Χωρίς τις ΗΠΑ προχωράει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην εξεύρεση εμβολίων, τεστ και θεραπειών κατά του κοροναϊού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε το σχέδιο του για μία παγκόσμια συνεργασία για την ανάπτυξη εμβολίων, διαγνωστικών τεστ και θεραπειών κατά του νέου κοροναϊού.

Πρεσβευτές και κύριοι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς.

Οι ΗΠΑ δεν θα πάρουν μέρος στην νέα παγκόσμια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που πρόκειται να οργανώσει την κοινή ανάπτυξη φαρμακευτικής αγωγής κατά του κοροναϊού, ανέφερε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής στη Γενεύη σύμφωνα με το Reuters.

Η απόφαση της Ουάσιγκτον να αγνοήσει την πρωτοβουλία του ΠΟΥ έρχεται μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για διακοπή της χρηματοδότησης του ΠΟΥ στερώντας του έτσι μία από τις σημαντικότερες χορηγήσεις.

Οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει τον ΠΟΥ για κακή διαχείριση του αγώνα κατά της πανδημίας στήριξης της Κίνας στις υποτιθέμενες προσπάθειές της να κρύψει σημαντικά δεδομένα για τον κοροναϊό. Πεκίνο και ΠΟΥ έχουν απορρίψει τις κατηγορίες.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, στόχος αυτής της ιστορικής πρωτοβουλίας είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης αποτελεσματικών εμβολίων, τεστ και φαρμάκων για την καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού.

Επίσης, στόχος είναι ο ισομερής διαμοιρασμός όλων των εργαλείων κατά του Covid-19 σε όλον τον κόσμο. «Η εμπειρία μας μας έχει δείξει ότι όταν τα εργαλεία αυτά είναι διαθέσιμα, δεν μοιράζονται εξίσου σε όλους. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό», είπε ο Δρ. Τέντρος.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, υπέρ της πρωτοβουλίας τάχθηκαν με μηνύματά τους παγκόσμιοι ηγέτες – όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Πέδρο Σάντσεθ, ο Ντόμινικ Ράαμπ (εκ μέρους του Μπόρις Τζόνσον), η Άνγκελα Μέρκελ και πολλοί άλλοι – καθώς και επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα και οργανώσεις όπως ο ΟΗΕ, ο Ερυθρός Σταυρός και άλλοι.

Η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι στόχος είναι μέχρι τις αρχές Μαϊου η Ευρωπαϊκή Ένωση να προσφέρει 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της μάχης κατά του ΠΟΥ.

«Αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα, πολλά περισσότερα θα χρειαστούν στο μέλλον», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι το εμβόλιο για τον κοροναϊό πρέπει να γίνει διαθέσιμο σε όλον τον κόσμο, όταν είναι έτοιμο.

Το ίδιο υπογράμμισε και η Άνγκελα Μέρκελ, που χαρακτήρισε το εμβόλιο κατά του κοροναϊό «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό».

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας