Εμβόλιο κατά του Κορονοϊού: Τι μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά του

Οι εμβολιασμοί κατά του Kορονοϊού συνεχίζονται σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΠΟΥ σε εντατικούς ρυθμούς για πολλές χώρες. Ωστόσο, μια νέα μελέτη έρχεται να μας υποδείξει τι θα μπορούσε δυνητικά να μειώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Όπως είναι γνωστό από τις επιστημονικές έρευνες, το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να κάνει έναν οργανισμό ευάλωτο ακόμη και αν έχει εμβολιαστεί. 
 
Συγκεκριμένα, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Perspectives on Psychological Science, αναφέρει ότι η μοναξιά, η κατάθλιψη και το άγχος μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μειωθεί και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Κάτι τέτοιο, αυτονόητα, δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο το εμβόλιο κατά του Κορονοϊού αλλά κάθε εμβόλιο. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο εγκλεισμός έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί ανάμεσά μας να υποφέρουν από τέτοιου είδους διαταραχές, συνδέει άμεσα την μελέτη με το εμβόλιο του Κορονοϊού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι πολυπαραγοντική. Αφενός το ίδιο το εμβόλιο παίζει τον πρώτο ρόλο, αφετέρου οι γενετικοί και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τη συνολική υγεία του ατόμου είναι δυνατόν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητά του κάθε εμβολίου. 
 
Οι επιστήμονες που υπογράφουν την παραπάνω έρευνα θέλησαν να εμβαθύνουν στον τρόπο με τον οποίο επιδρά η ψυχική κατάσταση του ατόμου, στο κάθε εμβόλιο. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί εστίασαν στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται η επιδιωκόμενη από το εμβόλιο ανοσία, από παράγοντες ψυχολογικούς και συμπεριφορικούς. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, πρόκειται για πράγματα που μπορούν να μεταβληθούν. Για παράδειγμα, αν δουλέψει κανείς πάνω στα ψυχικά προβλήματα που τον ταλαιπωρούν, θα καταφέρει να έχει καλύτερη υγεία γενικότερα και πιο άμεση και διαρκείας ανοσία. Η συμβολή των ειδικών της ψυχικής υγείας φαίνεται πως είναι πολύτιμη και στην αντιμετώπιση του Κορονοϊού. Σε κάθε περίπτωση, μια βόλτα στη φύση, η άσκηση, ο καλός ύπνος, η ισορροπημένη διατροφή με αποχή από το αλκοόλ, το διάβασμα μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να βγει από τη θλίψη, να νιώσει λιγότερη μοναξιά και κάπως έτσι να μην αφήσει τους ψυχολογικούς παράγοντες να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό του σύστημα. 
εμβόλιο κατά του Κορονοϊού