Δυσοσμία ούρων; Δείτε που μπορεί να οφείλεται

Εάν βασίζεστε ποτέ στο «τεστ ούρησης» για να ελέγξετε αν είστε αρκετά ενυδατωμένοι , σκεφτείτε να προσθέσετε το «τεστ μυρίσματος» στην αξιολόγηση των ούρων σας. Και, ναι μπορεί να ακούγεται ανόητο, αλλά όπως το χρώμα των ούρων σας μπορεί να σας δώσει στοιχεία για την ενυδάτωση και πολλά άλλα, έτσι και ο τρόπος που μυρίζουν μπορεί να αποκαλύψει σημαντικά πράγματα για την υγεία σας.

Τα ούρα παράγονται από τα νεφρά και αποτελούνται κυρίως από νερό, καθώς και κάποιο επίπεδο των αποβλήτων που το όργανο εργάζεται για να φιλτράρει, όπως νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, αμμωνία και χλωρίδιο. Όταν τα ούρα σας είναι κυρίως νερό  έχουν ελάχιστη έως καθόλου μυρωδιά, ενώ τα ούρα που έχουν περισσότερα “απόβλητα”   θα μυρίζουν πιο έντονα, συνήθως σαν αμμωνία.  Υπάρχουν όμως και άλλες μυρωδιές που μπορεί να έχουν τα  ούρα σας και οι λόγοι μπορεί να κυμαίνονται από αβλαβείς (όπως, ας πούμε, φάγατε σπαράγγια για δείπνο) έως πιο σοβαρές (όπως μόλυνση  ή χρόνια νόσο).

Οι  πιο κοινές αιτίες δυσοσμίας ούρων:

  • Αφυδάτωση: Η μη λήψη αρκετών υγρών σημαίνει ότι η ούρα σας περιέχει λιγότερο νερό και υψηλότερη συγκέντρωση αυτών των άχρηστων προϊόντων που τα νεφρά προσπαθούν να φιλτράρουν, οπότε πιθανότατα θα παρατηρήσετε μια μυρωδιά που μοιάζει με αμμωνία και τα ούρα σας θα έχουν μια πιο σκούρα κίτρινη απόχρωση.
  • Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος: Μια ουρολοίμωξη μπορεί επίσης να προκαλέσει στα ούρα σας να έχουν μυρωδιά αμμωνίας, αλλά πιθανότατα θα έχετε και άλλα αναγνωρίσιμα συμπτώματα όπως κάψιμο ή πόνο κατά την ούρηση, αίμα στα ούρα και επείγουσα ή συχνή ανάγκη για ούρηση.
  • Διαβήτης: Ο μη ελεγχόμενος ή κακώς διαχειριζόμενος διαβήτης μπορεί να κάνει τα ούρα σας να μυρίζουν γλυκά ή να έχουν μία φρουτώδη μυρωδιά επειδή περιέχουν επιπλέον γλυκόζη. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε άλλα σημάδια ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι χαμηλά, όπως αίσθημα δίψας ή κούρασης, αναπνοή με μυρωδιά φρούτων ή ναυτία και έμετο.
  • Ηπατική νόσος: Μια πολύ έντονη μυρωδιά αμμωνίας ή μούχλας θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ηπατική νόσο. Αν το συκώτι σας δεν λειτουργεί επίσης, θα υπάρχει περισσότερη αμμωνία στα ούρα και στο αίμα σας. Μπορεί επίσης να έχετε συμπτώματα όπως κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών, κοιλιακό άλγος, ναυτία και έμετο, πρήξιμο στην κοιλιά και εύκολα μώλωπες ή αιμορραγία.
  • Λοίμωξη: Οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, όπως η βακτηριακή κολπίτιδα, μπορεί να προκαλέσουν την ούρα σας να μυρίζει άσχημα και άσχημα και συχνά θα έχετε άλλα συμπτώματα, όπως ασυνήθιστη έκκριση. Ορισμένες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) όπως τα χλαμύδια μπορούν επίσης να αλλάξουν τη μυρωδιά των ούρων σας, συχνά επειδή υπάρχουν εκκρίσεις σε αυτά.
  • Συρίγγιο γαστρεντερικής κύστης: Aυτή είναι μια ανώμαλη σύνδεση μεταξύ του εντέρου και της ουροδόχου κύστης  και μπορεί να κάνει τα ούρα να μυρίζουν σαν κόπρανα.
  • Φάρμακα, βιταμίνες ή αντιβιοτικά:  Ορισμένα φάρμακα, συμπληρώματα ή αντιβιοτικά μπορεί να κάνουν τα ούρα μας να μυρίζουν άσχημα. Για παράδειγμα, τα αντιβιοτικά που περιέχουν πενικιλίνη μπορεί να προσδώσουν ένα μουχλιασμένο άρωμα στα ούρα σας, ενώ ορισμένα συμπληρώματα βιταμινών μπορεί να τα κάνουν να μυρίζουν πιο δυνατά από το συνηθισμένο.
  • Ορμονικές αλλαγές: Οι φυσιολογικές ορμονικές αλλαγές μπορούν να αλλάξουν τη μυρωδιά των ούρων σας. Για παράδειγμα, ένα σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι μια διαφορετική μυρωδιά στην ούρηση λόγω της πτώσης των οιστρογόνων και των αλλαγών στην κολπική χλωρίδα, ενώ η εγκυμοσύνη μπορεί απλώς να σας κάνει πιο ευαίσθητους στις μυρωδιές, προκαλώντας σας να παρατηρήσετε πώς τα ούρα σας μυρίζουν περισσότερο από το συνηθισμένο.\
  • Ορισμένες τροφές: Το πρωινό, το μεσημεριανό ή το δείπνο σας μπορεί να είναι ο λόγος πίσω από μία περίεργη μυρωδιά. Το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα σπαράγγια μπορούν να δώσουν στα ούρα σας ένα άρωμα σάπιου αυγού/σάπιου λάχανου ενώ τα αλμυρά τρόφιμα μπορεί να κάνουν τα ούρα σας να μυρίζουν πιο δυνατά σαν αμμωνία. Τα λαχανάκια Βρυξελλών, ο καφές, το μέλι, τα αποξηραμένα φρούτα, τα αλκοολούχα ποτά και ο μάραθος ή το μαύρο τσάι μπορεί επίσης να κάνουν τα ούρα σας να μυρίζουν περίεργα.

Τις περισσότερες φορες, όταν τα ούρα κάποιου μυρίζουν, δεν σημαίνει ότι έχει μια σοβαρή ασθένεια και υποχωρεί από μόνο του. Εάν τα ούρα κάποιου έχουν μια περίεργη οσμή και προκαλείται από μια ιατρική πάθηση, συνήθως υπάρχουν άλλα συμπτώματα.  Εάν αντιμετωπίζετε το τελευταίο, τότε θα πρέπει να μιλήσετε αμέσως με το γιατρό σας.

δυσοσμία ούρων