Έιτζ: Για δεύτερη φορά στον κόσμο ασθενής φαίνεται να θεραπεύθηκε

Πριν από δέκα χρόνια ήταν ο “άνδρας από το Βερολίνο”, τώρα είναι ο “άνδρας από το Λονδίνο”.

Η νέα περίπτωση αντιμετωπίστηκε από ομάδα ειδικών επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια UCL και Imperial College το 2016 κι από τότε δεν υπάρχουν σημάδια του επικίνδυνου ιού του έιτζ.

Το περιστατικό αναφέρεται στο περιοδικό Nature και παρόλο που οι γιατροί εμφανίζονται συγκρατημένοι, λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουν για αποθεραπεία, εκφράζουν την αισιοδοξία ο άνδρας να θεραπεύθηκε όντως.

Ο δωρητής των βλαστοκυττάρων είχε μια σπάνια γενετική μετάλλαξη, που προσδίδει αντίσταση στον ιό HIV.

Ο καθηγητής Eduardo Olavarria από το Imperial College του Λονδίνου επεσήμανε: “Παρόλο που είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα ότι ο ασθενής μας θεραπεύθηκε από τον ιό HIV και οι γιατροί θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάστασή του, η εμφανής επιτυχία της μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων προσφέρει ελπίδα στην αναζήτηση μιας πολυαναμενόμενης θεραπείας για το έιτζ”.

Η θεραπεία λειτουργεί με την αποτελεσματική αντικατάσταση των κυττάρων του αίματος ενός μολυσμένου ανθρώπου με αυτά ενός ατόμου, που έχει ανοσία στον ιό HIV, μέσω μιας γενετικής μετάλλαξης, που αποτρέπει την επίθεση του ιού στα κύτταρα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Ravindra Gupta, δήλωσε: “Με την επίτευξη της ύφεσης σε έναν δεύτερο ασθενή, δείξαμε ότι ήταν πραγματικά οι θεραπευτικές προσεγγίσεις, που εξάλειψαν τον ιό HIV σε αυτούς τους δύο ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του έιτζ είναι με τα φάρμακα, που καταστέλλουν τον ιό, τα οποία οι άνθρωποι πρέπει να παίρνουν για όλη τους τη ζωή, κάτι που αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η εξεύρεση ενός τρόπου πλήρους εξάλειψης του ιού αποτελεί επείγουσα παγκόσμια προτεραιότητα, αλλά είναι ιδιαίτερα δύσκολο, επειδή ο ιός ενσωματώνεται στα λευκά αιμοσφαίρια του ξενιστή του”.

Ο “άνδρας του Λονδίνου” είχε μολυνθεί από τον HIV το 2003 και το 2012 ξεκίνησε αντιρετροϊκή αγωγή. Τότε ήταν που διαγνώσθηκε και με λέμφωμα Hodgkin, μια μορφή αιματολογικού καρκίνου. Το 2016 οι γιατροί αποφάσισαν να του κάνουν μεταμόσχευση μυελού των οστών, κάτι που ήταν η τελευταία ελπίδα επιβίωσης του.