Χαβιάρι: μία διατροφική δύναμη για την υγεία

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε το χαβιάρι; Ένα ορεκτικό όταν τρώτε σε ένα γκουρμέ ίσως εστιατόριο; Μια ειδική περίσταση κέρασμα στις γιορτές;  Όπως και να το δεις, οι πιθανότητες είναι ότι μάλλον δεν σκέφτεσαι το χαβιάρι ως μια τροφή που προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Κι όμως αυτή η λιχουδιά,  χαρακτηρίζεται ως «διατροφική δύναμη».

Τι είναι το χαβιάρι;

Το χαβιάρι δεν είναι ελκυστικό μόνο στο βλέμμα. Έχει μεταξένια υφή, γεύση ψαριού και οι χάντρες σε μέγεθος μαργαριταριού σκάνε στο στόμα καθώς τις μασάτε.

Το χαβιάρι είναι βασικά αυγά ψαριού που προέρχονται μόνο από ένα συγκεκριμένο είδος ψαριού. Διατίθενται συνήθως σε μαύρο, λαδί, γκρι και πορτοκαλί χρώμα. Αρχικά, το χαβιάρι προέρχεται από ένα είδος ψαριού που ονομάζεται «οξυρρύγχος». Υπάρχουν περίπου 26 διαθέσιμες ποικιλίες οξύρρυγχου και τα θηλυκά ψάρια οξύρρυγχος διατηρούνται ειδικά για την παραγωγή χαβιαριού.

Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι χαβιαριού: Almas, Beluga, Osciètre και Sévruga. Διαφέρουν σε μέγεθος, χρώμα και γεύση. Αυτές οι διαφορές, καθώς και η διαθεσιμότητα κάθε μεμονωμένου τύπου, παίζουν ρόλο στον καθορισμό του κόστους και της αξίας κάθε χαβιαριού.

Ξέρετε όμως ότι το χαβιάρι ήταν κάποτε το φαγητό των φτωχών; Παλιότερα, οι Ρώσοι ψαράδες συνήθιζαν να τρώνε χαβιάρι στα καθημερινά τους γεύματα. Συνήθιζαν να βάζουν χαβιάρι στις μαγειρεμένες πατάτες, που ήταν μέρος της κανονικής τους διατροφής. Το χαβιάρι ονομάζεται επίσης «αυγοτάραχο» που είναι όνομα που έδωσαν οι Ρώσοι ψαράδες.

Η διατροφή του αξία

Το χαβιάρι είναι πολύ υψηλό σε βιταμίνη Β12 , η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος. Καλύπτει σχεδόν το 236% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας. Όχι μόνο η βιταμίνη Β12 βοηθά στη θεραπεία της κόπωσης και της αδυναμίας, αλλά σας βοηθά επίσης να αναπτύξετε πρωτεΐνες, ερυθρά αιμοσφαίρια και νευρικά κύτταρα – και βοηθά στη διάσπαση των λιπών και των υδατανθράκων.

Υψηλό σε καλά λιπαρά

Επιπλέον, το χαβιάρι είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα . Αυτά τα καλά λιπαρά βελτιώνουν τη διάθεση και τη μνήμη σας (μεταξύ άλλων, βοηθούν επίσης στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων σας) και είναι κρίσιμα για τα συστατικά μιας υγιούς εγκυμοσύνης, της μητρικής διατροφής και της ανάπτυξης του βρέφους.

Υπάρχει αυτή η λανθασμένη αντίληψη ότι αν κάτι είναι πλούσιο σε λιπαρά, είναι ανθυγιεινό, επειδή το λίπος ανά γραμμάριο έχει περισσότερες θερμίδες από τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες.  Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν επίσης ότι το χαβιάρι είναι κακό για την υγεία, επειδή είναι πλούσιο σε λιπαρά. Ωστόσο, χρειαζόμαστε περίπου 25% έως 35% λιπαρά στη διατροφή μας καθημερινά – και το χαβιάρι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καταναλώνετε ένα καλό λίπος δύο φορές την εβδομάδα, αν μπορείτε.

Βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος

Το χαβιάρι βρίσκεται επίσης συνήθως σε καλλυντικά προϊόντα, «ειδικά σε αυτά που είναι προϊόντα υψηλής ποιότητας, αντιγηραντικά για το δέρμα». Αυτό είναι ένα άλλο υποπροϊόν της πλούσιας σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία οι μελέτες έχουν συνδέσει με τη βοήθεια του δέρματος στην ανάκαμψη από τη φθορά.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς και οι βιταμίνες Α και Ε, μπορούν επίσης να βοηθήσουν σε ορισμένες δερματικές παθήσεις. Η τακτική κατανάλωση χαβιαριού μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της δερματίτιδας , του φολιδωτού δέρματος και της τραχιάς επιδερμίδας.

Υποστηρίζει την ανοσία

Τα αυγά ψαριού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Α, τα οποία βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας.

Καλή πηγή ασβεστίου

Το χαβιάρι έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο. Η παρουσία του ασβεστίου είναι ιδιαίτερα σημαντική.  Εάν κάποιος έχει αλλεργία στη λακτόζη ή δεν καταναλώνει γαλακτοκομικά, το χαβιάρι προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για να πάρει ασβέστιο στο σύστημά του. Το ασβέστιο είναι επίσης σημαντικό για τη μακροπρόθεσμη υγεία των οστών.

Πώς να τρώτε καλύτερα το χαβιάρι

Το χαβιάρι μπορεί να σερβιριστεί μαζί με τοστ και κράκερ,  ρησιμοποιείται συχνά ως άλειμμα σε μπαγκέτες, ντιπ για πιάτα με πατάτες ή ακόμα και ως γαρνιτούρα.  Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγη φρέσκια κρέμα, ψιλοκομμένα κρεμμύδια και φρέσκα μυρωδικά ως γαρνιτούρα. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε χαβιάρι μαζί με βραστά αυγά ή να το βάλετε στη σαλάτα σας. Το χαβιάρι δεν πρέπει ποτέ να σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου. Θα πρέπει πρώτα να διατηρηθεί παγωμένο και να σερβίρεται σε ένα μπολ, ιδανικά σε ένα δίσκο με θρυμματισμένο πάγο.

χαβιάρι