Εμβόλιο Astra Zeneca – Οξφόρδης: Ασφαλές και με αποτελεσματικότητα 70,4% κατά του κοροναϊού

Τα πρώτα ολοκληρωμένα αποτελέσματα από την ενδιάμεση ανάλυση του εμβολίου της Astra Zeneca με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά τις Covid-19, επιβεβαιώνουν ότι είναι ασφαλές και προστατεύει από τη συμπτωματική νόσο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Το εμβόλιο προστατεύει από τη συμπτωματική νόσο στο 70% των περιπτώσεων – με αποτελεσματικότητα 62% για εκείνους στους οποίους χορηγούνται δύο πλήρεις δόσεις και 90% σε εκείνους που λαμβάνουν μισή και μετά πλήρη δόση.

Η συνολική αποτελεσματικότητα εμβολίου και στις 2 ομάδες ήταν 70,4%

Τα πρώτα αποτελέσματα της κλινικής αποτελεσματικότητας του εμβολίου βασίζονται σε μια προκαθορισμένη συγκεντρωτική ανάλυση δοκιμών φάσης 3 στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία (11.636 άτομα), σε συνδυασμό με δεδομένα ασφάλειας από 23.745 συμμετέχοντες σε 4 δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.

Μόνο τρεις στους 23.745 συμμετέχοντες σε διάστημα 3,4 μηνών παρουσίασαν σοβαρές ανεπιθύμητες επιπλοκές: ένας στην ομάδα εμβολίων, ένας στην ομάδα ελέγχου και ένας ακόμη συμμετέχων. Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν αναρρώσει ή αναρρώνουν και παραμένουν στη δοκιμή.

Τα δευτερεύοντα αποτελέσματα δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί επίσης να προστατεύσει από την ασυμπτωματική λοίμωξη, με αποτελεσματικότητα εμβολίου 4% για εκείνους στους οποίους χορηγήθηκαν δύο πλήρεις δόσεις και 59% σε εκείνους στους οποίους δόθηκε μισή και μετά μία πλήρης δόση. Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν.

Καθώς διατίθενται περισσότερα δεδομένα, οι συγγραφείς θα διερευνήσουν διαφορές σε υποομάδες όπως ηλικιωμένους ενήλικες και διάφορες εθνικότητες, δόσεις και θα καθορίσουν ποιες ανοσολογικές αποκρίσεις ισοδυναμούν με προστασία από μόλυνση ή ασθένεια.

Ο Pascal Soriot, διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca δήλωσε: “Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό έναντι της Covid-19, χωρίς ιδιαίτερα σοβαρές επιπλοκές και χωρίς ανάγκη νοσηλείας στην ομάδα των ατόμων που εμβολιάστηκαν”.

“Έχουμε αρχίσει να υποβάλλουμε τα δεδομένα σε ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο για έγκαιρη έγκριση και οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού μας είναι έτοιμες, έτοιμες να αρχίσουν γρήγορα να παρέχουν εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις σε παγκόσμια κλίμακα χωρίς κέρδος.”

Η Δρ Charlie Weller, επικεφαλής των εμβολίων στο Wellcome, δήλωσε: “Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι για τα εμβόλια κατά της Covid-19”.

Την ίδια ώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ξεκινήσει την μαζική εκστρατεία εμβολιασμού με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Νωρίτερα σήμερα, η 90χρονη Margaret Keenan, έγινε το πρώτο άτομο στον κόσμο, που εμβολιάστηκε κατά του κοροναϊού.

Το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της πανδημίας, εάν εγκριθεί σύντομα.

Δείτε την δημοσίευση ΕΔΩ

Πηγή: The Lancet και BBC

Κοροναϊόςεμβόλιο κοροναϊούεμβόλιο οξφόρδηςεμβόλιο astrazeneca