Μπορεί η τεστοστερόνη να σχετίζεται με την επιτυχία; Τι δείχνει νέα έρευνα

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να έχουν τελειώσει, η υψηλότερη τεστοστερόνη έχει συχνά συνδεθεί με την αθλητική επιτυχία και άλλα θετικά αποτελέσματα. Αλλά πέρα από τον αθλητισμό, μια νέα έρευνα αναδεικνύει ορισμένα στοιχεία ότι η τεστοστερόνη επηρεάζει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας για άνδρες ή γυναίκες. Στην πραγματικότητα, η μελέτη υποδηλώνει ότι παρά τους κοινωνικούς μύθους γύρω από την τεστοστερόνη, θα μπορούσε να είναι πολύ λιγότερο σημαντική από ό, τι πιστεύαμε.

Ερευνητές από το University of Bristol’s Population Health Sciences (PHS) και MRC Integrated Epidemiology Unit (IEU) θέλησαν να διερευνήσουν αν πράγματι η τεστοστερόνη αποτελεί δείκτη κοινωνικοοικονομικής θέσης. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις 28 Ιουλίου στο Science Advances.

Η ερευνητική ομάδα εφάρμοσε μια προσέγγιση που ονομάζεται Mendelian randomization σε δείγμα 306.248 ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου από το UK Biobank. Διερεύνησαν την επίδραση της τεστοστερόνης στην κοινωνικοοικονομική θέση, συμπεριλαμβανομένου του εισοδήματος, της απασχόλησης, και των ακαδημαϊκών προσόντων.

Η Δρ Amanda Hughes, επικεφαλής Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Μπρίστολ: Population Health Sciences (PHS), δήλωσε: «Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η τεστοστερόνη ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει το πού θα καταλήξει στη ζωή. Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι, παρά τους μύθους γύρω από την τεστοστερόνη, οι κοινωνικές συνέπειές της μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικές».

Αρχικά, η ομάδα εντόπισε γενετικές παραλλαγές που συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και στη συνέχεια διερεύνησε πώς αυτές οι παραλλαγές σχετίζονται με τα αποτελέσματα. Ο γενετικός κώδικας ενός ατόμου καθορίζεται πριν από τη γέννηση και γενικά δεν αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής του (υπάρχουν σπάνιες εξαιρέσεις, όπως οι αλλαγές που συμβαίνουν κατά την καρκινογένεση). Αυτό καθιστά πολύ απίθανο αυτές οι παραλλαγές να επηρεάσουν τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, την υγεία ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Κατά συνέπεια, κάθε συσχέτιση ενός αποτελέσματος με παραλλαγές που συνδέονται με την τεστοστερόνη θα υποδηλώνει έντονα μια επίδραση της τεστοστερόνης στο αποτέλεσμα.

Παρόμοια με προηγούμενες μελέτες, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνδρες με υψηλότερη τεστοστερόνη είχαν υψηλότερο εισόδημα στο νοικοκυριό τους, ζούσαν σε λιγότερο υποβαθμισμένες περιοχές και ήταν πιο πιθανό να έχουν πτυχίο πανεπιστημίου και εξειδικευμένη εργασία.

Στις γυναίκες, η υψηλότερη τεστοστερόνη συνδέθηκε με χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική θέση, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου εισοδήματος, της διαβίωσης σε μια πιο υποβαθμισμένη περιοχή και χαμηλότερες πιθανότητες να αποκτήσουν πτυχίο πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με προηγούμενα στοιχεία, η υψηλότερη τεστοστερόνη συσχετίστηκε με καλύτερη υγεία για τους άνδρες και χειρότερη υγεία για τις γυναίκες.

Αντίθετα, υπήρχαν λίγα στοιχεία ότι οι γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με την τεστοστερόνη σχετίζονται με οποιοδήποτε αποτέλεσμα για άνδρες ή γυναίκες. Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν λίγα στοιχεία ότι η τεστοστερόνη επηρέασε σημαντικά την κοινωνικοοικονομική θέση, την υγεία ή την λήψη αποφάσεων με ρίσκο σε άνδρες ή γυναίκες. Η μελέτη υποδηλώνει ότι – παρά τους μύθους γύρω από την τεστοστερόνη – μπορεί να είναι πολύ λιγότερο σημαντική από θεωρούνταν έως τώρα.

Τα αποτελέσματα για τις γυναίκες ήταν λιγότερο ακριβή από τα αποτελέσματα για τους άνδρες, οπότε η επίδραση της τεστοστερόνης στις γυναίκες θα μπορούσε να μελετηθεί με περισσότερες λεπτομέρειες στο μέλλον χρησιμοποιώντας μεγαλύτερα δείγματα.

Η Dr Hughes πρόσθεσε: «Η υψηλότερη τεστοστερόνη στους άνδρες έχει συνδεθεί στο παρελθόν με διάφορα είδη κοινωνικής επιτυχίας. Μια μελέτη ανδρών διαπίστωσε ότι η τεστοστερόνη ήταν υψηλότερη για εκείνους που είχαν περισσότερους υφισταμένους. Άλλες μελέτες έχουν αναφέρει ότι η τεστοστερόνη είναι υψηλότερη σε άνδρες με υψηλή μόρφωση και μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων ανδρών, γεγονός που υποδηλώνει σχέση με την επιχειρηματικότητα».

 

 

 

Πηγή: sciencedaily

τεστοστερόνηfront-stories