Δείτε πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα σεντόνια σας το καλοκαίρι

Εάν η αλλαγή σεντονιών βρίσκεται στο κάτω μέρος της λίστας με τις δουλειές του σπιτιού  σκεφτείτε το εξής: Τα κύτταρα του δέρματος που πέφτουν μια μέρα μπορούν να θρέψουν 1 εκατομμύριο ακάρεα σκόνης και πολλά   από αυτά καταλήγουν στα σεντόνια σας.

Από τον μέσο άνθρωπο πέφτει ενάμισι γραμμάριο κερατινοκυττάρων  (που αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από την πρωτεΐνη κερατίνη) καθημερινά. Οπτικά μιλώντας, αυτό είναι περίπου τα τρία όγδοα ενός κουταλιού του γλυκού γεμάτο νεκρό δέρμα. Επειδή η τριβή μπορεί να ξεκολλήσει το εξωτερικό στρώμα των κυττάρων του δέρματος, είναι σίγουρο οτι όταν έρχεστε σε επαφή με τα σεντόνια σας στο κρεβάτι σας τη νύχτα, θα πέσουν στο σεντόνι σας.

Σαν να μην αρκεί αυτό,  τα κύτταρα του δέρματος (μαζί με το λάδι και τον ιδρώτα από το δέρμα, ακόμα και το σάλιο, μπορούν να αποτελέσουν έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια και ακάρεα σκόνης που ζουν στα σεντόνια, το στρώμα και τα μαξιλάρια σας.

Τα ακάρεα της σκόνης είναι συγγενείς της αράχνης με οκτώ πόδια, πολύ μικρά για να φαίνονται με γυμνό μάτι. Δεν δαγκώνουν, όπως κάνουν οι κοριοί — στην πραγματικότητα, δεν έχουν καν δόντια ή στόμα — και δεν τρυπώνουν κάτω από το δέρμα, όπως η ψώρα.  Πολλοί δε άνθρωποι παρουσιάζουν συχνά αλλεργία στα ακάρεα της σκόνης.

Νεκρό δέρμα στο κρεβάτι = βακτήρια στο κρεβάτι

Τα βακτήρια αγαπούν το δέρμα σας. Στην πραγματικότητα, πάρχουν περισσότεροι βακτηριακοί οργανισμοί στο σώμα μας από τα δικά μας κύτταρα – και το δέρμα είναι μια από τις πιο συχνά κατοικημένες περιοχές των βακτηρίων.

Όταν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος “ξεκουράζονται” στα σεντόνια σας, τα βακτήρια μπορούν να ευδοκιμήσουν. Στη συνέχεια, όταν ξαπλώνετε σε ένα κρεβάτι γεμάτο βακτήρια, διατρέχετε τον κίνδυνο να πάθετε θυλακίτιδα ή έκζεμα. Το έκζεμα, είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους δερματικών εξανθημάτων, που επηρεάζει όλους, από μικρά βρέφη έως ηλικιωμένους.

Υπάρχει ένας άλλος λόγος, εκτός από τον ζεστό καιρό, για τον οποίο μπορεί να θέλετε να πλένετε τα σεντόνια σας πιο συχνά από δύο φορές το μήνα. Και ο λόγος είναι τετράποδος.   Εάν αφήνετε τον σκύλο σας να κοιμάται στο κρεβάτι, σημειώστε: Τα κατοικίδια είναι κοινά λιμάνια για μυκητιακούς οργανισμούς που μπορεί να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα στους ανθρώπους. Αυτές περιλαμβάνουν απλές λοιμώξεις όπως η  δακτυλίτιδα, καθώς και πιο επιθετικές προσβολές όπως η ψώρα, η οποία προκαλείται από ακάρεα που μπορούν να ζήσουν σε σκύλους και να μεταδοθούν στον άνθρωπο.

Υπάρχουν επίσης πολλά άλλα παράσιτα, τα οποία μπορούν να μεταφερθούν από κατοικίδιο στον γονέα του κατοικίδιου, οπότε φροντίστε να πλένετε συχνά τα σεντόνια σας.

Πώς να διατηρήσετε το κρεβάτι σας όσο πιο καθαρό γίνεται

Φροντίστε τακτικά για την καλή υγιεινή των σεντονιών σας. Αφήστε τα για λίγο άστρωτα κάθε πρωί

Εκτός από το να πλένετε τακτικά τα σεντόνια σας, θεωρήστε αυτή τη δικαιολογία σας για να αφήνετε το κρεβάτι άστρωτο για λίγο κάθε πρωί. Δώστε στα ιδρωμένα σεντόνια την ευκαιρία να στεγνώσουν μη τραβώντας το πάπλωμα σας το συντομότερο δυνατό, κάτι που θα μειώσει την υγρασία που χρειάζονται τα ακάρεα της σκόνης και τα βακτήρια για να πολλαπλασιαστούν.

Οι κουβέρτες και τα μαξιλάρια δεν χρειάζεται να πλένονται τόσο συχνά αλλά τα κύτταρα του δέρματος, τα βακτήρια και τα ακάρεα της σκόνης μπορούν σίγουρα να ταξιδέψουν και να ζήσουν στο μαξιλάρι σας ή στην κουβέρτα σας. Έτσι, τουλάχιστον κάθε έξι μήνες, πρέπει να πλένονται.

Ωστόσο, μην το σκέφτεστε ως κακή αγγαρεία. Έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: Η διαδικασία πλυσίματος αφρατεύει το μαξιλάρι σας και κατανέμει πιο ομοιόμορφα το γέμισμα της κουβέρτας σας. Αυτό είναι χρήσιμο για να κάνετε τα μαξιλάρια και τις κουβέρτες σας όσο το δυνατόν πιο άνετα.