Γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν να κοιμούνται με ακουστικά και πόσο ασφαλές είναι;

Ίσως ζείτε σε μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ και ο ήχος των σειρήνων, των αυτοκινήτων ή της δυνατής μουσικής στο διπλανό κλαμπ σκίζει τις πρώτες πρωινές ώρες. Ή ίσως δεν έχετε την ευκαιρία να σκουντήξετε τον σύντροφό σας στο κρεβάτι, οπότε το ροχαλητό του σας κρατά ξύπνιους τη νύχτα. Αντί να χάσετε τον ύπνο σας, πιάνετε τα ακουστικά σας και ακούτε χαλαρωτικούς ήχους απαλής βροχής για να αποκλείσετε όλους τους ενοχλητικους θορυβους.
Αλλά ο ύπνος με ακουστικά είναι καλή ιδέα; Ή κινδυνεύετε να προκαλέσετε βλάβη στα αυτιά σας ακόμα και όταν δεν ακούτε μουσική;

Γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν να κοιμούνται με ακουστικά

Εάν προσπαθείτε να βελτιώσετε την υγιεινή του ύπνου σας , υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να φοράτε ακουστικά ενώ κοιμάστε, όπως:

  • Αποκλεισμός του θορύβου.
  • Χαλάρωση.
  • Ανακούφιση από το άγχος.

Οι άνθρωποι που τείνουν να έχουν κουδούνισμα στα αυτιά τους ( εμβοές ) ενδιαφέρονται πιο συχνά να κοιμούνται με ακουστικά επειδή θέλουν αυτό το κουδούνισμα να σταματήσει, ώστε να μπορούν να ξεκουραστούν χωρίς διακοπή. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν αυτό το κουδούνισμα, όπως:

  • Παρενέργειες από φάρμακα.
  • Υπερβολική καφεΐνη .
  • Μεγάλες δόσεις ασπιρίνης.
  • Απώλεια ακοής.
  • Τραύμα στο αυτί από δυνατούς ήχους σαν κροτίδα ή σωματικό τραυματισμό.
  • Υπερβολική έκθεση στον θόρυβο μέσω εργασίας ή ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων χωρίς προστασία ακοής.
  • Σωματικό στρες όπως η άρση βαρών.

Επίσης, το συναισθηματικό στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει βουητό στα αυτιά σας.  Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι μπορεί να θέλουν να αποκοιμηθούν ακούγοντας κάτι καταπραϋντικό ή χαλαρωτικό μόνο για ανακούφιση από το άγχος.

Μπορείτε να κοιμηθείτε καλύτερα;

Είναι δυνατό να βελτιώσετε τον ύπνο σας με ακουστικά ή τουλάχιστον να βελτιώσετε τον τρόπο που προσαρμόζεστε στη ρουτίνα πριν τον ύπνο. Αλλά θέλει προσοχή στο να φοράτε το σωστό είδος ακουστικών και πώς σκοπεύετε να τα χρησιμοποιήσετε:

  • Αποφύγετε τα ακουστικά ακύρωσης θορύβου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
  • Διατηρήστε την ένταση σας λίγο πάνω από το μισό ή χαμηλότερο.  Ένας καλός εμπειρικός κανόνας: Εάν κάποιος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από εσάς, δεν θα πρέπει να μπορεί να ακούσει αυτό που ακούτε και θα πρέπει να μπορείτε να τον ακούσετε να σας μιλά χωρίς να αφαιρείτε τα ακουστικά σας.

Κατά μέσο όρο, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ακούσουν ήχους στα 85 ντεσιμπέλ για έως και οκτώ ώρες χωρίς αρνητικό αντίκτυπο. Αλλά αν ακούτε οτιδήποτε πάνω από 85 ντεσιμπέλ, θα πρέπει να μειώσετε τον χρόνο ακρόασης στο μισό για κάθε 3 ντεσιμπέλ που προσθέτετε. Έτσι, για παράδειγμα, αν ακούτε κάτι στα 88 ντεσιμπέλ, είναι ασφαλές να το κάνετε μόνο για τέσσερις ώρες. Ρυθμείστε την ένταση των ακουστικών σας στο μισό ή λιγότερο και  μην τα φοράτε για πολύ.

Το κλειδί είναι η ένταση και το χρονικό διάστημα που ακούτε.   Μπορείτε να ακούτε μουσική όλη την ημέρα εάν είναι σε ασφαλές επίπεδο, αλλά αν ακούτε σε πολύ δυνατό επίπεδο, μπορεί να προκαλέσετε βλάβη στην ακοή σας σε μόλις 15 λεπτά.

Σε μια μελέτη που αφορούσε τις αυτοαναφερόμενες συνήθειες ακοής και ακρόασης , όσοι άκουγαν μουσική για περισσότερες από τρεις ώρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κουδούνισμα στα αυτιά τους. Και το 10% ανέφερε ότι άκουγε μουσική μεταξύ 90 και 100 ντεσιμπέλ για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για μελλοντικές βλάβες ακοής.

Τα ακουστικά στο αυτί θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσφορία και βακτηριακές λοιμώξεις

Η τοποθέτηση σκληρών πλαστικών ακουστικών  στο αυτί σας μπορεί να μην είναι τρομερό βραχυπρόθεσμα, αλλά το να αποκοιμηθείτε μαζί τους θα μπορούσε να προσθέσει δυσφορία. Επιπλέον, τα ακουστικά στο αυτί μπορούν να κλειδώσουν την υγρασία στο κανάλι του αυτιού σας, ειδικά αν πηγαίνετε για ύπνο αμέσως μετά το ντους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη βακτηρίων και να οδηγήσει σε μολύνσεις του εξωτερικού αυτιού για παρατεταμένες περιόδους. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε πολύ κερί αυτιού εάν αφήσετε τα ακουστικά μέσα στο αυτί για πολλή ώρα μέσα.

Τα ακουστικά πάνω από το αυτί προσφέρουν περισσότερη άνεση, αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν καλώδια

Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε όταν κοιμάστε είναι να μπλέξετε σε καλώδια ή ακόμα και να σπρώξετε κατά λάθος αυτό το επίπεδο έντασης πολύ ψηλά. Συνολικά, θα θέλετε ασύρματα ακουστικά πάνω από το αυτί, τα οποία μπορούν να προσφέρουν περισσότερη άνεση επειδή δεν φράζουν τον ακουστικό πόρο σας. Υπάρχουν ακόμη και κεφαλόδεσμοι που περιέχουν ακουστικά, τα οποία τυλίγονται γύρω από το κεφάλι σας για επιπλέον άνεση.

Εάν μπορείτε, χρησιμοποιήστε ένα εξωτερικό ηχείο

Μερικοί από εμάς μπορεί να μην έχουν αυτήν την επόμενη επιλογή εάν μοιραζόμαστε τους χώρους διαβίωσής μας με έναν σύντροφο ή μέλη της οικογένειάς μας. Αλλά αν μπορείτε, η χρήση ενός εξωτερικού ηχείου είναι ιδανική γιατί αφαιρεί την πίεση από τα αυτιά σας. Επιπλέον, μπορείτε να ρυθμίσετε χρονοδιακόπτες για να απενεργοποιούνται ορισμένες συσκευές μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο, η ακρόαση σας περιορίζεται σε αυτά τα πολύτιμα λεπτά λίγο πριν πέσετε σε βαθύ ύπνο.

ακουστικάκαλός ύπνος