Είναι το στατικό πoδήλατο ένα μεγάλο πρόβλημα για την υγεία της καρδιάς?

Αρκετοί άνθρωποι, μετά τον θάνατο του mr. Big στο “And Just Like That” μετά από μια προπόνηση Peloton, είχαν πολλές ερωτήσεις σχετικά με την άσκηση και τα καρδιακά επεισόδια 

Οι ειδικοί λένε ότι αυτό το σενάριο είναι δυνατό στην πραγματική ζωή.

Ωστόσο, η άσκηση θεωρείται γενικά καλή για την καρδιά.

Η επανεκκίνηση του “Sex and the City”, “And Just Like That “, κυκλοφόρησε την Πέμπτη και, μαζί του, υπάρχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με μια κομβική σκηνή που συμβαίνει νωρίς στη νέα σειρά.

 Suzanne Steinbaum, μια καρδιολόγος που συμμετέχει στο συμβουλευτικό συμβούλιο υγείας και ευεξίας του Peloton, είπε στους Los Angeles Times ότι ο θάνατος του Big πιθανότατα οφείλεται στον «εξωφρενικό τρόπο ζωής του».

«Είμαι βέβαιος ότι οι θαυμαστές του Sex And The City, όπως και εγώ, στεναχωριούνται με την είδηση ​​ότι ο mr.Big πεθαίνει από καρδιακή προσβολή», είπε η Steinbaum. Ο mr.Big έζησε αυτό που πολλοί θα αποκαλούσαν έναν υπερβολικό τρόπο ζωής – συμπεριλαμβανομένων των κοκτέιλ, των πούρων και των μεγάλων μπριζόλων – και διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο, καθώς είχε προηγούμενο καρδιακό επεισόδιο στην έκτη σεζόν.

Αυτές οι επιλογές του τρόπου ζωής και ίσως ακόμη και το οικογενειακό του ιστορικό, που συχνά είναι σημαντικός παράγοντας, ήταν η πιθανή αιτία του θανάτου του. Η οδήγηση με το ποδήλατό του Peloton μπορεί να βοήθησε ακόμη και στην καθυστέρηση του καρδιακού επεισοδίου του.»

Kαι συνεχίζει: “Το μάθημα εδώ είναι οτι πρέπει να γνωρίζετε τα όριά σας.  Είναι πάντα σημαντικό να μιλάτε με το γιατρό σας, να κάνετε τακτικά εξετάσεις και να έχετε μια υγιή στρατηγική πρόληψης.”

Μπορεί να συμβεί αυτό στην πραγματική ζωή;

Δυστυχώς, ναι, είναι πιθανό κάποιος να πεθάνει από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της άσκησης.

«Η άσκηση αυξάνει τις ανάγκες της καρδιάς για οξυγόνο», είπε ο Jason P. Womack, MD , επικεφαλής του τμήματος αθλητικής ιατρικής και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα οικογενειακής ιατρικής και κοινοτικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Rutgers Robert Wood Johnson Medical School, στο Verywell. «Αν και αυτό είναι ωφέλιμο για τους περισσότερους ανθρώπους, οποιοσδήποτε με υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσο μπορεί να στρεσάρει την καρδιά πέρα ​​από τις δυνατότητές της, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο που σχετίζεται με την καρδιά». 

Όμως, «παρόλο που αυτή η κατάσταση συμβαίνει κάθε τόσο, ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο εμφανίζεται δεν είναι πραγματικά καλά κατανοητός», είπε ο Rigved Tadwalkar, MD, πιστοποιημένος καρδιολόγος στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John στην Καλιφόρνια.  

Θα μπορούσε να οφείλεται σε αυξημένη πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών, σε σπασμούς στις αρτηρίες ή σε διαταραχή της πλάκας που καλύπτει τα τοιχώματα των αρτηριών, είπε.

«Γενικά, είναι αρκετά σπάνιο, αλλά είναι πιο πιθανό να συμβεί σε κάποιον που έχει γνωστό ιστορικό καρδιακής νόσου ή παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο», είπε ο Tadwalkar.

Ο Womack σημείωσε ότι «οι άνδρες έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε σύγκριση με τις γυναίκες και αυτό αυξάνεται καθώς μεγαλώνουν».

Οι επιλογές του τρόπου ζωής του Mr. Big, όπως το κάπνισμα πούρων, επίσης δεν θα βοηθούσαν. «Η χρήση καπνού αυξάνει τον κίνδυνο, όπως και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και η υψηλή αρτηριακή πίεση», είπε ο Womack.

Και, τα προηγούμενα προβλήματα καρδιάς του Big «δείχνουν ότι υπάρχει μια υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσος που θα αύξανε τον κίνδυνο για άλλο συμβάν». 

άσκησησωματική άσκησηστατικό ποδήλατοκαρδιά και άσκηση