Είναι κακό να τρώτε πριν τον ύπνο;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι κακή ιδέα να τρώνε πριν τον ύπνο.  Αυτό συχνά προέρχεται από την πεποίθηση ότι το φαγητό πριν πάτε για ύπνο οδηγεί σε αύξηση βάρους. Ωστόσο, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ένα σνακ πριν τον ύπνο μπορεί πραγματικά να υποστηρίξει μια δίαιτα απώλειας βάρους.

Τι πρέπει λοιπόν να πιστέψεις; Η αλήθεια είναι ότι η απάντηση δεν είναι η ίδια για όλους. Εξαρτάται πολύ από το άτομο.

Το φαγητό πριν τον ύπνο είναι αμφιλεγόμενο

Το αν θα πρέπει να τρώτε πριν τον ύπνο – που ορίζεται μεταξύ του δείπνου και του ύπνου – έχει γίνει ένα καυτό θέμα στη διατροφή.

Η συμβατική σοφία λέει ότι το να τρως πριν κοιμηθείς μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, επειδή ο μεταβολισμός σου συνήθως επιβραδύνεται όταν κοιμάσαι. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα οι θερμίδες να αποθηκευτούν ως λίπος.

Εναλλακτικά, ορισμένοι ειδικοί στην υγεία λένε ότι το να τρώτε πριν τον ύπνο είναι πολύ καλό και μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο ή την απώλεια βάρους.

Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν είναι σίγουροι για το ποια είναι η καλύτερη επιλογή.

Μέρος του προβλήματος είναι ότι υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν και τις δύο πλευρές του επιχειρήματος.

Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένας πιο αργός μεταβολισμός κατά τη διάρκεια του ύπνου οδηγεί σε αύξηση βάρους, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός τη νύχτα είναι σχεδόν τόσο υψηλός όσο και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το σώμα σας χρειάζεται ακόμα αρκετή ενέργεια ενώ κοιμάστε.

Υπάρχουν επίσης περιορισμένα στοιχεία που υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι θερμίδες μετρούν περισσότερο πριν τον ύπνο από ό,τι οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας

Παρόλο που δεν φαίνεται να υπάρχει φυσιολογικός λόγος, αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει το φαγητό πριν τον ύπνο με την αύξηση βάρους.

Μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές συνήθειες

Τα τρέχοντα στοιχεία δεν δείχνουν κανέναν οριστικό φυσιολογικό λόγο για τον οποίο το φαγητό πριν τον ύπνο πρέπει να προκαλεί αύξηση βάρους. Ωστόσο, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε πριν τον ύπνο έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος  Ο λόγος για αυτό είναι πολύ πιο απλός από όσο θα περίμενε κανείς. Αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι που τρώνε πριν τον ύπνο έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος απλώς και μόνο επειδή ένα σνακ πριν τον ύπνο είναι ένα επιπλέον γεύμα και, επομένως, επιπλέον θερμίδες.

Όχι μόνο αυτό, αλλά το βράδυ είναι η ώρα της ημέρας που κάποιοι τείνουν να αισθάνονται πιο πεινασμένοι.  Eρευνα διαπίστωσε επίσης ότι όσοι βιώνουν στρες τείνουν να βλέπουν αύξηση της γκρελίνης – της ορμόνης της πείνας – το βράδυ. Αυτό καθιστά ακόμη πιο πιθανό ότι ένα σνακ πριν τον ύπνο θα καταλήξει να ωθήσει την πρόσληψη θερμίδων σας πάνω από τις ημερήσιες θερμίδες σας.  Υπάρχουν εκείνοι που τους αρέσει να τσιμπολογούν το βράδυ ενώ βλέπουν τηλεόραση ή εργάζονται στο φορητό υπολογιστή τους και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτές οι συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους.

Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι πεινούν υπερβολικά πριν κοιμηθούν επειδή δεν έτρωγαν αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτή η ακραία πείνα μπορεί να προκαλέσει έναν κύκλο να τρώτε πολύ πριν τον ύπνο, μετά να είστε πολύ χορτάτοι για να φάτε πολύ το επόμενο πρωί και πάλι να πεινάτε υπερβολικά πριν κοιμηθείτε το επόμενο βράδυ  Αυτός ο κύκλος, ο οποίος μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε υπερφαγία και αύξηση βάρους, υπογραμμίζει γιατί πολλά άτομα πρέπει να τρώνε ισορροπημένα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Φαίνεται ότι το πρόβλημα με το φαγητό τη νύχτα δεν συνδέεται ρητά με τη μετάβαση του μεταβολισμού σας στην αποθήκευση θερμίδων ως λίπος τη νύχτα. Αντίθετα, η αύξηση βάρους μπορεί να προκληθεί από το σνακ πριν τον ύπνο, το οποίο αυξάνει τη θερμιδική σας πρόσληψη.

