Έλλειψη ασβεστίου: πότε είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα;

Η έλλειψη ασβεστίου αξιολογείται ως πολύ σοβαρή καθώς εξαιτίας της μπορούν να προκύψουν πολλές διαταραχές στον οργανισμό. Το ασβέστιο δεν είναι απαραίτητο μόνο κατά την παιδική ηλικία όπου ο οργανισμός βρίσκεται σε ανάπτυξη. Ούτε βεβαίως είναι χρήσιμο μόνο για να έχουμε υγιή οστά και δόντια… Από το ασβέστιο εξαρτώνται πολλές άλλες λειτουργίες του οργανισμού και η σοβαρή έλλειψή του κάνει απαραίτητη τη λήψη συμπληρωμάτων. 

Συμπτώματα έλλειψης ασβεστίου

Μεγαλώνοντας ο οργανισμός χάνει πιο εύκολα ασβέστιο. Κάπως έτσι, το άτομο βιώνει κατάγματα ή σπασίματα στα οστά. Αρκετοί ηλικιωμένοι αλλά και γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αναφέρουν ότι τα οστά τους σπάνε με το παραμικρό και αυτό -όσο υπερβολικό και αν ακούγεται- οφείλεται σε σοβαρή έλλειψη ασβεστίου. Το ίδιο ευαίσθητα όμως γίνονται και τα δόντια αλλά πολλές φορές και τα νύχια

Από την άλλη πλευρά, το ασβέστιο βοηθά την πήξη του αίματος. Ένα άτομο με σοβαρή έλλειψη ασβεστίου είναι πιθανό να υποφέρει από αιμορραγίες που προκαλούνται από μικροτραυματισμούς. 

Ένα ακόμη βασικό σύμπτωμα της έλλειψης ασβεστίου είναι η κόπωση. Ο οργανισμός για να αποδώσει σωστά πρέπει να έχει επάρκεια ασβεστίου. Στην περίπτωση των εγκύων και των θηλαζουσών, μάλιστα, πολλές αναφορές για εύκολη κόπωση και ατονία, βρίσκουν την απάντησή τους στην έλλειψη ασβεστίου, καθώς το έμβρυο προκειμένου να αναπτυχθεί στην πραγματικότητα “κλέβει” ασβέστιο από τον οργανισμό της μητέρας. 

-Πόσο ασβέστιο είναι αρκετό για τον οργανισμό; 

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι πρακτικά αδύνατον να πάρει κανείς υπερβολικά μεγάλη δόση ασβεστίου τέτοια που να είναι κακή για τον οργανισμό, από τη διατροφή και μόνο. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά και κυρίως τα κίτρινα σκληρά τυριά, τα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα, κάποια ψάρια όπως οι σαρδέλες, τα όσπρια όπως τα φασόλια και κάποια αποξηραμένα φρούτα όπως για παράδειγμα τα σύκα. 

Την ποσότητα ασβεστίου που είναι απαραίτητη για τον οργανισμό πρέπει να την αποφασίσει ο γιατρός, συνυπολογίζοντας τις εξετάσεις αλλά και τη συνολική εικόνα του ατόμου που θα πάρει τα συμπληρώματα. Η υπερβολική λήψη ασβεστίου είναι πιθανό να γίνει αιτία να δημιουργηθούν πέτρες στα νεφρά.

 

ασβέστιοέλλειψη ασβεστίου