Είναι ασφαλές να τρώτε αυγά κάθε μέρα;

Μπορείτε να μαγειρέψετε τα αυγά με πολλούς τρόπους. Από μάφιν ομελέτας με λαχανικά μέχρι ομελέτα με τηγανητό ρύζι και ακόμη και απλά μαγειρεμένα — τα αυγά είναι ένα ευέλικτο φαγητό που ταιριάζει σχεδόν στην πρωινή ρουτίνα οποιουδήποτε (και είναι εξαιρετικό και για άλλα γεύματα). Αλλά μπορείτε να τρώτε πάρα πολλά αυγά σε μια μέρα;

Είναι τα αυγά υγιεινά;

Ένα αυγό σας δίνει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και είναι γεμάτα με βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β12, βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ) και λουτεΐνη.

Κάθε μία από αυτές τις βιταμίνες παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορους τομείς:

  • Η βιταμίνη Α υποστηρίζει την υγεία των ματιών , την όραση, το μεταβολισμό και την ανάπτυξη των κυττάρων.
  • Η βιταμίνη Β12 παίζει ρόλο στη διατήρηση της υγείας των νευρικών κυττάρων και των κυττάρων του αίματος.
  • Η βιταμίνη Ε δρα ως αντιοξειδωτικό για την προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη.
  • Το φυλλικό οξύ (ή βιταμίνη Β9) βοηθά το σώμα σας να παράγει νέα ερυθρά αιμοσφαίρια και βοηθά στην ανάπτυξη και ανάπτυξη του μωρού σας ενώ είστε έγκυος.
  • Η λουτεΐνη είναι ένα είδος οργανικής χρωστικής που είναι γνωστό ως καροτενοειδές. Βρίσκεται επίσης στον σολομό, τα καρότα και τις γλυκοπατάτες, η αφθονία λουτεΐνης δημιουργεί έναν πιο σκούρο, πιο πλούσιο κρόκο και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία .

Τα ασπράδια και οι κρόκοι έχουν διαφορετικές ιδιότητες. Το ασπράδι περιέχει περίπου το 60% της συνολικής ποσότητας πρωτεΐνης σε ένα αυγό, ενώ ο κρόκος περιέχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.

Μελέτες που εξέτασαν τα λιπαρά οξέα στον κρόκο του αυγού έχουν δείξει ότι οι κρόκοι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης και παρέχουν καρδιαγγειακή προστασία. Όταν καταναλώνονται ολόκληρα, άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα αυγά μπορεί να επηρεάσουν θετικά τη μυϊκή μάζα , αν και απαιτούνται πιο εκτενείς μελέτες.

Είναι καλό να τρώτε αυγά κάθε μέρα;

Λόγω των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων τους, είναι εντάξει να τρώτε ένα ολόκληρο αυγό, συμπεριλαμβανομένου του κρόκου του αυγού, κάθε μέρα, εάν δεν έχετε καρδιαγγειακή νόσο και έχετε ένα υγιές επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα. Ή μπορείτε να αναμίξετε δύο ασπράδια αυγού με κάθε κρόκο αυγού για να δώσετε στον εαυτό σας περισσότερη πρωτεΐνη.

Εάν έχετε καρδιαγγειακή νόσο ή υψηλό επίπεδο χοληστερόλης, θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση αυγών σε μόλις τρία έως τέσσερα ολόκληρα αυγά την εβδομάδα — ένας κανόνας που είναι επίσης καλός για όποιον θέλει να έχει περισσότερα από ένα αυγά τη φορά.

Ο λόγος που θέλετε να προσπαθήσετε να αποφύγετε να έχετε περισσότερους από έναν κρόκο αυγού κάθε μέρα είναι επειδή ο κρόκος έχει κορεσμένα λιπαρά και μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της LDL (της κακής χοληστερόλης) στο αίμα σας. Αν και το φαγητό που τρώτε δεν είναι ο μόνος παράγοντας για την ανάπτυξη υψηλής χοληστερόλης, είναι ακόμα σημαντικό να τα έχετε υπόψη όταν αποφασίζετε τι να βάλετε στο πιάτο σας.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη στον κρόκο του αυγού, μπορεί να θέλετε να μειώσετε τη μείωση εάν έχετε κάποια από τις ακόλουθες καταστάσεις:

  • Καρδιοπάθεια
  • Υπερλιπιδαιμία (υψηλή χοληστερόλη)
  • Διαβήτης τύπου 2

Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αγοράσετε αυγά που εκτρέφονται σε βοσκότοπους ή βιολογικά αυγά , επειδή ο κρόκος από αυτά τα αυγά τείνει να έχει λιγότερη χοληστερόλη και υψηλότερα επίπεδα λουτεΐνης. Σε μια μελέτη , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα αύξησε σημαντικά τα επίπεδα λουτεΐνης χωρίς να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι μερικοί άνθρωποι άνω των 65 ετών μπορεί να ανησυχούν για την κατανάλωση ενός αυγού κάθε μέρα λόγω του κινδύνου υψηλής χοληστερόλης. Ωστόσο,   μελέτες έχουν δείξει ότι η χοληστερόλη για άτομα 65 ετών και άνω επηρεάζεται λιγότερο από τη διατροφή τους σε σχέση με άτομα ηλικίας 30 ετών και κάτω, επομένως μπορούν να έχουν έως και δύο ολόκληρα αυγά την ημέρα εάν έχουν φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης.

 

LDLκαρδιαγγειακή νόσοςαυγάfront-storiesκατανάλωση αυγώνκορεσμένα λιπαράLDL χοληστερόληκακή χοληστερόληχοληστερίνη