Μπορεί το φαγητό να είναι φάρμακο; Υπέρ και κατά

Η «τροφή ως φάρμακο» μπορεί να είναι μια αναδυόμενη έννοια στον δυτικό κόσμο, αλλά υπάρχει εδώ και αιώνες ως ο ακρογωνιαίος λίθος της υγείας για πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, ο ρόλος της διατροφής και των τροφίμων στην πρόληψη και διαχείριση ασθενειών σε σύγκριση με τη συμβατική ιατρική έχει αμφισβητηθεί.  

Το γεγονός ότι η δίαιτα μπορεί να επηρεάσει την υγεία ενός ατόμου είναι αναγνωρισμένο από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι που έχουν πρόσβαση σε επαρκή και υγιεινή διατροφή είναι πιο πιθανό να έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, ασφαλέστερη εγκυμοσύνη και τοκετό, χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων και ζουν περισσότερο.

Οι λόγοι για αυτό είναι μυριάδες, περίπλοκοι και δεν είναι ακόμη καλά κατανοητοί. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα, κορεσμένα και τρανς λιπαρά και περίσσεια νατρίου μπορεί να προκαλέσειχρόνια φλεγμονή— ένας υποκείμενος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων , διαβήτη τύπου 2, κακής υγείας του εντέρου και άλλων χρόνιων ασθενειών.

Ομοίως, η Αmerican Heart Association έκανε πρόσφατα συστάσεις διατροφής και τρόπου ζωής που περιλάμβαναν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και φυτική ή άπαχη ζωική πρωτεΐνη για την υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η δίαιτα υποστηρίζει την καλή υγεία μέσω της δυνατότητάς της να μειώνει τους επιβλαβείς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής, αυξημένη χοληστερίνη, υψηλή αρτηριακή πίεση.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνδέει επίσης τη διατροφική κατάσταση με την υγεία του ανοσοποιητικού.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα καροτενοειδή – αντιοξειδωτικά που βρίσκονται φυσικά σε ορισμένα λαχανικά και φρούτα – στη διατροφή μπορούν να βελτιώσουν τους μεταβολίτες του αίματος των ατόμων με ηπατική νόσο.

Σύμφωνα με το 2020-2025 Διατροφικές Οδηγίες για Αμερικανούς ο πυρήνας μιας υγιεινής διατροφής βασίζεται σε υψηλές προσλήψεις μιας ποικιλίας τροφών και ποτών πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως:

  • φρούτα
  • λαχανικά
  • ολικής αλέσεως
  • γαλακτοκομικά χαμηλά και χωρίς λιπαρά
  • άπαχη πρωτείνη
  • υγιή λίπη και έλαια.

Η προστιθέμενη ζάχαρη, το αλάτι, τα κορεσμένα λίπη και η πρόσληψη αλκοόλ θα πρέπει να περιορίζονται για καλή υγεία.

Η τροφή ως φάρμακο

Η τροφή ως φάρμακο” είναι μια πρακτική που βασίζεται στη γνώση ότι η τροφή και η διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση ασθενειών.

Δεν υπάρχει ενιαίος ορισμός της έννοιας «τροφή ως φάρμακο», αλλά γενικά αναφέρεται στην ιεράρχηση των τροφίμων και της διατροφής στο πρόγραμμα υγείας ενός ατόμου, με στόχο είτε την πρόληψη, τη μείωση των συμπτωμάτων ή την αναστροφή μιας κατάστασης ασθένειας.

Επικεντρώνεται στην αυξημένη κατανάλωση μιας ποικιλίας ολόκληρων, ελάχιστα επεξεργασμένων φυτικών τροφίμων και στην περιορισμένη πρόσληψη τροφών υψηλής επεξεργασίας πλούσιων σε πρόσθετη ζάχαρη, λάδι και αλάτι.

Τρόφιμα που ισχυρίζονται οι υποστηρικτές έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες, συχνά λόγω των υποτιθέμενων υψηλών επιπέδων ενός συγκεκριμένου μικροθρεπτικού συστατικού ή βιομορίου   παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από άτομα που θεωρούν τα τρόφιμα ως φάρμακα.  Αυτά περιλαμβάνουν μια ποικιλία από βότανα και μπαχαρικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως και φρούτα και λαχανικά.

Η προσέγγιση «τροφή ως φάρμακο» στη διαχείριση της υγείας αμφισβητεί την κατασκευή της συμβατικής ιατρικής, η οποία βασίζεται κυρίως στις τεχνολογικές ιατρικές εξελίξεις για τη διαχείριση της υγείας και των ασθενειών με φαρμακευτικά φάρμακα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμβατική, δυτική ιατρική όντως συνταγογραφεί αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής ως θεραπεία πρώτης γραμμής για ορισμένες παθήσεις, ιδίως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).

Ωστόσο, η εστίαση είναι στην ισορροπία των μακροθρεπτικών συστατικών στη διατροφή, και υπάρχει ακόμη μικρή σαφήνεια ως προς το πώς θα πρέπει να μοιάζει στους ανθρώπους, όπως περιγράφεται σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Νature.

Oφέλη μιας προσέγγισης υγειονομικής περίθαλψης «τροφή ως φάρμακο».

Διαχείριση ασθενειών.  Για παράδειγμα, αύξηση των διαιτητικών ινών υποστηρίζεται ότι μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με προδιαβήτη ή διαβήτη, μειώνοντας την εμφάνιση βλαβών στα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία που σχετίζονται με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι βελτιώσεις στην ποιότητα της διατροφής μπορούν επίσης να μειώσουν τα συμπτώματα της νόσου και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής.

Μια μελέτηπροτείνει ότι μια τροποποιημένη μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον πόνο, την κούραση και την ενόχληση σε άτομα με λιποοίδημα, μια κατάσταση όπου υπάρχει μη φυσιολογική συσσώρευση λίπους στα κάτω άκρα.

Ωστόσο, η «τροφή ως φάρμακο» δεν είναι θεραπεία για όλους και θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την κατάλληλη ιατρική θεραπεία.