Χρειάζονται οι γυναίκες περισσότερο ύπνο από τους άντρες;

Ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να παραμείνει υγιής. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες τείνουν να κοιμούνται λίγο περισσότερο από τους άνδρες. Ο ύπνος λειτουργεί καλύτερα όταν είναι συνεχόμενος όλη τη νύχτα. Εξετάζουμε πιο προσεκτικά γιατί οι διαταραχές ύπνου είναι πιο συχνές για τις γυναίκες και τους παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στο πόσο ύπνο χρειάζεται ένα άτομο.

Γιατί οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άνδρες;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες μπορεί να χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άνδρες. Οι γυναίκες έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αϋπνία από τους άνδρες. Οι γυναίκες έχουν επίσης σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με άγχος και κατάθλιψη, δύο καταστάσεις που συνδέονται έντονα με την αϋπνία. Τα άτομα με αϋπνία δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν σε τακτική βάση και υποφέρουν από υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι ορμόνες μπορεί να είναι ένας άλλος λόγος για τις διαφορετικές ανάγκες ύπνου. Ο κύκλος ύπνου-εγρήγορσης κυβερνάται από ορμόνες. Αυτές οι ορμόνες επηρεάζουν το πότε ένα άτομο αισθάνεται κουρασμένο, όταν αισθάνεται σε εγρήγορση και όταν αισθάνεται πεινασμένο. Οι γυναίκες μπορεί να βιώσουν ορμονικές αλλαγές κάθε μήνα και κατά τη διάρκεια της ζωής τους, οι οποίες επηρεάζουν τους κιρκάδιους ρυθμούς τους και δημιουργούν μεγαλύτερη ανάγκη για ύπνο.

  • Έμμηνος ρύση: Το ένα τρίτο των ανθρώπων που έχουν έμμηνο ρύση έχουν προβλήματα ύπνου από  κράμπες, πονοκεφάλους και φούσκωμα. Αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα υπνηλίας, κούρασης και κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Εγκυμοσύνη: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, μια κατάσταση που καθιστά πιο δύσκολο τον ύπνο. Οι έγκυες είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη, υπνική άπνοια, πόνο και ακράτεια, που διαταράσσουν τον ύπνο τους. Αυτά τα προβλήματα ύπνου μπορεί να επιμείνουν μέχρι την περίοδο μετά τον τοκετό, όταν τα επίπεδα των ορμονών τους πέφτουν την ίδια στιγμή που αρχίζουν να φροντίζουν ένα νεογέννητο με ακανόνιστο κύκλο ύπνου – συχνά με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Εμμηνόπαυση: Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, έως και το 85% των γυναικών εμφανίζουν εξάψεις. Όταν αυτά συμβαίνουν τη νύχτα, οι γυναίκες ξυπνούν ιδρωμένες, διαταράσσοντας έτσι τον ύπνο τους. Ο κίνδυνος εμφάνισης υπνικής άπνοιας αυξάνεται επίσης κατά την εμμηνόπαυση. Αυτή η διαταραχή ύπνου προκαλεί παύσεις στην αναπνοή που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου κάποιου. Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες με υπνική άπνοια μπορεί να αισθάνονται λιγότερο αναζωογονημένες όταν ξυπνούν και να αισθάνονται κούραση και υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κοιμούνται στην πραγματικότητα περισσότερο οι γυναίκες  από τους άνδρες;

Ενώ η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άνδρες, συμβαίνει επίσης ότι οι γυναίκες τείνουν να κοιμούνται ελαφρώς περισσότερο από τους άνδρες – λίγο περισσότερο από 11 λεπτά. Εκτός από τις βιολογικές διαφορές, όπως η παραγωγή ορμονών, υπάρχουν επίσης διαφορές με βάση το φύλο που μπορεί να επηρεάσουν τον χρόνο ύπνου που χρειάζεται και κοιμάται ένα άτομο κάθε βράδυ.

Οι ερευνητές έχουν τεκμηριώσει διαφορές στον χρόνο που αφιερώνουν γυναίκες και άνδρες στην αμειβόμενη και μη αμειβόμενη εργασία, στις εργασιακές και κοινωνικές ευθύνες και στην οικογενειακή φροντίδα. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να ξυπνήσουν για να φροντίσουν τους άλλους στο σπίτι, μια εργασία που διαταράσσει τον ύπνο τους. Οι διαταραχές του ύπνου μπορούν να μειώσουν τη συνολική ποιότητα του ύπνου.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο μεγαλύτερος συνολικός χρόνος ύπνου τους μπορεί να είναι παραπλανητικός, καθώς ορισμένες από αυτές λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο μεσημεριανός ύπνος προσθέτει στον συνολικό χρόνο ύπνου ενός ατόμου, αλλά μπορεί επίσης να κάνει τον νυχτερινό ύπνο λιγότερο ξεκούραστο.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες κοιμούνται πιο γρήγορα από τους άνδρες. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για ύπνο, αλλά θα μπορούσε επίσης να υποδηλώνει ότι είναι απλώς πιο κουρασμένες κατά μέσο όρο. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι γυναίκες περνούν περισσότερο χρόνο σε βαθύ ύπνο από τους άνδρες. Ωστόσο, αυτό αλλάζει στην εμμηνόπαυση, όταν οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποκοιμηθούν και περνούν λιγότερο χρόνο σε βαθύ ύπνο από τους άνδρες.

Χρειάζεστε περισσότερο ύπνο;

Ανεξάρτητα από το φύλο, οι περισσότεροι ενήλικες δεν κοιμούνται αρκετά κάθε βράδυ. Περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων κοιμάται λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα σε τακτική βάση.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε αν κοιμάστε αρκετά είναι αν αισθάνεστε ανανεωμένοι όταν ξυπνάτε. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο, δοκιμάστε να κάνετε τακτική άσκηση, να ρυθμίσετε τις ώρες ρουτίνας για ύπνο και αφύπνιση, να περιορίσετε την πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ και να βελτιώσετε το περιβάλλον ύπνου σας. Αναπτύξτε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο που ηρεμεί το μυαλό και το σώμα σας πριν από τον ύπνο. Εάν οι δυσκολίες ύπνου συνεχιστούν, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές θεραπείας.

 

Πηγή