«Δεν χρειάζομαι φίλους»: Γιατί μπορεί να νιώθετε έτσι

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορείτε να πείτε, «Δεν χρειάζομαι φίλους». Μπορεί να αισθάνεστε ότι η φιλία δεν προσφέρει μεγάλη αξία στη ζωή σας. Ή μπορεί να αισθάνεστε ότι έχετε ήδη αρκετή κοινωνική υποστήριξη από την οικογένειά σας, ώστε να μην χρειάζεστε έναν ευρύ κύκλο φίλων ή γνωστών.

Σύμφωνα με μια έρευνα, το να μην έχεις φίλους είναι πιο συνηθισμένο από όσο νομίζεις. Η YouGov, μια εταιρεία έρευνας αγοράς και δημοσκοπήσεων, διαπίστωσε ότι το 22% των Millenials λένε ότι δεν έχουν φίλους.

Όποιοι και αν είναι οι λόγοι για τους οποίους απορρίπτετε τη φιλία, μπορεί να είναι χρήσιμο να σκεφτείτε τα πιθανά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του να έχετε φίλους. Η κοινωνική υποστήριξη είναι σημαντική για τη συναισθηματική υγεία, αλλά το να έχετε έναν ευρύ κύκλο φίλων δεν είναι απαραίτητο, εφόσον αισθάνεστε ότι έχετε την υποστήριξη που χρειάζεστε.

Λόγοι που νιώθετε ότι δεν χρειάζεστε φίλους

Εάν νιώθετε ότι δεν χρειάζεστε φίλους στη ζωή σας, υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αισθάνεστε έτσι. Μερικοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην απόρριψη της φιλίας σας περιλαμβάνουν:

  • Προτιμάτε τη μοναξιά : Μερικοί άνθρωποι τείνουν να προτιμούν τη μοναξιά από το να είναι παρέα με άλλους, ιδιαίτερα άτομα που τείνουν να είναι πιο εσωστρεφή.
  • Φοβάστε την απογοήτευση : Όπως και άλλοι διαφορετικοί τύποι κοινωνικών σχέσεων, η φιλία συνοδεύεται από προσδοκίες και ανάγκη για πάρε-δώσε. Εάν φοβάστε ότι δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε σε αυτές τις προσδοκίες ή πιστεύετε ότι οι άλλοι θα σας απογοητεύσουν, ίσως προτιμήσετε να αποφύγετε να εμπλακείτε σε φιλίες ως τρόπο να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο απογοήτευσης ή απογοήτευσης άλλων ανθρώπων.
  • Είστε κοντά στην οικογένειά σας : Μπορεί επίσης να νιώθετε ότι τα μέλη της οικογένειάς σας είναι φίλοι σας. Εάν σας προσφέρουν τη σύνδεση και την υποστήριξη που χρειάζεστε, μπορεί να αισθανθείτε λιγότερη ανάγκη να αναζητήσετε φιλίες εκτός του οικογενειακού σας κύκλου.
  • Δεν θέλετε να πληγωθείτε : Εάν έχετε πληγωθεί βαθιά από έναν φίλο στο παρελθόν, μπορεί να έχετε προβλήματα εμπιστοσύνης. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να διστάζετε να ξεκινήσετε νέες φιλίες με άλλα άτομα.
  • Είστε πολύ απασχολημένοι : Η οικοδόμηση και η διατήρηση φιλιών απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Εάν είστε απασχολημένοι με άλλες υποχρεώσεις όπως η οικογένεια, η δουλειά ή το σχολείο, μπορεί απλώς να αισθάνεστε ότι δεν έχετε τον χρόνο ή την ενέργεια να αφιερώσετε σε φίλους.

Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι μπορεί να αποφεύγουν τη φιλία είναι ότι πολλοί άνθρωποι στρέφονται στον σύντροφό τους ή σε άλλα μέλη της οικογένειάς τους πριν απευθυνθούν στους φίλους τους. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι τείνουν να βασίζονται στους φίλους τους ως την κύρια πηγή υποστήριξης λιγότερο συχνά από ό,τι στο παρελθόν.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να νιώθετε ότι δεν χρειάζεστε φίλους. Το να προτιμάτε τη μοναξιά, να είστε κοντά σε μέλη της οικογένειάς σας και να είστε απασχολημένοι με άλλα πράγματα είναι μερικοί μόνο παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο. Ο φόβος ότι θα απογοητευτείτε ή θα πληγωθείτε από φίλους μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει.

 

Εάν αποφασίσετε να αναζητήσετε φίλους

Αν και μπορεί να νιώθετε ότι δεν χρειάζεστε φίλους για να είστε ευτυχισμένοι, είναι σημαντικό να έχετε άτομα που μπορείτε να εμπιστευτείτε και να απευθυνθείτε όταν χρειάζεστε υποστήριξη. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα και τείνουν να ευδοκιμούν όταν έχουν συνδέσεις υψηλής ποιότητας με άλλους ανθρώπους.

Εάν ενδιαφέρεστε να επεκτείνετε τον κοινωνικό σας κύκλο και να κάνετε μερικούς φίλους, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να γνωρίσετε άτομα με τα οποία μοιράζεστε κοινά πράγματα:

  • Προσφέρετε εθελοντικά για κάτι : Βρείτε έναν οργανισμό ή έναν σκοπό που σας ενδιαφέρει. Το να αφιερώνετε χρόνο σε κάτι που είναι σημαντικό για εσάς είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συναντήσετε ομοϊδεάτες που μοιράζονται τα ενδιαφέροντα και τα πάθη σας.
  • Εξερευνήστε ένα νέο χόμπι : Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσετε νέους ανθρώπους είναι απλώς να επιδιώκετε τα πράγματα που σας αρέσουν. Εγγραφείτε σε ένα μάθημα κοινότητας αφιερωμένο σε κάτι για το οποίο θέλετε να μάθετε περισσότερα, είτε πρόκειται για μαγείρεμα, ζωγραφική ή κωδικοποίηση υπολογιστή. Η συμμετοχή σε μια ομάδα πεζοπορίας, η συμμετοχή σε μια αθλητική ομάδα ή η συμμετοχή σε μια λέσχη βιβλίων στην τοπική βιβλιοθήκη είναι μερικές μόνο ιδέες που μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε νέες συνδέσεις με άτομα που μπορεί να γίνουν εξαιρετικοί φίλοι.
  • Βρείτε φίλους στη δουλειά : Ο χώρος εργασίας είναι ο χώρος όπου το 54% των ενηλίκων αναφέρει ότι συναντά τους στενότερους φίλους του. Ο κοινός χρόνος και οι εμπειρίες συχνά χρησιμεύουν ως βάση για ισχυρές φιλίες.

Να θυμάστε ότι το να κάνεις φίλους ως ενήλικας είναι συχνά πολύ πιο δύσκολο από ό,τι όταν ήσουν παιδί. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος, προσπάθεια και να είστε πρόθυμοι να βάλετε τον εαυτό σας εκεί έξω. Και μόλις δημιουργήσετε σχέσεις με ανθρώπους, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να καλλιεργείτε και να διατηρείτε αυτές τις διαπροσωπικές σχέσεις .