Economist Intelligence Unit: Ανοσία της αγέλης το 2024 για τις φτωχές χώρες του πλανήτη

Οι προβλέψεις του Economist Intelligence Unit (EIU) δεν είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξες για την εξέλιξη της πανδημίας. Σύμφωνα με αυτές, οι περισσότερες από τις φτωχές χώρες του πλανήτη δεν θα καταφέρουν να πετύχουν τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης απέναντι στον Κορονοϊό πριν το 2024 ενώ κάποιες μπορεί ούτε και τότε.
Όπως αναφέρουν τα δεδομένα του EIU, οι χώρες της ΕΕ, η Βρετανία, το Ισραήλ και ενδεχομένως κάποιες ακόμη, είναι πιθανό να πετύχουν εκτεταμένη εμβολιαστική κάλυψη γεγονός που σημαίνει ότι θα καταφέρουν να εμβολιάσουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι θα καταφέρουν να εμβολιάσουν το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού, τις ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια τον υπόλοιπο πληθυσμό έως το τέλος του 2021. Το ίδιο ισχύει και για μερικές ανεπτυγμένες χώρες όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του EIU μέχρι τα μέσα του 2022 θα έχουν καταφέρει να εμβολιάσουν μεγάλο μέρους του πληθυσμού τους ενώ αντίστοιχα οι χώρες μεσαίου εισοδήματος θα το έχουν καταφέρει ως το τέλος του 2022.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία του EIU οι φτωχότερες χώρες, οι οποίες θα καθυστερήσουν να αποκτήσουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων, είναι πιθανό να βρίσκονται σε μια διαρκή μάχη για να βρουν αυτά τα εμβόλια ακόμα και ως το 2025! “Το παγκόσμιο ρήγμα ανάμεσα στους έχοντες και μη έχοντες είναι που θα καθορίσει την παγκόσμια οικονομία, το παγκόσμιο πολιτικό τοπίο, τα ταξίδια και γενικώς τα πάντα”, δηλώνει στον Guardian η Agathe Demarais, επικεφαλής της νέας έρευνας του EIU.

κορονοϊόςανοσία της αγέληςεμβόλιο κατά του Κορονοϊού