Διαβήτης και καρδιακή ανεπάρκεια. Αυξημένος κίνδυνος για τις γυναίκες

Μια παγκόσμια μελέτη 12 εκατομμυρίων ανθρώπων διαπίστωσε ότι ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας ειδικά στις γυναίκες.

Οι γιατροί έχουν εντοπίσει εδώ και καιρό τη σχέση μεταξύ του διαβήτη και του αυξημένου κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι η σχέση είναι σημαντικά ισχυρότερη στις γυναίκες απ’ ό, τι στους άνδρες.

Ο διαβήτης τύπου 1 συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας κατά 47% στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες και ο διαβήτης τύπου 2 συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο κατά 9%. Ο λόγος για τη διαφορά τον κίνδυνο ανάμεσα στον τύπο 1 και στον τύπο 2 παραμένει ασαφής.

Σε γενικές γραμμές, “όταν οι γυναίκες έχουν διαβήτη, έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας από τις γυναίκες χωρίς διαβήτη”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Sanne Peters, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας George στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως αναφέρει το επιστημονικό έντυπο Diabetologia, η μελέτη αναδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να αποφευχθεί η ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, κυρίως επειδή μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια και για άλλα προβλήματα υγείας.

Η μετα-ανάλυση εξέτασε στοιχεία από 14 μελέτες, που δημοσιεύθηκαν μεταξύ του Ιανουαρίου του 1966 και του Νοεμβρίου του 2018 και επικεντρώθηκαν στη σχέση μεταξύ του διαβήτη και του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας.

Στο… κυνήγι των πιθανών μηχανισμών

Μετά την ανασκόπηση και την ανάλυση των δεδομένων σε αυτές τις μελέτες – οι οποίες περιελάμβαναν 12 εκατομμύρια άτομα και 253.260 περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας – οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, τόσο ο διαβήτης τύπου 1, όσο και ο διαβήτης τύπου 2, ήταν ισχυροί παράγοντες κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

“Δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί γίνεται αυτό, αλλά υπάρχουν δύο πιθανοί μηχανισμοί, που διερευνούμε επί του παρόντος”, δήλωσε η Peters.

Για παράδειγμα, ο διαβήτης είναι, επίσης, ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία καρδιακή νόσο στις γυναίκες από τους άνδρες – μια αιτία της καρδιακής ανεπάρκειας – κάτι που πιθανώς θα μπορούσε να εξηγήσει τις διαφορές του κινδύνου στα δύο φύλα.

“Οι γυναίκες είχαν δύο χρόνια παραπάνω προδιαβήτη κι αυτό μπορεί να σχετίζεται με τον μεγαλύτερο κίνδυνο που διατρέχουν για καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτό που μας ανησυχεί πολύ είναι ότι οι γυναίκες υποθεραπεύονται για τον διαβήτη, δεν παίρνουν τα ίδια φάρμακα με τους άνδρες και είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν εντατική θεραπεία”, κατέληξε η συγγραφέας της μελέτης.

 

 

 

καρδιακή ανεπάρκειαδιαβήτης