Μπορεί κάποιος να επιταχύνει την ανάπτυξη γενειάδας;

Αν και η άσκηση και η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη των γενειάδων, οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν πόσο πλήρως θα μεγαλώσει η γενειάδα ενός ατόμου είναι οι ορμόνες και η γενετική.

Οι άνδρες αρχίζουν να βγάζουν τρίχες στο πρόσωπο κατά την εφηβεία . Πολλοί από αυτούς θα παρατηρήσουν ότι οι τρίχες του προσώπου τους αρχίζουν να φυτρώνουν πρώτα στο άνω χείλος.  Άλλες περιοχές που οι άνθρωποι μπορεί να παρατηρήσουν πρώιμη τριχοφυΐα στο πρόσωπο περιλαμβάνουν το πηγούνι ή τα πλαϊνά του προσώπου κοντά στα αυτιά, τα οποία οι άνθρωποι αναφέρονται ως «φαβορίτες».

Οι τρίχες στο πρόσωπο μεγαλώνουν διαφορετικά για τον καθένα. Μερικά άτομα μπορεί να είναι σε θέση να αφήσουν πλήρη γενειάδα κατά τη διάρκεια του τελευταίου ή ακόμα και του μεσαίου σταδίου εφηβική ηλικία. Άλλοι μπορεί να συνεχίσουν να έχουν αραιές περιοχές ανάπτυξης μέχρι τα τέλη της δεκαετίας των 20, ενώ κάποιοι μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ σημαντική τριχοφυΐα στο πρόσωπο.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη της γενειάδας;

Η γενετική και οι ορμόνες είναι οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν πόσο γρήγορα και πλήρως θα μεγαλώσει η γενειάδα ενός ατόμου. Ο τρόπος ζωής και οι συνήθειές τους μπορεί επίσης να επηρεάσουν το πώς μεγαλώνουν τα γένια τους.

Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που επηρεάζει την ανάπτυξη των τριχών του προσώπου και τα επίπεδά της μπορεί να ποικίλλουν.  Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της γενειάδας. Για τους άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη , η λήψη συμπληρωμάτων υπό την επίβλεψη γιατρού μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ανάπτυξης γενειάδας.  Εάν τα επίπεδα τεστοστερόνης ενός ατόμου πέφτουν εντός τυπικών ορίων, η λήψη συμπληρωμάτων πιθανότατα δεν θα επηρεάσει την ανάπτυξη των γενειάδων του.

Η γενετική επηρεάζει επίσης τον τρόπο που μεγαλώνει η γενειάδα ενός ατόμου. Μερικά γονίδια τα καθιστούν πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη πιο γεμάτη γενειάδα, ενώ άλλα μπορεί να είναι σε θέση να αναπτύξουν μόνο αραιή ή σπασμένη γενειάδα ή άλλες τρίχες στο πρόσωπο.

Η υγεία και η ευημερία ενός ατόμου επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας ολόκληρου του σώματός του, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο μεγαλώνουν τα γένια του. Παρόλο που δεν είναι δυνατό να αλλάξουν τα γονίδια κάποιου, οι συνήθειες του τρόπου ζωής που μπορούν να υιοθετήσουν μπορεί να τον βοηθήσουν να αποκτήσει πιο γεμάτα γένια.

Ασκηση

Η άσκηση βελτιώνει τη ροή του αίματος, η οποία βοηθά στην τόνωση της ανάπτυξης των τριχοθυλακίων. Ασκήσεις, όπως η άρση βαρών και η ενδυνάμωση βοηθούν επίσης στην αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης ενός ατόμου.   

Διατροφή

Η καλή διατροφή από μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη γενειάδας και στη διατήρηση της υγείας.  Σύμφωνα με Μελέτη του 2015, η παχυσαρκία και η χαμηλή τεστοστερόνη έχουν αμφίδρομη σχέση, που σημαίνει ότι η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή τεστοστερόνη.

Τα θρεπτικά συστατικά, όπως ο ψευδάργυρος , μπορεί επίσης να είναι ευεργετικά για τα επίπεδα τεστοστερόνης. Μια θρεπτική διατροφή δεν θα παρακάμψει τη γενετική, αλλά μπορεί να βοηθήσει τα υπάρχοντα μαλλιά να γίνουν πιο υγιή και γεμάτα. Μερικές τροφές που μπορούν να βοηθήσουν περιλαμβάνουν:

  • άπαχη πρωτεΐνη, όπως κοτόπουλο και σολομός
  • τροφές πλούσιες σε σίδηρο , όπως το συκώτι
  • δημητριακά ολικής αλέσεως και άλλους σύνθετους υδατάνθρακες
  • τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο, όπως οι ξηροί καρποί και τα ρεβίθια
  • υγιή λίπη, όπως αυτά του αβοκάντο
  • φρούτα και λαχανικά, όπως εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β και βιταμίνες A, C, D και E

Συμπληρώματα

Ορισμένα συμπληρώματα μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της υγείας ενός ατόμου με τρόπο που ευνοεί την ανάπτυξη των γενειάδων του όσο το επιτρέπει η γενετική του σύνθεση.  Ένα άτομο μπορεί να επιθυμεί να πάρει μια πολυβιταμίνη που περιέχει σίδηρο και ψευδάργυρο εάν η διατροφή του δεν του παρέχει επαρκείς ποσότητες από αυτά τα θρεπτικά συστατικά.  Ωστόσο, δεν υπάρχουν συμπληρώματα που θα επιτρέψουν σε ένα άτομο να αφήσει γένια εάν δεν έχει τα γονίδια για να το κάνει.

Περιποίηση δέρματος

Η διατήρηση μιας υγιούς ρουτίνας περιποίησης του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της γενειάδας καθαρή, μπορεί να επηρεάσει θετικά τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν και δείχνουν τα γένια ενός ατόμου.  Η απολέπιση του προσώπου μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και των υπολειμμάτων από γύρω από κάθε θύλακα της τρίχας, επιτρέποντας στην τρίχα να αναπτυχθεί ανεμπόδιστα μέσω του δέρματος. Η απολέπιση μπορεί επίσης να μειώσει τις τρίχες που φυτρώνουν κάτω από τα γένια.

Υπνος

Εκτός από απαραίτητος για τη συνολική υγεία, ο ύπνος μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανάπτυξη της γενειάδας.  Τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες γενικά αυξάνουν όταν κοιμούνται. 

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα γένια σας να γίνουν πιο πυκνά;

Το να διατηρείτε το μούσι καθαρό και ενυδατωμένο μπορεί να το βοηθήσει να φαίνεται πιο πυκνό. Ωστόσο, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ρουτίνα με επιστημονική υποστήριξη που μπορεί να πυκνώσει τα γένια που μεγαλώνουν.

Ωστόσο, ορισμένα ανέκδοτα στοιχεία δείχνουν ότι το ελαιόλαδο και το λάδι αβοκάντο θα μπορούσαν να πυκνώσουν τα γένια.

Είναι πιθανό ότι αυτά μπορεί να λειτουργήσουν όπως τα μαλακτικά αφήνοντας μέσα διατηρώντας τα γένια τρέφονται και ενυδατώνονται.

πηγή: medical news today
φροντίδα γενειάδας