Εάν τρώτε αυτά στην αρχή της εγκυμοσύνης, το παιδί θα βγει… Αϊνστάιν

Μακρύς ο κατάλογος της σωστής διατροφής για τις γυναίκες που κυοφορούν. Όμως, αν τρώνε κάτι συγκεκριμένο, το μωρό τους θα βγει πανέξυπνο.

Ο λόγος για τους ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, κουκουνάρια και φουντούκια), τα οφέλη των οποίων στην υγεία είναι πολλά και γνωστά. Η νέα τους ιδιότητα, όπως αποκαλύφθηκε από νέα ευρήματα, είναι ότι συμβάλλουν στην αυξημένη νοημοσύνη των παιδιών.

Ανάλυση δεδομένων από 2.200 γυναίκες και των παιδιών τους, σε διάστημα οκτώ ετών, βρήκαν ότι εκείνα, των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν τρεις ή περισσότερες μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 εβδομάδων της κύησης, πέτυχαν καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ νοημοσύνης.

Ειδικότερα η γνωστική τους λειτουργία, η διάρκεια της προσοχής και η μνήμη τους ήταν καλύτερα από εκείνα, των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν ελάχιστους ή καθόλου ξηρούς καρπούς στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Υγεία της Βαρκελώνης πιστεύει ότι τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, όπως το φολικό οξύ και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6, συσσωρεύονται στο νευρικό ιστό του αναπτυσσόμενου εμβρύου στο κρίσιμο πρώιμο στάδιο ανάπτυξής του.

Οι ξηροί καρποί συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου υπέρτασης, οξειδωτικού στρες και διαβήτη. Παράλληλα είναι πιθανό να προστατεύουν και από τη γνωστική έκπτωση στην τρίτη και στην τέταρτη ηλικία.

Η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Florence Gignac δήλωσε σχετικά: «Ο εγκέφαλος υφίσταται μια σειρά πολύπλοκων διαδικασιών κατά τη διάρκεια της κύησης και αυτό σημαίνει ότι η διατροφή της μητέρας είναι καθοριστικός παράγοντας στην εμβρυϊκή ανάπτυξη του εγκεφάλου και μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα».

Τα νέα συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν στο European Journal of Epidemiology.

νοημοσύνηξηροί καρποί