εντοπίσαμε 13 μικροβιώματα και αυτά συσχετίστηκαν με την κατάθλιψη. Νομίζω ότι τα περισσότερα από αυτά ήταν προστατευτικά, έτσι ήταν μειωμένα στην κατάθλιψη. Και μετά υπήρχαν μερικά [βακτήρια] που αυξήθηκαν στην κατάθλιψη», εξήγησε η Δρ Amin.

Η αφθονία ορισμένων βακτηρίων, ιδίως, όπως εκείνων που ανήκουν στο  γένος Eggerthella  , φάνηκε να συνδέεται με την αύξηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές εξηγούν ότι αυτά τα βακτήρια εμπλέκονται στη σύνθεση ορισμένων νευροδιαβιβαστών ή χημικών αγγελιαφόρων, η δραστηριότητα των οποίων μπορεί, με τη σειρά του, να εμπλέκεται στην έκφραση συμπτωμάτων κατάθλιψης. Αυτές οι χημικές ουσίες είναι  το γλουταμικό,  το βουτυρικό, η  σεροτονίνη και  το γάμμα αμινοβουτυρικό οξύ  (GABA).

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τα άτομα με διάγνωση κατάθλιψης έχουν  υψηλότερα επίπεδα γλουταμινικού αξιόπιστης πηγής στα  συστήματά τους από τους συνομηλίκους τους χωρίς κατάθλιψη, ενώ  χαμηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα βουτυρικού  έχουν συνδεθεί με συμπτώματα κατάθλιψης σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον. ασθένεια. Τα χαμηλότερα επίπεδα αξιόπιστης πηγής GABA συνδέονται επίσης με την κατάθλιψη.

Γιατί μπορεί η διατροφή να είναι το κλειδί;

Πολλές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του  γλουταμινικού  και  του βουτυρικού αξιόπιστης πηγής , συντίθενται από βακτήρια του εντέρου από τη διατροφή ενός ατόμου, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό που τρώει ένα άτομο θα επηρεάσει αναγκαστικά την αφθονία αυτών των ουσιών στο ανθρώπινο σώμα.

Οι ειδικοί εξηγούν:  αν τρώτε πολλές φυτικές ίνες, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, η μικροχλωρίδα του εντέρου σας θα είναι πολύ “χαρούμενη”.  Αλλά η διατροφή επηρεάζει επίσης την αφθονία ορισμένων βακτηριακών ειδών στο έντερο και δεδομένου ότι ορισμένα βακτήρια συνθέτουν ορισμένες ουσίες, το να έχουμε πάρα πολλά ή πολύ λίγα από ορισμένα είδη βακτηρίων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερβολική ή πολύ μικρή ποσότητα ορισμένων ουσιών στο σώμα μας.

Ενα από τα βασικά συμπτώματα της κατάθλιψης είναι ότι δεν έχεις ενέργεια, επισημαίνουν οι ειδικοί. 

Η κατάθλιψη είναι μια περίπλοκη κατάσταση που μπορεί να έχει πολλαπλές αιτίες και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορεί να είναι ένας εύκολος, αυτοδυναμωτικός τρόπος εργασίας για καλύτερη ψυχική υγεία.  Και, κυρίως, μια υγιεινή διατροφή δεν συνοδεύεται από κατάλογο πιθανών παρενεργειών, όπως και μερικά από τα πιο κοινά  αντικαταθλιπτικά  φάρμακα, όπως οι  εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης  (SSRIs).

Μια θεραπευτική προσέγγιση για την κατάθλιψη που έρχεται χωρίς παρενέργειες που διαταράσσουν τη ζωή — «για αυτό εργαζόμαστε, ξέρετε», είπε η Δρ Amin.

Ποιες, λοιπόν, μπορεί να είναι κάποιες εύκολες διατροφικές αλλαγές που θα μπορούσαν να μειώσουν τον αντίκτυπο της κατάθλιψης;

Οι ειδικοί προτείνουν να κάνουμε μικρά βήματα — και να μην αφαιρέσουμε εντελώς τις πηγές της λεγόμενης ένοχης γαστρονομικής απόλαυσης.  Για παράδειγμα, η  μαύρη σοκολάτα  μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή και πιο ωφέλιμη εναλλακτική λύση στη σοκολάτα γάλακτος, καθώς περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες βασικών μετάλλων, όπως σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, καθώς και  αντιοξειδωτικά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα  συμπληρώματα μαγνησίου  μπορεί μερικές φορές να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και τα αντιοξειδωτικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες που η Δρ. Amin πιστεύει ότι μπορεί να παίξει ρόλο στην κατάθλιψη.

Οι ειδικοί μοιράοζνται μερικές άλλες εύκολες διατροφικές συστάσεις μαζί μας:

  1. Αποφυγή  ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών που είναι  εξαιρετικά επεξεργασμένα  και περιέχουν  πρόσθετα σάκχαρα , τα οποία οι μελέτες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την υγεία
  2. Προσθέτοντας ποικιλία σε ό,τι αγοράζετε. Αντί για ένα είδος αγοράστε 2 ή 3 ή και περισσότερα.
  3. Προσθήκη περισσότερων  προβιοτικών τροφών , όπως το γιαούρτι και το kimchi, καθώς και  πρεβιοτικών τροφών , όπως τα φυλλώδη πράσινα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της βακτηριακής ποικιλότητας στο έντερο
  4. Τρώτε περισσότερα  τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 , όπως λιπαρά ψάρια ή καρύδια, τα οποία μπορεί να έχουν  αντιφλεγμονώδη δράση και  μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Η διατροφή πρέπει να είναι μόνο μία από τις πολλές προσεγγίσεις όσον αφορά την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. 

Η Δρ Amin αναγνώρισε επίσης ότι η επιλογή μιας πιο υγιεινής διατροφής δεν χρειάζεται να είναι πράξη αυτοθυσίας. «Αν θέλετε να αφεθείτε στο κομμάτι του ντόνατ σας, προχωρήστε, φάτε το», είπε. «Αλλά αντισταθμίστε το με φρούτα, υγιεινές τροφές, [μια] υγιεινή διατροφή, λαχανικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως (ολικής αλέσεως). Και ναι, απλώς εξισορροπήστε το».

κατάθλιψηfront-storiesκατάθλιψη και διατροφή