Ελληνική μελέτη: Ανθίζει ο εκφοβισμός στις μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών

Εκφοβισμός και στα Νοσοκομεία; Ναι, όπως αποκαλύπτει μελέτη του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open.

Τουλάχιστον οι μισοί γιατροί και νοσηλευτές πέφτουν θύματα εκφοβισμού ή λεκτικής κακοποίησης από συναδέλφους τους ή από γονείς μωρών, που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας. Τα θύματα είναι κατά κύριο λόγο γυναίκες, νέοι και με μικρή εμπειρία γιατροί και νοσηλευτές.

Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε για πρώτη φορά και συμμετείχαν 389 εργαζόμενοι (60% νοσηλευτές, 40% γιατροί), μέσης ηλικίας 43 ετών, από 17 Νοσοκομεία της χώρας μας.

Ο εκφοβισμός, που υφίστανται, έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ψυχική τους υγεία, όσο και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στα Νοσοκομεία.

Τα θύματα βιώνουν άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοπεποίθηση, έλλειψη ικανοποίησης από τη δουλειά και από τη ζωή τους, στρες και αίσθημα εξάντλησης, μυοσκελετικά προβλήματα, αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, αυτοκτονικές τάσεις, χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ.

Πολλές φορές, δε, αποφεύγουν να πάνε στη δουλειά, επειδή ακριβώς ξέρουν τι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.

Στην έρευνα, με επικεφαλής τον Δρ. Ηλία Χατζηϊωαννίδη, συμμετείχαν οι Γιώργος Μητσιάκος, Παναγιώτα Χατζηβαλσαμά, Φώτης Βούζας και Φραντσέσκα Μπασκιάλα.

Όπως φάνηκε, οι γιατροί δέχονται εκφοβισμό σε ποσοστό 34%. Από τις απαντήσεις είναι σαφές ότι οι θύτες είναι κυρίως γυναίκες ηλικίας 45 έως 54 ετών και άνδρες 45-64 ετών, συνήθως σε θέση ανώτερου στην ιεραρχία (το 40% των θυτών), ομότιμου συναδέλφου (26%), διευθυντή (22%) ή γονείς νεογνού (8%).

 

 

εκφοβισμός