Είναι η Ατλαντική δίαιτα η νέα Μεσογειακή;

Η δίαιτα του Ατλαντικού κάνει όνομα στον κόσμο της έρευνας και θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τη μεσογειακή διατροφή ως εναλλακτικός τρόπος για να ενισχύσει σημαντικά τη συνολική υγεία.

Με βάση τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων στη βορειοδυτική Ισπανία και τη βόρεια Πορτογαλία, η δίαιτα του Ατλαντικού χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση φρέσκων και τοπικών θαλασσινών, λαχανικών, ελαιόλαδου και πολλά άλλα.

Η κατανάλωση αυτών των τροφών φαίνεται να βελτιώνει διάφορα μέτρα για τη μεταβολική υγεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις αρχές Φεβρουαρίου στο JAMA Network Open. Μετά από μια διατροφική παρέμβαση 6 μηνών, οι ισπανικές οικογένειες που ακολούθησαν μια παραδοσιακή διατροφή του Ατλαντικού και έλαβαν εκπαιδευτικές συνεδρίες, μαθήματα μαγειρικής και άλλη υποστήριξη, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο από εκείνες που δεν έλαβαν αυτήν την παρέμβαση.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια ομάδα καταστάσεων – υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά τριγλυκερίδια, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, μεγάλη περιφέρεια μέσης και/ή χαμηλή HDL χοληστερόλη – που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη, εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας. Είναι μια σημαντική ανησυχία για την υγεία στις ΗΠΑ και επηρεάζει περίπου έναν στους τρεις Αμερικανούς ενήλικες.

Οι δίαιτες της βόρειας Ισπανίας και της Πορτογαλίας έχουν από καιρό σημειωθεί για τα πιθανά οφέλη για την υγεία, αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη που τις εξετάζει σε πραγματικό πλαίσιο.

«Η έρευνα… παραδοσιακά διεξάγεται αποκλειστικά από θεωρητική προοπτική, χωρίς να χρησιμοποιούνται πραγματικά δεδομένα κατανάλωσης τροφίμων από άτομα ή σε σενάρια πραγματικής ζωής», Mar Calvo-Malvar, PhD, συγγραφέας της μελέτης και ειδικός εργαστηριακής ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Κλινικό Νοσοκομείο του Ο Santiago de Compostela, είπε στο Health.

Η νέα μελέτη προσπάθησε να εφαρμόσει τη θεωρία στην πράξη – με ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Δείτε τι είπαν οι ειδικοί για τη δίαιτα του Ατλαντικού, γιατί έχει τόσο θετική επίδραση στη μεταβολική υγεία και αν αξίζει να δοκιμάσετε.

Τι είναι η Ατλαντική δίαιτα;

Λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, οι κουζίνες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έχουν πολλές ομοιότητες με αυτές της Μεσογείου.

«Όπως η μεσογειακή διατροφή, η δίαιτα του Ατλαντικού δίνει έμφαση στην κατανάλωση φρέσκων, εποχιακών και τοπικών τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά…ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα», εξήγησε ο Calvo-Malvar. Η χρήση άφθονο ελαιόλαδο είναι ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των δύο.

Ωστόσο, οι δίαιτες έχουν κάποιες αξιοσημείωτες διαφορές που πηγάζουν από την τοπική ιστορία.

«Η προέλευση της διατροφής από τον Ατλαντικό ανάγεται στους Κελτικούς λαούς που κατοικούσαν στο Ευρωπαϊκό Τόξο του Ατλαντικού, που περιλαμβάνει περιοχές όπως η βόρεια Ισπανία, η βόρεια Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Σκωτία, η Ουαλία, η νότια Αγγλία, το Isle of Man και η γαλλική περιοχή της Βρετάνης», είπε. Calvo-Malvar.

Αυτό κάνει τη δίαιτα του Ατλαντικού ξεχωριστή – τυπικά διαθέτει μεγαλύτερη αναλογία ψαριών, γάλακτος, πατάτας, φρούτων και λαχανικών σε σύγκριση με τη μεσογειακή διατροφή, είπε ο Calvo-Malvar. Οι άνθρωποι στη βόρεια Ισπανία και την Πορτογαλία έχουν επίσης γενικά υψηλότερη πρόσληψη κρασιού και χαμηλότερη κατανάλωση μπύρας.

Πέρα από το ίδιο το φαγητό, οι τεχνικές μαγειρέματος είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η διατροφή του Ατλαντικού ξεχωρίζει από τη μεσογειακή.

«Οι μαγειρικές τεχνικές που σχετίζονται με τη δίαιτα του Ατλαντικού, όπως ο ατμός, το βράσιμο, το ψήσιμο, το ψήσιμο στη σχάρα, έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερη τροποποίηση της διατροφικής σύνθεσης των τροφίμων, σε σύγκριση με το τηγάνισμα», δήλωσε ο Calvo-Malvar.

Γενικά, η δίαιτα του Ατλαντικού χαρακτηρίζεται από:

  • Υψηλή κατανάλωση ψαριών, μαλακίων, λαχανικών, πατάτας, ψωμιού, δημητριακών, φρούτων, κάστανων, οσπρίων, μελιού, ξηρών καρπών ολικής αλέσεως και ελαιόλαδου
  • Μέτρια κατανάλωση κρασιού, γάλακτος, τυριού, αυγών, χοιρινού και βοείου κρέατος
  • Μειωμένη κατανάλωση λιπαρών κρεάτων, γλυκών και αναψυκτικών

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία μιας Ατλαντικής δίαιτας;

Δεδομένου ότι η μελέτη JAMA Network Open είναι η πρώτη που εξέτασε τα αποτελέσματα μιας δίαιτας του Ατλαντικού στον πραγματικό κόσμο, είναι απλώς μια πρώτη ματιά στις πιθανές εφαρμογές αυτού του διατροφικού προγράμματος. Αλλά σύμφωνα με αυτή την έρευνα, η δίαιτα θα μπορούσε να βελτιώσει πολλά συστατικά της μεταβολικής ευεξίας και της υγείας της καρδιάς.

