Δύο πανεύκολες και σούπερ υγιεινές συνταγές με καρότα

Ψητά καρότα με καρύδια και κράνμπερι

Συστατικά

Χυμός από 1 πορτοκάλι (ή 1/2 φλιτζάνι 100% χυμό πορτοκαλιού)
1 κιλό καρότα, πλυμένα, κομμένα σε φέτες 1 ίντσας (ή 1 κιλό baby καρότα,  πλυμένα)
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 τσαγιού πιπέρι
1/2 φλιτζάνι καρύδια Καλιφόρνιας, χοντροκομμένα
1/4 φλιτζάνι αποξηραμένα κράνμπερι

Τι να κάνετε: 

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τους ξηρούς καρπούς και τα κράνμπερι. Ανακατέψτε καλά.
  3. Απλώνουμε τα ανακατεμένα υλικά σε ένα πυρεξ. Ψήνουμε για 15 λεπτά. Ανακατέψτε τα καρύδια και τα κράνμπερι. Ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
  4. Ελέγξτε τα καρότα για να δείτε αν είναι ψημένα στην επιθυμητή τρυφερότητα.
  5. Ταιριάζει υπέροχα με κοτόπουλο ή ψάρι.

Ψητά καρότα και παστινάκια με λεμόνι και άνηθο

Σερβίρετε αυτό το πολύχρωμο πιάτο με ψητά λαχανικά ρίζας και δείτε πόσο γρήγορα εξαφανίζονται! Με λεμόνι και φρέσκα κλωνάρια άνηθου, αυτά τα γευστικά λαχανικά υπερισχύουν ακόμη και των πιο νόστιμων τηγανιτές πατάτες και είναι επίσης πιο υγιεινά.

Συστατικά

6 μέτρια καρότα
2 παστινάκια
1 λεμόνι κομμένο στα τέσσερα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher
¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας κλωναράκια φρέσκου άνηθου

Τι να κάνετε:

Ζεστάνετε το φούρνο στους 200-220 βαθμούς Κελσίου. Κόβουμε τα καρότα στη μέση κατά μήκος για να γίνουν μακριά μπαστουνάκια. Αν χρειαστεί, το κόβουμε ξανά στη μέση. Βάλτε τα  σε ταψί με λαμαρίνα.

Κόβουμε τις παστινάδες στο ίδιο μέγεθος με τα καρότα. Προσθέστε στο τηγάνι μαζί με το λεμόνι τριμμένο στα τέσσερα. Περιχύνετε τα λαχανικά με ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. 

Ανακατεύουμε με τα χέρια μας και απλώνουμε σε ομοιόμορφη στρώση.

Ψήνουμε, ανακατεύοντας μέχρι τη μέση, μέχρι τα καρότα και οι παστινάδες να μαλακώσουν και να καραμελώσουν, για 35 με 40 λεπτά.

Σερβίρετε με τον άνηθο και το ψητό λεμόνι 

καρότα