Μπορεί η υπνική άπνοια να χειροτερέψει τον χειμώνα;

Ο χειμώνας αλλάζει πολλά σχετικά με τη φυσιολογία του σώματος, κάτι που είναι δύσκολο να το συνηθίσεις εκτός κι αν ζεις κάπου με χαμηλές θερμοκρασίες όλο το χρόνο. Είτε σας αρέσει ο χειμώνας είτε όχι, ο κρύος καιρός θα επηρεάσει το αναπνευστικό σας σύστημα, ειδικά εάν έχετε άπνοια ύπνου. Εν ολίγοις, η υπνική άπνοια θα επιδεινωθεί τον χειμώνα, αλλά υπάρχουν τακτικές που μπορείτε να εφαρμόσετε.

Χειμώνας και Υγεία

Ανεξάρτητα από το πού ζείτε, ο χειμώνας θα επηρεάσει την υγεία σας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Κατανοώντας πώς το σώμα μερικές φορές αντιδρά αρνητικά στις ψυχρότερες θερμοκρασίες, θα είστε σε θέση να φροντίζετε καλύτερα τον εαυτό σας και να κοιμάστε καλύτερα.

  • Πονοκέφαλοι: Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν αύξηση των πονοκεφάλων όταν αλλάζει ο καιρός.
  • Διατροφή: Ο κρύος καιρός αναδεικνύει τα χειρότερα στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων. Συχνά είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες που κάνουν πολλούς να λαχταρούν τροφές με πολλές θερμίδες και ζεστά ροφήματα με ζάχαρη. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να μην αφήνετε την υγιεινή διατροφή και κατά τους κρύους μήνες.
  • Δέρμα: Ο αέρας του χειμώνα στεγνώνει το δέρμα, τα μαλλιά και ακόμη και τα χείλη. Μπορεί να είναι πολύ άβολο και ακόμη και επώδυνο.
  • Διάθεση: Πολλοί υποφέρουν από εποχιακή συναισθηματική διαταραχή τους χειμερινούς μήνες. Συνήθως οφείλεται στην έλλειψη ήλιου και προκαλεί κατάθλιψη και κόπωση.
  • Αναπνευστικό: Με χαμηλότερες θερμοκρασίες έρχεται η εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης. Μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο αναπνευστικό σύστημα, δυσκολεύοντας την αναπνοή και τον ύπνο. Αυτό είναι ακόμη πιο ενοχλητικό για όσους έχουν προδιάθεση αναπνευστικές παθήσεις και διαταραχές ύπνου όπως η υπνική άπνοια.

Υπνική άπνοια το χειμώνα

Τα αναπνευστικά προβλήματα που προκαλούνται από την υπνική άπνοια φαίνεται να επιδεινώνονται κατά τους ψυχρότερους μήνες του έτους, σύμφωνα με μια  μελέτη από τη Βραζιλία.  Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα 7.500 ασθενών σε περίοδο 10 ετών και συνέκριναν τη σοβαρότητα της άπνοιας των ασθενών με τις καιρικές συνθήκες εκείνης της εποχής, συμπεριλαμβανομένης της υγρασίας, της θερμοκρασίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι ασθενείς που πήγαν για θεραπεία κατά τους ψυχρότερους μήνες είχαν περισσότερες νυχτερινές διακοπές στην αναπνοή από εκείνους που αναζήτησαν θεραπεία κατά τους θερμότερους μήνες. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι ασθενείς σταμάτησαν να αναπνέουν κατά μέσο όρο 18 φορές την ώρα, σε σύγκριση με 15 φορές την ώρα το καλοκαίρι.

Δυστυχώς, η υπνική άπνοια γίνεται μεγαλύτερη πρόκληση το χειμώνα λόγω της μείωσης της υγρασίας. Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι αυτό συνέβη μετά τη μελέτη ασθενών ύπνου κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας.   Πιστεύεται ότι οφείλεται στον ξηρό αέρα και στην αυξημένη χρήση τζακιών στο σπίτι που φέρνουν καπνό. Δεδομένου ότι η υπνική άπνοια γίνεται χειρότερη, είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για να βοηθήσετε σε έναν επιτυχημένο νυχτερινό ύπνο.

Καθώς βγαίνετε έξω, λάβετε προστατευτικά μέτρα για να αποτρέψετε την ασθένεια ή την επιδείνωση των συμπτωμάτων:

  • Να είστε πάντα σίγουροι ότι το στόμα σας είναι καλυμμένο όταν βγαίνετε έξω. Η αναπνοή σε κρύο αέρα μπορεί να στεγνώσει τον αεραγωγό και τους πνεύμονες.
  • Ντυθείτε κατάλληλα για τον καιρό. Να έχετε πάντα ζεστά ρούχα. Καλύτερα να είστε πολύ ζεστοί και να αφαιρείτε ρούχα παρά να κρυώνετε.
  • Αναπνεύστε από τη μύτη και έξω από το στόμα σας. Η μύτη σας βοηθά στο φιλτράρισμα του κρύου αέρα.

Προλάβετε την υπνική σας άπνοια αυτόν τον χειμώνα, φροντίζοντας ο αέρας να είναι ζεστός και υγρός για τις καλύτερες συνθήκες ύπνου.