Έλεγχος της γλυκόζης: γιατί είναι καλύτερο να γυμνάζεσαι αμέσως μετά το φαγητό

Τα άτομα με διαβήτη είναι σε μια διαρκή προσπάθεια να διατηρήσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα. Ό,τι αφορά τη διατροφή τους πρέπει να υπακούει μια ρουτίνα πολύ συγκεκριμένη. Αρχικά, η διατροφή τους δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές που ανεβάζουν το σάκχαρο ενώ η διατήρηση μιας σταθερότητας στις ώρες των γευμάτων είναι εξίσου σημαντική. Πρόσφατες μελέτες, ωστόσο, αναφέρουν ότι όμοια σημαντικό ρόλο παίζει και ο χρόνος σωματικής άσκησης στη διατήρηση σταθερού σακχάρου στο αίμα χωρίς αυτό να αφορά μόνο τα άτομα με διαβήτη. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η άσκηση αμέσως μετά το φαγητό αποτελεί την ιδανική επιλογή. Παράλληλα, σημειώνουν ότι το άτομο που ασκείται μετά το φαγητό, προστατεύει πιο αποτελεσματικά και την καρδιά του. 
 
Γιατί είναι καλύτερα να γυμνάζεσαι μετά το φαγητό…
 
Σύμφωνα με μελέτες, το σάκχαρο είναι στα υψηλότερα σημεία του 90 λεπτά μετά το γεύμα. Όπως έχει αποδειχθεί, η άσκηση ρίχνει τα επίπεδα της γλυκόζης. Συνεπώς, η καλύτερη ώρα για άσκηση είναι 30 λεπτά μετά το φαγητό, όπου ο οργανισμός έχει προλάβει να μπει στη διαδικασία της πέψης ενώ ακόμη τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ψηλά. 
 
Οι διαβητικοί καλό είναι πριν ξεκινήσουν την προπόνησή τους μετά το γεύμα, να μετρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Κατά την έναρξη της άσκησης, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, είναι πιθανό να παρατηρηθεί στιγμιαία αύξηση του σακχάρου εξαιτίας ορμονών που σχετίζονται με το στρες. Τα άτομα με διαβήτη που δεν έχουν ρυθμισμένο σάκχαρο αν αναπτύξουν επιπλέον σάκχαρο εξαιτίας της άσκησης μπορεί να κινδυνεύσουν. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η παρακολούθησή του πριν την άσκηση και κατά τη διάρκεια αυτής. Ειδικότερα, για την βραδινή άσκηση των διαβητικών με μη ρυθμισμένο σάκχαρο οι ειδικοί αναφέρουν ότι αν το σάκχαρο πέσει πολύ  χαμηλά μετά την άσκηση και το άτομο πάει για ύπνο, μια υπογλυκαιμία κατά τη διάρκεια του ύπνου θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά απειλητική για τη ζωή. 
 
Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι η άσκηση μετά το φαγητό μπορεί να προσφέρει καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης αλλά από την άλλη πλευρά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για άτομα με διαβήτη.
γυμναστικήρύθμιση σακχάρουσάκχαρογλυκόζη