Μπορεί να φταίει η ποδηλασία για την σεξουαλική δυσλειτουργία;

Ειδικοί σε θέματα υγείας δήλωσαν στο Fox News ότι η πίεση από τη σέλα του ποδηλάτου στο περίνεο (την περιοχή των γεννητικών οργάνων) μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα ακράτειας ούρων, σεξουαλικής διέγερσης και να προκαλέσει πόνο και μούδιασμα στα γεννητικά όργανα σε ορισμένες γυναίκες και άνδρες ποδηλάτες.

“Μια μελέτη σε περισσότερες από 300 γυναίκες του τριάθλου, οι οποίες κάνουν πολύ ποδήλατο ως μέρος του αθλήματός τους, ανέφερε ότι μία στις τρεις υπέφεραν από ακράτεια και πυελικό πόνο. Οι ειδικοί διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες ποδηλάτισσες μπορεί να υποφέρουν από μειωμένη ευαισθησία του κόλπου και των χειλέων και υψηλότερο ποσοστό λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος” δήλωσε η Δρ Philippa Kaye.

Οι φυσικοθεραπευτές που αντιμετωπίζουν θέματα πυελικού εδάφους, δήλωσαν ότι τα παράπονα για πυελικό πόνο μπορεί να είναι κοινά μεταξύ των γυναικών που κάνουν ποδήλατο ως μέρος της καθημερινής τους άσκησης ή μετακίνησης, επειδή το άθλημα περιλαμβάνει πίεση στην περιοχή του πυελικού εδάφους. Ορισμένοι ποδηλάτες μπορεί να παραπονούνται για πόνο, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα ή ακράτεια ούρων, δήλωσαν οι ειδικοί σε θέματα υγείας στο Fox News. Αυτά τα συμπτώματα απαντώνται συνήθως στις γυναίκες, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και στους άνδρες, συμπλήρωσαν.

Μια μελέτη που εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ των γυναικών ποδηλατιστριών και της σεξουαλικής δυσλειτουργίας διαπίστωσε ότι σχεδόν το 54% των γυναικών ποδηλατιστριών είχαν γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία (FSD), το 58% παραπονέθηκε για μούδιασμα των γεννητικών οργάνων και το 69% ανέφερε πόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Σύμφωνα με τη μελέτη, η συχνότητα και η διάρκεια της ποδηλασίας δεν σχετίζονταν με την FSD. Ωστόσο, η συχνότητα του μουδιάσματος συσχετίστηκε με μειωμένη διέγερση, οργασμό και ικανοποίηση κατά τη συνουσία, ενώ η συχνότητα του πόνου μείωσε σημαντικά τη διέγερση, τον οργασμό και τη λίπανση των γεννητικών οργάνων.

Μελέτη, κατά την οποία εξετάστηκαν άνδρες ποδηλάτες, διαπίστωσε μια μικρή συσχέτιση μεταξύ των ετών ποδηλασίας και της παρουσίας συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, ανεξάρτητα από την ηλικία του άνδρα. Οι ερευνητές ανέφεραν στη μελέτη ότι η ποδηλασία υψηλής έντασης μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία του πυελικού εδάφους σε ορισμένους άνδρες. Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ωστόσο ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να αναλυθεί η επίδραση της ποδηλασίας στα ουρογεννητικά προβλήματα σε αυτόν τον πληθυσμό.

Η Lauren Tadros, PT, DPT, είναι φυσικοθεραπεύτρια πυελικού εδάφους στο Thrive Integrated Physical Therapy στη Νέα Υόρκη και δήλωσε στο Fox News ότι παρατηρεί ουρολογικά προβλήματα σε άνδρες ποδηλάτες από την υπερβολική ποδηλασία. Ανέφερε σχετικά πως “Το πιο συνηθισμένο παράπονο είναι ο πόνος στον ουρητήρα ή ο πόνος στο όσχεο και το πέος από ερεθισμό του πυελικού εδάφους, ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε πόνο με την εκσπερμάτιση, δισταγμό στην ούρηση και συχνότητα ή πόνο με την ούρηση”.

Η Elizabeth D’Annunzio Shah, PT, DPT, OCS, είναι επίσης φυσικοθεραπεύτρια πυελικού εδάφους στο Thrive Integrated Physical Therapy στη Νέα Υόρκη και δήλωσε στο Fox News ότι αν και η ακράτεια ούρων μπορεί να φαίνεται να είναι κοινή στις γυναίκες, “το να ουρεί κανείς ενώ γυμνάζεται δεν είναι φυσιολογικό”.

“Δεν έχει να κάνει τόσο με την ποδηλασία όσο με το πώς το άτομο κρατάει την αναπνοή του και τη στάση του σώματος”, δήλωσε επίσης.

Παράλληλα, ανέφερε πως η καθιστική ζωή από μόνη της “φορτίζει” σημαντικά τη σπονδυλική στήλη και την περιοχή της λεκάνης, ενώ η ποδηλασία μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την πίεση στο πυελικό έδαφος. Είναι σημαντικό για τους ποδηλάτες να έχουν αντίληψη της στάσης και της αναπνοής τους λοιπόν, κατά την διάρκεια της ποδηλασίας.

Οι φυσικοθεραπευτές πυελικού εδάφους αντιμετωπίζουν τις μυϊκές ανισορροπίες και τα μηχανικά ζητήματα ενός ατόμου που μπορεί να συμβάλλουν στην ακράτεια ούρων και τη σεξουαλική δυσλειτουργία, τα οποία μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν το άτομο, να εκτελεί ασκήσεις χωρίς επεισόδια ακράτειας ή πόνου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να συμβάλλουν στην μείωση της πίεσης στην πυελική χώρα και να ελαττώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης των αναφερόμενων προβλημάτων:

Πιο φαρδιές σέλες: ένα φαρδύτερο κάθισμα, το οποίο μπορεί να κατανέμει την πίεση στα οστά του καθίσματος είναι μία καλή επιλογή για έναν ποδηλάτη

Εξερευνήστε τη χρήση απορροφητήρων κραδασμών στη σέλα : Μια μελέτη έδειξε ότι οι απορροφητές κραδασμών του καθίσματος μείωσαν σημαντικά την πίεση στο περίνεο (περιοχή των γεννητικών οργάνων) έως και 59%.

Ανυψώστε το τιμόνι σας:  Εάν το τιμόνι σας είναι πολύ χαμηλό, μπορεί να ασκήσει πίεση στο πυελικό έδαφος, σύμφωνα με τους ειδικούς που συνιστούν επίσης το τιμόνι να είναι τουλάχιστον στο ύψος της σέλας.

Αναπνεύστε! Η εκπνοή κατά τη διάρκεια της προσπάθειας ελέγχει την ενδοκοιλιακή πίεση και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της πίεσης στο κοιλιακό τοίχωμα και το πυελικό έδαφος.

Σηκωθείτε όρθιοι με προσοχή: Σύμφωνα με μια έκθεση στο Urology Times, οι ουρολόγοι διαπίστωσαν ότι οι ποδηλάτες που στέκονταν όρθιοι περισσότερο από το 20% του χρόνου κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας και ρύθμιζαν το τιμόνι σε ύψος τουλάχιστον ίσο με τη σέλα είχαν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν μούδιασμα στα γεννητικά όργανα.

σεξουαλική δυσλειτουργία