Χάσατε το πορτοφόλι σας; Μάλλον θα το βρείτε, εξαιτίας του “ψυχολογικού κόστους της ανέντιμης συμπεριφοράς”

Θα σας φανεί σίγουρα περίεργο, αλλά αν χάσετε το πορτοφόλι σας και είχε χρήματα μέσα, έχετε περισσότερες πιθανότητες να το βρείτε, από ό,τι αν ήταν άδειο.

Οι ψυχολόγοι λένε ότι αυτό οφείλεται στο «ψυχολογικό κόστος της ανέντιμης συμπεριφοράς».

Όταν το χρηματικό ποσό είναι μεγάλο, οι άνθρωποι που θα το βρουν είναι πιο πιθανό να θεωρήσουν τον εαυτό τους κλέφτη, αν το κρατήσουν, κάτι που έχει υψηλότερο ψυχολογικό κόστος για εκείνους. Αυτό, λοιπόν, είναι πιο πιθανό να “κάνει τράμπα” το οικονομικό κέρδος από τη διατήρηση του πορτοφολιού.

Διεθνής ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, πραγματοποίησε μελέτη σε 355 πόλεις από 40 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Άφησαν πάνω από 17.000 πορτοφόλια σε ξενοδοχεία, τράπεζες, μουσεία, ταχυδρομεία και αστυνομικά τμήματα.

Σκοπός τους ήταν να δουν πόσο τίμιοι ήταν οι άνθρωποι, που ήρθαν αντιμέτωποι με το δίλημμα της επιστροφής του απωλεσθέντος πορτοφολιού στον ιδιοκτήτη.

Τα πορτοφόλια είτε ήταν άδεια, είτε περιείχαν διάφορα ποσά, μέχρι 100 ευρώ. Επιπλέον κάθε πορτοφόλι περιείχε μια κάρτα με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη ή το e-mail του, καθώς και μια λίστα με ψώνια.

Από τα πορτοφόλια που ήταν άδεια, επιστράφηκε το 40%. Το 51% των πορτοφολιών, που είχαν λίγα χρήματα, επιστράφηκε, όπως και το 72% με τα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, όπως αναφέρει το περιοδικό Science.

Αν στο πορτοφόλι υπήρχε και κλειδί, τότε ήταν ακόμη πιο πιθανό να επιστραφεί στον κάτοχό του. Αυτό υποδηλώνει ότι οι αλτρουιστικές σκέψεις έπαιξαν ρόλο, όταν οι άνθρωποι αποφάσισαν να επιστρέψουν τα χαμένα περιουσιακά στοιχεία.

Οι πιο έντιμες χώρες ήταν η Ελβετία, η Νορβηγία και οι Κάτω Χώρες, όπου επιστράφηκε το 75-80% όλων των πορτοφολιών.

Σε χώρες όπως η Κίνα, το Περού, το Καζακστάν και η Κένυα, κατά μέσο όρο μόνο 8-20% των πορτοφολιών επιστράφηκε.

“Υποθέτουμε λανθασμένα ότι οι συνάνθρωποί μας είναι εγωιστές. Στην πραγματικότητα, το να θεωρούνται τίμιοι είναι πιο σημαντικό γι’ αυτούς, από ένα βραχυπρόθεσμο χρηματικό κέρδος”, είπε ο Alain Cohn, αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Michigan και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Στην Ελλάδα επιστράφηκε το 55% των πορτοφολιών με χρήματα και σχεδόν το 40% των πορτοφολιών χωρίς χρήματα.