Εγκεφαλικό: 9 συμβουλές για την αποφυγή του

Διατρέχετε υψηλό κίνδυνο να υποστείτε εγκεφαλικό; Εδώ είναι 9 τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε την πάθηση από το να σας αφαιρέσει τη ζωή.

Ο εγκέφαλος είναι το ζωτικό όργανο που είναι υπεύθυνο για τα πάντα, από τον έλεγχο του χτυπήματος της καρδιάς σας μέχρι τις σκέψεις στο μυαλό σας. Η διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου μας δεν είναι μόνο απαραίτητη για κάθε λειτουργία, αλλά είναι επίσης βασικός παράγοντας για την πρόληψη του εγκεφαλικού, μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που εμφανίζεται όταν διαταράσσεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Σε μια αποκλειστική αλληλεπίδραση με το TheHealthSite.com, ο Dr. Shruti Satish Vadke, Associate Consultant – Neurology, Manipal Hospitals, Pune-Baner, εξήγησε τις βασικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του εγκεφαλικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι έχει να πει ο γιατρός.

Κατανοώντας τα εγκεφαλικά επεισόδια

Πριν κατανοήσετε τα προληπτικά μέτρα, είναι σημαντικό να καταλάβετε τι είναι το εγκεφαλικό. Εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η παροχή αίματος στον εγκέφαλο εμποδίζεται (ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο) ή όταν ένα αιμοφόρο αγγείο σκάσει (αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο). Και στις δύο περιπτώσεις, ο εγκέφαλος στερείται οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, οδηγώντας σε βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα, η οποία είναι μόνιμη και ανεπανόρθωτη.

Πώς να αποτρέψετε ένα εγκεφαλικό;

Η πρόληψη των εγκεφαλικών δεν αφορά μόνο την αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου αλλά και την υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής που προάγει τη συνολική υγεία του εγκεφάλου.

Παραμείνετε δραστήριοι: Ασκήστε τον εγκέφαλο και το σώμα σας Η σωματική δραστηριότητα δεν είναι μόνο ωφέλιμη για το σώμα σας. είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας σε καλή υγεία. Η τακτική άσκηση βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, μειώνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, όλοι οι παράγοντες που συμβάλλουν σε χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων. Επιδιώξτε τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα, όπως γρήγορο περπάτημα, κολύμπι ή ποδηλασία.

  1. Ισορροπημένη διατροφή και τρόπος ζωής

Μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της υγείας του εγκεφάλου. Επικεντρωθείτε σε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες. Συμπεριλάβετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως λιπαρά ψάρια (σολομός, πέστροφα και σκουμπρί), λιναρόσποροι και καρύδια. Τα ωμέγα-3 είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους και σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

  1. Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η υπέρταση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικά. Η τακτική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και η λήψη μέτρων για τη διατήρηση της σε ένα υγιές εύρος είναι απαραίτητη. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η μείωση της πρόσληψης αλατιού, η τακτική άσκηση και ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να συνιστάται φαρμακευτική αγωγή που συνταγογραφείται από επαγγελματία υγείας για την αποτελεσματική διαχείριση της υπέρτασης.

  1. Διαχειριστείτε τον διαβήτη

Ο διαβήτης μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καταστάσεων όπως η αθηροσκλήρωση (στένωση των αρτηριών) και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων. Εάν έχετε διαβήτη, είναι σημαντικό να διαχειρίζεστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μέσω ενός συνδυασμού υγιεινής διατροφής, τακτικής άσκησης και φαρμακευτικής αγωγής όπως σας συνταγογραφεί ο γιατρός σας.

  1. Πείτε Όχι στο Κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικά. Οι χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία, να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και να προάγουν το σχηματισμό θρόμβων αίματος. Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία και να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων.

  1. Περιορίστε το αλκοόλ

Ενώ η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με ορισμένα οφέλη για την υγεία, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων. Εάν επιλέξετε να καταναλώσετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Για τα περισσότερα άτομα, αυτό σημαίνει έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες.

  1. Αποκτήστε ποιοτικό ύπνο

Ο ποιοτικός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου. Η χρόνια στέρηση ύπνου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων. Στοχεύστε σε 7-9 ώρες ύπνου τη νύχτα και καθιερώστε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου.

  1. Μείνετε ενυδατωμένοι

Η σωστή ενυδάτωση συχνά παραβλέπεται, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εγκεφάλου. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε παχύτερο αίμα, καθιστώντας το πιο επιρρεπές στην πήξη. Κάντε συνήθεια να πίνετε επαρκή ποσότητα νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά εάν ζείτε σε ζεστό κλίμα ή ασχολείστε με σωματικές δραστηριότητες.

  1. Διαχειριστείτε το άγχος

Το χρόνιο στρες μπορεί να συμβάλει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού. Η εύρεση αποτελεσματικών τρόπων διαχείρισης του στρες είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευεξία σας. Αυτό περιλαμβάνει την εξάσκηση του διαλογισμού και του pranayam, την καλλιέργεια χόμπι και τον ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους.

  1. Τακτικοί έλεγχοι

Οι τακτικοί έλεγχοι υγείας είναι απαραίτητοι για την παρακολούθηση και τη διαχείριση παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με εγκεφαλικά επεισόδια. Συνεχίστε με τα τακτικά ιατρικά ραντεβού και τις προβολές για να αξιολογήσετε την αρτηριακή σας πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία.

 

Με την υιοθέτηση αυτών των απλών αλλαγών στον τρόπο ζωής, μπορεί κανείς να προχωρήσει πολύ στην προώθηση της υγείας του εγκεφάλου και στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού. Θυμηθείτε, είναι ο συνδυασμός αυτών των συνηθειών που δημιουργεί μια ισχυρή άμυνα ενάντια στα εγκεφαλικά και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις. Κάνοντας ενημερωμένες επιλογές και δίνοντας προτεραιότητα στην ευημερία σας, δίνετε τη δυνατότητα στον εαυτό σας να ζήσει μια πιο υγιή και ικανοποιητική ζωή. Ξεκινήστε από μικρά, μείνετε συνεπείς και απολαύστε τα οφέλη ενός υγιούς εγκεφάλου για τα επόμενα χρόνια.

 

Πηγή

εγκεφαλικό