Μπορεί να ωφελήσει η μάσκα ύπνου;

Το τεχνητό φως καταστέλλει τη μελατονίνη, την ορμόνη που προκαλεί ύπνο στο σώμα.    Η έλλειψη αρκετής μελατονίνης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου ή διαταραχές, όπως η αϋπνία.

Μια μάσκα ματιών μπορεί να εμποδίσει το τεχνητό φως που μπορεί να σας εμποδίσει να κοιμηθείτε.

Ένα άλλο πλεονέκτημα μιας μάσκας ματιών είναι η καταπραϋντική αίσθηση στο πρόσωπο και στα μάτια. Η ήπια πίεση και το μαλακό υλικό μπορεί να είναι πολύ χαλαρωτικά για τους ανθρώπους και να βοηθήσουν να δημιουργήσουν μια αίσθηση ηρεμίας.

Στην πραγματικότητα  Μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς σε μονάδα εντατικής θεραπείας που αποσπώνταν τακτικά από το φως και τον θόρυβο μπορούσαν να περνούν περισσότερο χρόνο στον ύπνο REM ενώ φορούσαν μάσκα ύπνου.

Μια μελέτη του 2013 έβγαλε παρόμοια συμπεράσματα. Δέκα υγιείς κοιμώμενοι υποβλήθηκαν σε δύο συνεδρίες πολυυπνογραφίας (PSG), μία με σβηστά φώτα και μία με αναμμένα φώτα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας με τα φώτα, η ομάδα βίωσε «ρηχό ύπνο και συχνές αφυπνίσεις».

Επιπλέον, Μελέτη του 2017 δείχνει ότι τόσο οι μάσκες ύπνου όσο και οι ωτοασπίδες μπορεί να έχουν θετική επίδραση στην υποκειμενική ποιότητα ύπνου των ασθενών σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Το να εμποδίζετε το φως με μια μάσκα ύπνου μπορεί να είναι ευεργετικό, αλλά  δεν είναι για όλους.

Τι μάσκες ύπνου υπάρχουν;

Σε ό,τι αφορά τις μάσκες ύπνου, υπάρχουν αρκετά είδη οπότε σίγουρα θα βρείτε την πιο κατάλληλη για εσάς. Οι μάσκες ύπνου μπορεί να είναι:

Υφασμάτινες μάσκες

Υπάρχουν πολλά είδη υφασμάτινων μασκών ματιών, από μετάξι και κασμίρι μέχρι βαμβάκι, βελούδο, ακόμα και φλις. Οι υφασμάτινες μάσκες ματιών είναι ευέλικτες και μπορούν να λειτουργήσουν για τους περισσότερους ανθρώπους. Ανάλογα με το ύφασμα που θα επιλέξετε, μπορούν να έχουν διαφορετικά οφέλη. Για παράδειγμα, οι μεταξωτές υφασμάτινες μάσκες είναι υπέροχες αν έχετε ευαίσθητο δέρμα.

Μάσκα ματιών με gel

Εάν είστε άτομο που του αρέσει η κρύα πίεση, ίσως βρείτε μια μάσκα ύπνου με gel.  Για να κοιμηθείτε, η θερμοκρασία του σώματος πρέπει να πέσει, οπότε αν έχετε μια δροσιστική μάσκα ματιών, τότε πιθανότατα θα επιταχυνθεί αυτή τη διαδικασία.

Οι δροσιστικές μάσκες ματιών μπορούν να βοηθήσουν με:

  • συμπτώματα αλλεργίας
  • φαγούρα στα μάτια
  • μαύροι κύκλοι
  • ερεθισμός
  • υψηλές θερμοκρασίες

Μαλακή μάσκα ματιών

Μια μαλακή μάσκα ματιών μπορεί να είναι πιο άνετη και λιγότερο περιοριστική. Τείνουν επίσης να ταιριάζουν καλύτερα στο περίγραμμα του προσώπου σας.  Συχνά είναι πιο παχιές οπότε είναι σε θέση να εμποδίσουν πλήρως το φως.

Θερμαινόμενες μάσκες ύπνου

Οι θερμαινόμενες μάσκες ματιών είναι γενικά χαλαρωτικές, με τον ίδιο τρόπο που μια θερμαινόμενη κομπρέσα μπορεί να είναι καταπραϋντική για τους ανθρώπους.  Ένας από τους ιατρικούς λόγους που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια θερμαινόμενη μάσκα ματιών είναι για ξηροφθαλμία. Η θερμότητα «διεγείρει τους αδένες πετρελαίου που παράγουν δάκρυα και επίσης βοηθούν στην παγίδευση της υγρασίας στα μάτια, βελτιώνοντας την ενυδάτωση των ματιών.

