CDC: Επιβεβαιώθηκε πως ο θανατηφόρος ιός των ζώων “Τσαπάρε” μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων

Ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ (CDC) επιβεβαίωσαν πως ο σπάνιος και θανατηφόρος ιός Τσαπάρε, μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων.

Ο ιός προέρχεται από τα ζώα, ανήκει σε μια οικογένεια ιών που προκαλούν αιμορραγικό πυρετό, όπως ο Έμπολα και πρωτοεμφανίστηκε στην Βολιβία το 2004, ενώ στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Τώρα όμως επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά πως μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ των ανθρώπων.

  • Τα νέα αυτά, αποτελούν μία υπενθύμιση, πως οι επιστήμονες δεν σταματούν την προσπάθεια εντοπισμού και αναγνώρισης νέων, δυνητικά απειλητικών για την ανθρωπότητα ιών, την ώρα που παγκοσμίως δίνεται μάχη κατά του δεύτερου κύματος της πανδημίας του SARS – CoV – 2.

Η ανακοίνωση ήρθε από τους επιστήμονες των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική παρουσίαση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανική Εταιρείας Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής. 

«Η έρευνά μας επιβεβαίωσε ότι ένας νεαρός ειδικευόμενος ιατρός, ένας τραυματιοφορέας και ένας γαστρεντερολόγος, όλοι μολύνθηκαν από τον ιό μετά από συναντήσεις με μολυσμένους ασθενείς», δήλωσε η Caitlin Cossaboom, επιδημιολόγος του CDC. Δύο από αυτούς τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας αργότερα πέθαναν.

«Πιστεύουμε τώρα ότι πολλά σωματικά υγρά μπορούν ενδεχομένως να μεταφέρουν τον ιό.»

Ο ιός θεωρείται ότι μεταφέρεται από αρουραίους, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορεί να τον έχουν μεταδώσει στους ανθρώπους

Σε γενικές γραμμές, οι ιοί που εξαπλώνονται μέσω σωματικών υγρών είναι πιο εύκολο να “συγκρατηθούν” από τους αναπνευστικούς ιούς, όπως ο Covid-19.

Η Cossaboom ανέφερε ότι οι ασθενείς παρουσίασαν πυρετό, κοιλιακό άλγος, έμετο, αιμορραγία στα ούλα, δερματικό εξάνθημα και πόνο πίσω από τα μάτια. Έως τώρα, δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό, αλλά παρέχεται μόνο υποστηρικτική φροντίδα. 

«Όταν απομονώσαμε τον ιό, περιμέναμε να βρούμε μια πιο κοινή ασθένεια, αλλά τα δεδομένα έδειχναν ξεκάθαρα πως επρόκειτο για τον ιό Τσαπάρε», δήλωσε η Maria Morales-Betoulle, παθολόγος στο CDC. «Ήμασταν πραγματικά έκπληκτοι».

Ποιο είναι το ενδεχόμενο πανδημίας του ιού Τσαπάρε

Έως το 2019 είχε υπάρξει μόνο μια επιβεβαιωμένη περίπτωση του ιού Τσαπάρε σε άνθρωπο, αλλά πέρυσι τουλάχιστον πέντε ακόμη άνθρωποι μολύνθηκαν από αυτόν, σύμφωνα με τα νέα ιατρικά δεδομένα που έρχονται τώρα στο φως. Ο ιός εξαπλώθηκε μεταξύ των ανθρώπων μέσω σωματικών υγρών σε μια περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Παζ, σκοτώνοντας τρεις ασθενείς. Φέτος δεν έχει καταγραφεί κάποιο επιδημικό ξέσπασμα, ενώ -σύμφωνα με τους ιολόγους- ακόμη κι αν αυτό συμβεί στο μέλλον, είναι απίθανο να προκληθεί πανδημία.

Από την άλλη, συντρέχουν ορισμένοι λόγοι ανησυχίας, καθώς, σύμφωνα με τα CDC, τα τρία από τα πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα του 2019 ήταν υγειονομικό προσωπικό, γιατροί και νοσηλευτές, που κόλλησαν τον ιό από μολυσμένους ασθενείς.

Οι λοιμώδεις αιμορραγικοί πυρετοί τύπου Έμπολα σπάνια εξαπλώνονται όπως οι αναπνευστικές λοιμώξεις τύπου γρίπης ή Covid-19. Αυτό εν μέρει οφείλεται στο ότι στην πρώτη περίπτωση υπάρχουν πάντα συμπτώματα που εμφανίζονται συνήθως λίγο μετά τη λοίμωξη (δεν υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς ούτε μεγάλη περίοδος επώασης, όπως συμβαίνει με τους ιούς της γρίπης και τους κορονοϊούς), ενώ είναι αναγκαία και η άμεση επαφή για να μολυνθεί κάποιος, με αποτέλεσμα να καθίσταται ευκολότερη η απομόνωση των ασθενών και η προστασία των υπολοίπων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ και Guardian

αιμορραγικός πυρετόςιός Τσαπάρε