Έγκριση νέου φαρμάκου για τον μεταστατικό, πλακώδη, μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

Οι ενήλικοι ασθενείς με μεταστατικό, πλακώδη μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ) αποκτούν μια νέα θεραπευτική επιλογή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση του pembrolizumab σε συνδυασμό με καθιερωμένο σχήμα χημειοθεραπείας, ως αγωγή 1ης γραμμής.

Μετά και την εξέλιξη αυτή, το pembrolizumab καθίσταται η πρώτη ανοσοθεραπεία (anti-PD-1 παράγοντας), που εγκρίνεται στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία για ασθενείς με μεταστατικό, πλακώδη ΜΜΚΠ ανεξάρτητα από την έκφραση του βιοδείκτη PD-L1.

Η νέα αυτή ένδειξη έρχεται να συμπληρώσει τις ήδη υπάρχουσες, που διαθέτει το pembrolizumab στην 1η γραμμή θεραπείας, περιλαμβάνοντας πλέον και τους δύο ιστολογικούς τύπους μεταστατικού μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, τον πλακώδη και τον μη πλακώδη.

“Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη, επομένως η συγκεκριμένη έγκριση σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για τους ασθενείς και για τις οικογένειες, που αντιμετωπίζουν αυτό τον δύσκολα αντιμετωπίσιμο τύπο καρκίνου του πνεύμονα”, δήλωσε ο Dr Luis Paz-Ares, πρόεδρος του Tμήματος Oγκολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Doce de Octubre της Μαδρίτης, στην Ισπανία.

ανοσοθεραπείακαρκίνος του πνεύμοναΜΜΚΠ