Μάσκες ύπνου και το δέρμα σας

Είναι πιθανό οι μάσκες ύπνου να σας βοηθήσουν να ξεκουραστείτε καλά. Τι γίνεται όμως με το δέρμα σας; Θα μπορούσε μια μάσκα ύπνου να βοηθήσει στην αποτροπή της ακμής, να επιβραδύνει το σχηματισμό ρυτίδων και να μειώσει τους κύκλους κάτω από τα μάτια;

Η Benedetta Brazzini, δερματολόγος στην Marylebone Clinic πιστεύει ότι, όσον αφορά το δέρμα, τα οφέλη μιας μάσκας ύπνου είναι ελάχιστα.

«Οι μάσκες ύπνου είναι χαλαρωτικές και αυτό είναι υπέροχο για το δέρμα και την επιδερμίδα σου γενικά, αλλά προσθέτουν πολύ λίγα μετά από αυτό, εκτός αν είναι εμπλουτισμένες με ισχυρά ενεργά συστατικά ή προϊόντα», εξηγεί.

«Η απόκτηση λάμψης που διαρκεί μετά από έναν βραδινό ύπνο έχει να κάνει πραγματικά με την περιποίηση του δέρματός σας από μέσα προς τα έξω – καθώς και την τοπική φροντίδα του δέρματος – επομένως είναι απαραίτητο να τρώτε υγιεινά και να κοιμάστε καλά», προσθέτει.

Ακμή

Όσο για την ακμή, μια μάσκα ύπνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε συσσώρευση ή υπολείμματα στο δέρμα, ιδιαίτερα αν δεν διατηρείτε τη μάσκα καθαρή. Η εκ νέου χρήση μιας μάσκας ματιών που έχει ακαθαρσίες ή λίπος στο εσωτερικό θα μπορούσε να προκαλέσει συσσώρευση σμήγματος ή λίπους στο δέρμα, και μπορεί να φτάσει μέχρι το σημείο να κάνει πιο έντονη την ακμή.

Σημειώνει ότι η χρήση της μάσκας για σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα στερήσει το δέρμα από το απαραίτητο οξυγόνο.

Η συμβουλή της είναι να φοράτε τη μάσκα ύπνου σας χαλαρά. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα γλιστρήσει καθώς κοιμάστε και δεν θα πρέπει να έχει αρνητική επίδραση στο δέρμα γύρω από τα μάτια σας.

Ρυτίδες

Λίγοι άνθρωποι δείχνουν τα καλύτερα όταν είναι κουρασμένοι και μια ανήσυχη νύχτα μπορεί να δώσει στο δέρμα μια ταλαιπωρημένη εμφάνιση. Αλλά όταν πρόκειται για ρυτίδες, οι μάσκες ύπνου είναι ευλογία ή όλεθρος;

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η χρήση μάσκας ύπνου μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης, αν και η Brazzini λέει ότι μπορεί να δώσει την ψευδαίσθηση των ρυτίδων βραχυπρόθεσμα.

«Μπορεί να ξυπνήσετε για να βρείτε μια έντονη πτυχή γύρω από τα μάτια σας αφού φορέσετε μια μάσκα ύπνου και αυτό μπορεί να έχει να κάνει με το ύφασμα», εξηγεί. «Οι συνθετικές ίνες δημιουργούν τριβή στο δέρμα σας, παρασύροντας τα ευαίσθητα επάνω κύτταρα του δέρματος στο πρόσωπό σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία βραχυπρόθεσμων ρυτίδων και πτυχών».

Η Brazzini πιστεύει ότι μια καλής ποιότητας μάσκα από μετάξι μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα, καθώς είναι πιο ευαίσθητες στην περιοχή των ματιών.

Κύκλοι κάτω από τα μάτια

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια είναι συχνά ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι είχατε έναν κακό ύπνο. Αλλά δεν πρέπει να περιμένετε μια μάσκα ύπνου να διορθώσει το πρόβλημα.

Για μερικούς ανθρώπους, οι κύκλοι κάτω από τα μάτια βελτιώνονται με την ανάπαυση. Αλλά για άλλους, μπορεί να είναι σημάδι χρόνιας κόπωσης, αλλεργιών, υποθυρεοειδισμού και άλλων καταστάσεων.

Πότε να δείτε γιατρό

Μερικές φορές, μια μάσκα ύπνου δεν είναι αρκετή για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Εάν εχετε τακτικά προβλήματα ύπνου, καλύτερα να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας, ιδιαίτερα αν αυτά επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σας.  Ο ύπνος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχικής και σωματικής μας υγείας, οπότε αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, δεν είναι κάτι που πρέπει να αγνοήσετε.

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, και όταν χάνετε τακτικά, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία σας.

μάσκα ύπνου