Διάρροια; τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ για διατροφή και καθημερινές συνήθειες

Αν πηγαίνετε 3 ή περισσότερες φορές την ημέρα στην τουαλέτα και έχετε υδαρή κόπρανα, υποφέρετε από διάρροια.  Είναι δυσάρεστο και μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνο εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η διάρροια μπορεί να προσκληθεί από βακτήρια, ιούς, φαρμακευτική αγωγή, φαγητό αλλά και διάφορα προβλήματα του πεπτικού συστήματος.

Η διάρροια, εκτός από την αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει και δίψα, ζάλη, κούραση, σκούρα χρωματισμένα ούρα ή λιγότερα ούρα από το κανονικό, ξηρό δέρμα.  Αν και η αφυδάτωση είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για τη διάρροια, δεν είναι η μόνη. Εάν η διάρροια επιμείνει πέρα ​​από μερικές ημέρες, μπορεί να προκύψουν επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων των νεφρικών και ουρολογικών προβλημάτων. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής κατάστασης, όπως η νόσος του Crohn , το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου   ή σημάδια λοίμωξης.

 

Τι μπορείτε να κάνετε για τη διατροφή σας:

Πίνετε άφθονα υγρα. Το νερό, οι χυμοί φρούτων, η σόδα χωρίς καφεΐνη και οι αλμυροί ζωμοί είναι μερικές καλές επιλογές. Σύμφωνα με την Κλινική Cleveland , το αλάτι βοηθά στην επιβράδυνση της απώλειας υγρών και η ζάχαρη θα βοηθήσει το σώμα σας να απορροφήσει το αλάτι.

Καταναλώστε όλα τα υγρά σε θερμοκρασία δωματίου ή αφού τα ζεστάνετε ελαφρώς.

Πιείτε ένα ρόφημα χαμομηλιού. Σύμφωνα με έρευνα τα προϊόντα που περιέχουν ορισμένους συνδυασμούς βοτάνων, συμπεριλαμβανομένου του χαμομηλιού, μπορούν να βοηθήσουν στο στομάχι .

Μην καταναλώνετε καφεΐνη ή αλκοόλ. Η καφεΐνη και το αλκοόλ μπορούν να ερεθίσουν το πεπτικό σύστημα και να επιδεινώσουν τη διάρροια.

Περιορίστε τα τρόφιμα που θα καταναλώσετε. Επιλέξτε μπανάνες, ρύζι, σάλτσα μήλου και τοστ. Με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες,   αυτά τα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην αντικατάσταση των χαμένων θρεπτικών συστατικών και να σφίξουν τα κόπρανα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε βραστές πατάτες, κράκερ ή μαγειρεμένα καρότα.

Τρώτε μικρά γεύματα. Η υπερβολική ποσότητα τροφής θα διεγείρει το γαστρεντερικό σας σωλήνα για να κινηθεί ακόμη περισσότερο.  Η κατανάλωση πέντε έως έξι μικρών γευμάτων, αντί τριών μεγάλων, μπορεί να δώσει στα έντερα σας την ευκαιρία να αφομοιώσουν πιο εύκολα το φαγητό.

Μην καταναλώνετε τηγανητό φαγητό γιατί μπορεί να επιδεινώσει τη διάρροια.

Να τρώτε μόνο όταν πεινάσετε. Ακούστε το σώμα σας και μην αναγκάζετε τον εαυτό σας να φάτε έστω κι αν δεν πεινάτε, γιατί μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Μην τρώτε φρούτα και λαχανικά που προκαλούν αέρια.   Αυτα περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά, όπως δαμάσκηνα, μούρα , φασόλια, μπιζέλια, μπρόκολο, καλαμπόκι και πράσινα φυλλώδη λαχανικά και γλυκά τρόφιμα όπως μπισκότα ή κέικ.

Μην τρώτε γαλακτοκομικά εάν η διάρροια σας είναι σοβαρή. Για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη , τα γαλακτοκομικά προκαλούν διάρροια. Αλλά αν μπορείτε να ανεχτείτε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, επιλέξτε γάλα, τυρί ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Περιέχουν πολύτιμα προβιοτικά που μπορούν να βοηθήσουν στο να μειωθεί η διάρκεια της διάρροιας κατά περίπου μία ημέρα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο τον Μάιο του 2016 στο PubMed Health.

Τι μπορείτε να κάθετε στην καθημερινότητά σας: 

Εκτός από τη διατροφή, είναι επίσης σημαντικό να προσέχετε άλλες καθημερινές συνήθειες για να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τη διάρροια.

Πλύνετε τα χέρια σας. Δεδομένου ότι η διάρροια μπορεί μερικές φορές να μεταδοθεί με επαφή από άτομο σε άτομο ή από μολυσμένα χέρια, το πλύσιμο των χεριών σας μετά τη χρήση του μπάνιου και πριν το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στον αποκλεισμό πιθανών παθογόνων που προκαλούν διάρροια.

Μην ασκείστε. Η έντονη άσκηση έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει αφυδάτωση, στομαχικές διαταραχές, ναυτία και καούρα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Καλύτερα να το αποφύγετε μέχρι να υποχωρήσει η διάρροια σαςκαι  αναρρώσετε πλήρως για να επιστρέψετε στο γυμναστήριο.

Να ξέρετε πότε να καλέσετε το γιατρό. Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Η διάρροια σας διαρκεί περισσότερο από δύο ημέρες.
  • Αντιμετωπίζετε σοβαρό κοιλιακό άλγος ή πόνο στο ορθό σας.
  • Είστε αφυδατωμένοι ή εξαιρετικά αδύναμοι.
  • Έχετε πυρετό
  • Τα κόπρανα είναι αιματηρά ή μαύρα και μοιάζουν με πίσσα.

 

 

 

Με πληροφορίες από το Everydayhealth.
διάρροια