Διατροφικές διαταραχές: Προειδοποιούν;

Οι διατροφικές διαταραχές είναι μια σύγχρονη μάστιγα και ταλαιπωρούν κυρίως νέα κορίτσια, με ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Για πρώτη φορά φαίνεται ότι υπάρχουν προειδοποιητικές ενδείξεις ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να πάσχουν.

Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό British Journal of Psychiatry, έδειξαν ότι τα άτομα, που διαγνώστηκαν με διατροφικές διαταραχές, είχαν πολλά χρόνια νωρίτερα άλλες ασθένειες και έπαιρναν συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Οι διατροφικές διαταραχές (νευρική ανορεξία, νευρική βουλιμία) αφορούν σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη που ασχολήθηκε με τις πρώιμες ενδείξεις αυτών των διαταραχών, με στόχο την έγκαιρη διάγνωσή τους.

Η ερευνητική ομάδα, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Σουόνσι, εξέτασε ανώνυμα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας και εισαγωγές νοσοκομείων στην Ουαλία, όπου 15.558 άτομα διαγνώστηκαν με διατροφικές διαταραχές μεταξύ 1990 και 2017.

Βρέθηκε ότι, στα δύο χρόνια πριν από τη διάγνωσή τους, αυτά τα άτομα είχαν υψηλότερα επίπεδα άλλων ψυχικών διαταραχών, όπως διαταραχές προσωπικότητας, έκαναν κατάχρηση αλκοόλ ή είχαν κατάθλιψη, αυξημένα επίπεδα ατυχημάτων, τραυματισμών και αυτοτραυματισμών, υψηλότερο ποσοστό συνταγογράφησης για φάρμακα του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως αντιψυχωσικά και αντικαταθλιπτικά, υψηλότερο ποσοστό συνταγών για γαστρεντερικά φάρμακα (π.χ. για δυσκοιλιότητα και για στομαχικές διαταραχές) και έπαιρναν και πολλά συμπληρώματα διατροφής, ιδίως για απώλεια βάρους (π.χ. πολυβιταμίνες, σίδηρος).

Δεδομένου ότι οι διατροφικές διαταραχές έχουν την υψηλότερη θνησιμότητα από όλες τις ψυχικές ασθένειες, τόσο από φυσικά αίτια όσο και από αυτοκτονία, η επικεφαλής ερευνήτρια Τζακίντα Ταν, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Σουόνσι, εκπρόσωπος της Σχολής Διαταραχών Διατροφής της Ουαλίας στο Βασιλικό Κολλέγιο Ψυχιάτρων και σύμβουλος παιδιών και εφήβων, τόνισε τη σημασία της πρώιμης παρέμβασης σε καταστάσεις όπως αυτές.

διατροφικές διαταραχέςνευρική ανορεξία