Εμβόλιο κατά του Κορονοϊού: τι πρέπει να κάνεις μια μέρα πριν για καλύτερη αποτελεσματικότητα

Σύμφωνα με μια ακαδημαϊκή δημοσίευση στην οποία προχώρησε ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου, Dr. Kannan Ramar, ο καλός ύπνος συμβάλλει στη διατήρηση καλού ανοσοποιητικού συστήματος. Ο καθηγητής εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο ο καλός ύπνος συνδέεται με το εμβόλιο κατά του Κορονοϊού. «Ο επαρκής ύπνος και η καλή ποιότητά του σε καθημερινή βάση ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βελτιστοποιεί την αντίδραση του οργανισμού στο εμβόλιο. Όσο συνεχίζεται η διανομή των εμβολίων, είναι υψίστης σημασίας για τους ασθενείς να δίνουν προτεραιότητα στον καλό ύπνο έτσι ώστε να βελτιστοποιήσουν την υγεία τους».
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες μελέτες που συνδέουν τον καλό ύπνο με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Μια έρευνα του 2020 που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Behavioral Medicine, αναφέρει ότι τα εμβόλια κατά της γρίπης υπήρξαν πιο αποτελεσματικά για εκείνους που μία ή και δύο νύχτες πριν τον εμβολιασμό, είχαν έναν καλό και επαρκή ύπνο. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με έρευνες η πανδημία φαίνεται πως έχει αλλάξει την ποιότητα του ύπνου προς το χειρότερο αφού το 30% των Αμερικάνων αναφέρουν ότι υποφέρουν από αϋπνία και το 29% από άλλες διαταραχές του ύπνου. 

 

Τέλος, σύμφωνα με τον Dr. Khurshid Khurshid διευθυντή του κέντρου Νευροδιαμόρφωσης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, o ρόλος του ύπνου στην ενίσχυση της ανοσοαπόκρισης είναι πολύ σημαντικός. Όλοι οι άνθρωποι, και ειδικότερα οι υγειονομικοί, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ύπνος ενισχύει την ανοσία. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ένας κανονικός ύπνος μετά τον εμβολιασμό ενισχύει την ανοσολογική απόκριση έναντι του αντιγόνου που εισβάλει στον οργανισμό από το εμβόλιο και γι’ αυτό ο ύπνος είναι σημαντικός: διότι ενισχύει την ανοσία.

ύπνοςεμβόλιο κατά του Κορονοϊού