Δεν είναι καλό αν έχετε παλινδρόμηση οξέος

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD) είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει το 18,1 έως 27,8 τοις εκατό των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • καούρα
  • δυσκολία στην κατάποση
  • ένα εξόγκωμα στο λαιμό
  • οδοντικές διαβρώσεις
  • χρόνιος βήχας
  • λαρυγγίτιδα

Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να θέλετε να αποφύγετε να τρώτε πριν τον ύπνο.

Επομένως, εάν έχετε παλινδρόμηση, είναι καλή ιδέα να αποφύγετε να φάτε οτιδήποτε για τουλάχιστον 3 ώρες πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι.

Επιπλέον, μπορεί να θέλετε να αποφύγετε να πίνετε ή να τρώτε οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη, αλκοόλ, τσάι, σοκολάτα ή ζεστά μπαχαρικά. Όλες αυτές οι τροφές μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Πιθανά οφέλη

Αν και το φαγητό πριν τον ύπνο μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να ωφελήσει άλλους –  μπορεί στην πραγματικότητα να περιορίσει το φαγητό τη νύχτα και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι, αντί να προκαλεί αύξηση βάρους, η κατανάλωση ενός σνακ πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να χάσουν βάρος.

Εάν είστε κάποιος που τείνει να τρώει μεγάλο μέρος των θερμίδων σας μετά το δείπνο, το να έχετε ένα δομημένο σνακ μετά το δείπνο αντί να «τσιμπολογάτε» συνεχώς μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την όρεξή σας και να αποτρέψετε την υπερκατανάλωση τροφής.

Καλύτερος ύπνος

Ο επαρκής ύπνος είναι πολύ σημαντικός και η στέρηση ύπνου έχει συνδεθεί με την υπερκατανάλωση τροφής και την αύξηση βάρους.  Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα μικρό, υγιεινό σνακ πριν τον ύπνο οδηγεί σε αύξηση βάρους. Απλώς έχετε κατά νου τη συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων σας.  Επομένως, εάν αισθάνεστε ότι το να φάτε κάτι πριν τον ύπνο σας βοηθά να αποκοιμηθείτε ή να παραμείνετε για ύπνο, είναι εντάξει να το κάνετε.

Σταθεροποιημένο πρωινό σάκχαρο στο αίμα

Το πρωί, το συκώτι σας αρχίζει να παράγει επιπλέον γλυκόζη (σάκχαρο στο αίμα), η οποία σας παρέχει την ενέργεια που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε την ημέρα.

Αυτή η διαδικασία προκαλεί σχεδόν καμία αλλαγή στο σάκχαρο του αίματος σε άτομα χωρίς διαβήτη. Ωστόσο, ορισμένα άτομα με διαβήτη δεν μπορούν να παράγουν αρκετή ινσουλίνη για να διαχειριστούν την επιπλέον γλυκόζη από το αίμα.

Για το λόγο αυτό, τα άτομα με διαβήτη μπορεί να ξυπνήσουν το πρωί με υψηλό σάκχαρο, ακόμα κι αν δεν έχουν φάει τίποτα από το προηγούμενο βράδυ.  Άλλα άτομα μπορεί να εμφανίσουν νυχτερινή υπογλυκαιμία ή χαμηλό σάκχαρο στο αίμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, διαταράσσοντας τον ύπνο.  Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα φαινόμενα, ίσως χρειαστεί να μιλήσετε με τον ιατρό σας.

Τι πρέπει να τρώτε πριν τον ύπνο;

Δεν υπάρχει συνταγή για το τέλειο σνακ πριν τον ύπνο, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας.

Ενώ το να τρώτε πριν τον ύπνο δεν είναι απαραίτητα κακό, το να φορτώνετε παραδοσιακά επιδόρπια ή πρόχειρα φαγητά όπως παγωτό, πίτα ή πατατάκια δεν είναι καλή ιδέα.

Αυτές οι τροφές, οι οποίες είναι πλούσιες σε ανθυγιεινά λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα, προκαλούν λιγούρες και υπερκατανάλωση τροφής. Καθιστούν πολύ εύκολο να ξεπεράσετε τις ημερήσιες ανάγκες σας σε θερμίδες.

Το να τρώτε πριν τον ύπνο δεν σας κάνει απαραίτητα να παίρνετε βάρος, αλλά το να χορτάσετε αυτές τις τροφές με πολλές θερμίδες πριν τον ύπνο σίγουρα μπορεί και είναι καλύτερο να τις περιορίσετε.

 Επιμείνετε σε ελάχιστα επεξεργασμένα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που μπορεί να σας βοηθήσουν να παραμείνετε εντός του επιθυμητού ορίου θερμίδων για την ημέρα.