Δύο ακρωτηριασμένοι απέκτησαν αίσθηση στο προσθετικό τους πόδι

Διεθνής επιστημονική ομάδα κατάφερε να προσδώσει αίσθηση στα προσθετικά πόδια δύο ασθενών, για πρώτη φορά στον κόσμο.

Η σημαντική εξέλιξη δεν βελτίωσε μόνο την ψυχολογία των ανθρώπων, των οποίων τα πόδια ακρωτηριάστηκαν πάνω από το γόνατο, αλλά και την ταχύτητα και την αυτοπεποίθησή τους στο βάδισμα.

Οι ερευνητές από την Ελβετία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισλανδία και τη Σερβία, με επικεφαλής τον καθηγητή Στανίσα Ρασποπόβιτς του Ινστιτούτου Ρομποτικής και Έξυπνων Συστημάτων του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, συνέδεσαν ηλεκτρονικούς αισθητήρες, μέσω μικροσκοπικών εμφυτευμένων ηλεκτροδίων, με τα νεύρα που έχουν απομείνει στους μηρούς των δύο ασθενών.

Σύμφωνα με Nature Medicine, οι νευροπροσθετικές συσκευές, που επιτρέπουν την άμεση αλληλεπίδραση ανάμεσα στο νευρικό σύστημα και σε κάποια εξωτερική συσκευή (όπως είναι οι διεπαφές εγκεφάλου-μηχανής), μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, που έχουν υποστεί παράλυση, ακρωτηριασμό ή νευροεκφύλιση.

Αν και έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι σε αυτό το πεδίο, ένα σημαντικό εμπόδιο έως τώρα ήταν η έλλειψη αισθητηριακής ανάδρασης (feedback) από τα τεχνητά μέλη.

Οι άνθρωποι με τεχνητό πόδι δεν γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκεται το κάτω άκρο τους, πώς κινείται και σε τι έδαφος. Συχνά νιώθουν ανασφάλεια για το προσθετικό τους μέλος και αναγκάζονται να στηριχθούν υπερβολικά στο υγιές πόδι τους, με αποτέλεσμα να κουράζονται γρήγορα.

Επιπλέον, συχνά νιώθουν φαντασιακό πόνο στο ακρωτηριασμένο άκρο τους, μια κατάσταση που δεν θεραπεύεται με φάρμακα.

Η επιστημονική ομάδα κατασκεύασε ένα βελτιωμένο προσθετικό πόδι που – με τη βοήθεια ειδικών αλγόριθμων – παρέχει τέτοιες αισθήσεις στον ασθενή, ενώ παράλληλα μειώνει αισθητά τον χρόνιο πόνο του μέλους-φάντασμα. 

νευροπροσθετικές συσκευέςτεχνητό πόδι