Είχε ξηροφθαλμία και της έδωσαν κρέμα για τη στυτική δυσλειτουργία

Το πρωτοφανές περιστατικό φέρνει στο φως άρθρο του ιατρικού περιοδικού BMJ Case Reports και κάνει τον γύρο του κόσμου.

Η ανυποψίαστη ασθενής από τη Γλασκόβη, τα στοιχεία της οποίας δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, πήγε στον γιατρό για να αντιμετωπίσει την ξηροφθαλμία της κι εκείνος της έγραψε την κρέμα Vitaros, που προορίζεται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, αντί για το οφθαλμολογικό λιπαντικό VitA-POS.

Η γυναίκα άρχισε να βλέπει θολά και άρχισε να πρήζεται το καπάκι του ματιού της. Ανήσυχη πήγε στο Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο Tennent της Γλασκόβης, όπου εκεί της χορηγήθηκαν αντιβιοτικά, λιπαντικές κρέμες και στεροειδή.

Όπως αναφέρει το περιοδικό οφθαλμολογίας Optometry Today, συστήνεται η χρήση κεφαλαίων γραμμάτων στις χειρόγραφες συνταγές, προς αποφυγήν ανάλογων λαθών.

“Το να γίνονται λάθη στη συνταγογράφηση είναι κάτι συνηθισμένο και τα φάρμακα με παρόμοια ονόματα / συσκευασίες αυξάνουν τον κίνδυνο”, εξήγησε η επικεφαλής συγγραφέας Dr Magdalena Edington.

“Ωστόσο είναι ασυνήθιστο σε αυτή την περίπτωση ότι κανένα άτομο (συμπεριλαμβανομένων της ασθενούς, του γενικού γιατρού και του φαρμακοποιού) δεν αμφισβήτησε την συνταγογράφηση κρέμας για τη στυτική δυσλειτουργία σε γυναίκα-ασθενή, με οδηγίες χρήσης στα μάτια.

Η ασθενής θεραπεύθηκε για τον ήπιο οφθαλμικό χημικό τραυματισμό, που υπέστη, με τοπικά αντιβιοτικά, στεροειδή και λιπαντικά και είχε καλή ανταπόκριση. Ωστόσο πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα, που πρέπει να αναδειχθεί, για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και για την προώθηση της ασφαλούς συνταγογράφησης”.

Αν και η γυναίκα έγινε καλύτερα μέσα σε λίγες μέρες, συνέχισε να υποφέρει από επαναλαμβανόμενες διαβρώσεις του κερατοειδούς, αναφέρει το δημοσίευμα.