Δύο εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, λόγω αδυναμίας για αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού

Σύμφωνα με το νέο – δεύτερο κατά σειρά – «Παγκόσμιο Άτλαντα Υγείας Νεφρών», που παρουσιάσθηκε σήμερα στη Μελβούρνη από τη Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας, πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως, εξαιτίας αδυναμίας πρόσβασης σε αιμοκάθαρση ή σε μεταμόσχευση νεφρού.

Περίπου το ένα χιλιοστό (0,1%) του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από νεφρική νόσο τελικού σταδίου, με τα υψηλότερα ποσοστά στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, έως επτά φορές μεγαλύτερα από ό,τι στις πλούσιες χώρες. Όμως μόνο το 4% του πληθυσμού των φτωχότερων χωρών έχει τη δυνατότητα να κάνει αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού, έναντι ποσοστού 60% των ασθενών στις αναπτυγμένες χώρες.

Ο Παγκόσμιος Άτλας, που περιλαμβάνει στοιχεία για την υγεία των νεφρών σε 160 χώρες, εκτιμά ότι περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους στον πλανήτη (το 10%) πάσχει από χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ), πολλοί από αυτούς χωρίς, καν, να το γνωρίζουν, επειδή η πάθηση αργεί να εμφανίσει συμπτώματα.

Η ΧΝΝ μπορεί να επιδεινωθεί σταδιακά και να εξελιχθεί σε νεφρική νόσο τελικού σταδίου, κυρίως εξαιτίας της υψηλής αρτηριακής πίεσης του ασθενούς ή του διαβήτη. Ενδείξεις δυσλειτουργίας των νεφρών αποτελούν τα αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα ή της κρεατινίνης στο αίμα.

Τα νεφρά παίζουν ζωτικό ρόλο για την καλή υγεία του σώματος, καθώς φιλτράρουν το αίμα και αποβάλλουν το περιττά υγρά. Η διατάραξη της λειτουργίας τους μπορεί να έχει διάφορες σοβαρές συνέπειες, αυξάνοντας, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και ακρωτηριασμό.

Ο Άτλας – ο πρώτος είχε παρουσιαστεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεφρολογίας στο Μεξικό το 2017 – δείχνει ότι στο 60% των χωρών υπάρχει έλλειψη σε ειδικούς νεφρολόγους και στο 63% των χωρών υπάρχει ελλιπής γνώση και ενημέρωση των ασθενών. Η μεγαλύτερη έλλειψη νεφρολόγων υπάρχει στη Νότια Ασία και στην Αφρική.