Σε διάρκεια έξι μηνών, 231 οικογένειες στην αγροτική πόλη Εστράντα της Ισπανίας τυχαιοποιήθηκαν είτε για να λάβουν εκπαιδευτικές συνεδρίες, μαθήματα μαγειρικής, γραπτό υποστηρικτικό υλικό και τροφές χαρακτηριστικές της διατροφής του Ατλαντικού ή να συνεχίσουν τις συνήθεις διατροφικές τους συνήθειες .

Στο τέλος των έξι μηνών, μόνο το 2,7% όσων έλαβαν παρέμβαση με δίαιτα Ατλαντικού ανέπτυξαν μεταβολικό σύνδρομο. Η παρέμβαση μείωσε επίσης τον κίνδυνο κεντρικής παχυσαρκίας και χαμηλής HDL χοληστερόλης, δύο σημαντικά συστατικά στη μεταβολική υγεία. Ωστόσο, η δίαιτα του Ατλαντικού δεν είχε σημαντική επίδραση στην υψηλή αρτηριακή πίεση, τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων ή τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας των συμμετεχόντων.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα δίαιτας του Ατλαντικού είδαν επίσης μείωση στην περίμετρο της μέσης, η οποία θα μπορούσε να είναι ενδεικτική των μεγαλύτερων κυματισμών για τη μεταβολική υγεία, είπε ο Calvo-Malvar.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι η απώλεια βάρους έχει αναγνωριστεί ευρέως ως ευεργετική για τη θεραπεία όλων των συστατικών του μεταβολικού συνδρόμου, συμπεριλαμβανομένου του υπερβολικού [σωματικού λίπους], [ανισορροπίας χοληστερόλης], υπέρτασης, αντίστασης στην ινσουλίνη και υπεργλυκαιμίας», είπε.

Όσο για το γιατί η δίαιτα του Ατλαντικού φαίνεται να έχει τόσο σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων; Πιθανότατα έχει να κάνει με την υψηλή πρόσληψη φυτικών τροφών και υγιεινών λιπαρών (ειδικά ελαιόλαδου), είπε η Anne Danahy, RDN, συγγραφέας του βιβλίου μαγειρικής για δύο μεσογειακή διατροφή.

«Αυτά μπορούν να προάγουν ένα πιο υγιές μεταβολικό προφίλ λόγω των φυτικών ινών, των αντιοξειδωτικών και άλλων θρεπτικών συστατικών τους», είπε στο Health. «Σαν σύνολο, είναι μια πολύ αντιφλεγμονώδης δίαιτα».

Η προσθήκη εκπαίδευσης και άλλης υποστήριξης για τις οικογένειες που ακολουθούν τη δίαιτα του Ατλαντικού ήταν ένα άλλο μοναδικό στοιχείο που μπορεί να επηρέασε τα αποτελέσματα υγείας στη μελέτη.

«Νομίζω ότι η οικογενειακή εκπαίδευση έχει σημασία γιατί είναι πιο εύκολο να τηρήσουμε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο όταν όλοι στο σπίτι κατανοούν τα οφέλη και τρώνε με τον ίδιο τρόπο», είπε ο Danahy. «Όταν οι άνθρωποι στο νοικοκυριό αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα και παρατηρούν οφέλη για την υγεία, συχνά ενθαρρύνονται να κάνουν περαιτέρω αλλαγές».

Πρέπει να δοκιμάσετε μια Ατλαντική δίαιτα;

Μελλοντική έρευνα μπορεί να ρίξει περισσότερο φως στα οφέλη μιας διατροφής του Ατλαντικού  για την υγεία. Αλλά προς το παρόν, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης JAMA Network Open φαίνονται πολλά υποσχόμενα. Θα μπορούσε να αξίζει να δοκιμάσετε μια δίαιτα του Ατλαντικού, ιδιαίτερα εάν κινδυνεύετε να αναπτύξετε μεταβολικό σύνδρομο, είπε ο Calvo-Malvar.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εργαζόμενους σε βάρδιες, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και καπνιστές, καθώς και άτομα που κοιμούνται άσχημα ή ασκούνται ελάχιστα. Όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη ή μεταβολικού συνδρόμου και PCOS μπορεί επίσης να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.

Αλλά για όποιον ενδιαφέρεται να δοκιμάσει μια δίαιτα του Ατλαντικού, είναι δύσκολο να κάνει λάθος όταν ακολουθεί οποιοδήποτε παραδοσιακό μοτίβο διατροφής, είπε ο Danahy. Η ομορφιά αυτών των ειδών διατροφικών προγραμμάτων είναι ότι μπορούν να είναι αρκετά ευέλικτα.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να βρούμε έναν τρόπο διατροφής που ταιριάζει σε όλους. Μου αρέσει η ιδέα να επιλέγω μέρη από αυτές τις παραδοσιακές δίαιτες που μου αρέσουν ή έχουν τα περισσότερα οφέλη για την υγεία και να φτιάχνω τον προσωπικό μου τρόπο διατροφής», είπε. «Αν μπορείτε να το κάνετε αυτό, θα είναι πιο πιθανό να το παραμείνετε μακροπρόθεσμα».

 

Πηγή

Υγείαδιατροφήfront-storiesΑτλαντική δίαιτα