Γιατί οι άνθρωποι βαριούνται; Ιδέες για να ξεπεράσετε την πλήξη σας

Γιατί οι άνθρωποι βαριούνται; Το αίσθημα της πλήξης είναι όταν οι εγκέφαλοι παλεύουν να γεμίσουν χρόνο. Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ανήσυχοι ή να έχουν έλλειψη ενδιαφέροντος για το περιβάλλον τους. Η πλήξη είναι κοινή, με πάνω από το 60% των ενηλίκων των ΗΠΑ να αναφέρουν ότι αισθάνονται βαριεστημένοι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Ο εγκέφαλος των ανθρώπων σπάνια βαριέται όταν επικεντρώνεται στη συμμετοχή σε απαιτητικές εργασίες όπως η δουλειά ή το σχολείο ή όταν συμμετέχει σε μια καλή συζήτηση. Όταν γίνονται αυτές οι δραστηριότητες, οι άνθρωποι αισθάνονται κόπωση και αναζητούν τρόπους να διασκεδάσουν τον εαυτό τους και το μυαλό τους.

Το παιχνίδι και η ψυχαγωγία είναι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι έχουν βρει για να ξεπεράσουν την πλήξη. Οι ενήλικες διαβάζουν, περνούν χρόνο με χόμπι ή λένε ιστορίες για να αποφύγουν την πλήξη. Πριν από την εμφάνιση της τηλεόρασης και των φορητών συσκευών, τα παιδιά ξεπέρασαν την πλήξη βγαίνοντας έξω ή παίζοντας με έναν φίλο ή αδερφό.

Σήμερα, τα ηλεκτρονικά είδη προσελκύουν ένα σημαντικό μέρος της προσοχής των ανθρώπων. Αλλά αυτό το εύκολα προσβάσιμο μέσο μπορεί να έχει ταλαντευτεί πάρα πολύ για να τραβήξει την προσοχή των ανθρώπων. Αντί για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από την πλήξη, πολλοί άνθρωποι ξοδεύουν ώρες στα ηλεκτρονικά.

Είναι εύκολο να μην αισθάνεστε το πέρασμα του χρόνου ενώ σερφάρετε στα social media ή παρακολουθείτε βίντεο στο YouTube. Γρήγορα, μπορεί να περάσει μια ή δύο ώρες χωρίς να το καταλάβει κάποιος. Για όλον αυτόν τον χρόνο, οι άνθρωποι δεν αισθάνονται απαραίτητα ανανεωμένοι. Αντίθετα, οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν μεγαλύτερη κόπωση.

Η κατανάλωση τόσο πολύ χρόνου στα ηλεκτρονικά μειώνει τον χρόνο που βαριέται, αλλά προκαλεί και ένα διαφορετικό πρόβλημα. Όσο λιγότερο οι άνθρωποι βιώνουν την πλήξη, τόσο λιγότερο εξοπλισμένος είναι ο εγκέφαλος για να την αντιμετωπίσει.

Αποκατάσταση του εγκεφάλου

Όταν ο εγκέφαλός σας επικεντρώνεται σε μια έντονη δραστηριότητα, ασκεί πολλή ενέργεια. Όταν ολοκληρώσετε τη δραστηριότητα, επιστρέφει στην προεπιλεγμένη κατάσταση. Αυτό είναι φυσιολογικό και ο τρόπος που ο εγκέφαλος αποκαθιστά. Η προεπιλεγμένη κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί ως κατάσταση ηρεμίας. Πολλές διασυνδεδεμένες περιοχές του εγκεφάλου είναι ενεργές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτές οι περιοχές φαίνεται να λειτουργούν από κοινού ως ένα συνδεδεμένο δίκτυο. Αυτό αναφέρεται ως το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας.

Όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, πολλά σημαντικά πράγματα συμβαίνουν στον εγκέφαλο.  Ο εγκέφαλος παίζει μέσα από σενάρια και εφαρμόζει όσα έμαθαν και πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Οι άνθρωποι ξοδεύουν χρόνο σκεπτόμενοι τον εαυτό τους και τους άλλους. Αναπολούν το παρελθόν και ονειρεύονται το μέλλον.

Ανάπτυξη δημιουργικών λύσεων

Η κατάσταση ηρεμίας μπορεί επίσης να είναι μια δημιουργική περίοδος και μπορεί να οδηγήσει στην εύρεση δημιουργικών λύσεων σε προβλήματα που ενοχλούν τους ανθρώπους. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι βρίσκουν εξαιρετικές λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν ενώ κάνουν ντους. Αυτό συμβαίνει επειδή το μυαλό τους είναι ελεύθερο να περιπλανηθεί ενώ το σώμα τους είναι δεσμευμένο να κάνει κάτι υποχρεωτικό.   Ενώ βρίσκεται στο ντους, το άτομο δεν μπορεί να δραπετεύσει ή να παίξει ένα παιχνίδι στο τηλέφωνο. Ο εγκέφαλος σκέφτεται κάτι σχεδόν αβίαστα και συχνά βρίσκει λύσεις σε προβλήματα που βρίσκονται στο πίσω μέρος του μυαλού.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι όταν ένα άτομο κάνει έναν περίπατο στη φύση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι ένα ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον. Μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά, το άτομο σταδιακά συνηθίζει το περιβάλλον, μειώνοντας το άγχος. Στο υπόλοιπο της βόλτας, ο εγκέφαλος αρχίζει να ξεκουράζεται και να περιπλανιέται. Όταν μπαίνει ένα νέο ερέθισμα, το μυαλό το αναγνωρίζει αλλά επιστρέφει σε μια κατάσταση ξεκούρασης. Σε αυτό το διάστημα, ο εγκέφαλος εμπλέκεται στη δημιουργική σκέψη και στην εύρεση ενδιαφέρουσες λύσεις.

Αγκαλιάζοντας την πλήξη

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να ξεπεράσετε τα άβολα συναισθήματα της πλήξης:

  • Ισορροπήστε δραστηριότητες με ξεκούραση.
    Είναι καλό να έχετε μια ποικιλία δραστηριοτήτων που σας αρέσουν, που περιλαμβάνουν την κοινωνικοποίηση με άλλους και είναι πνευματικά διεγερτικές. Ωστόσο, ο χρόνος ανάπαυσης είναι σημαντικός για την επαναφόρτιση του εγκεφάλου σας. Αναζητήστε μια ισορροπία μεταξύ δομημένων δραστηριοτήτων και διαλείπουσας ανάπαυσης για να αυξήσετε τη δημιουργική σας σκέψη.
  • Δοκιμάστε κάτι καινούργιο.
    Γίνετε μέλος ενός κλαμπ, δοκιμάστε ένα νέο χόμπι, παίξτε ένα παιχνίδι, διαβάστε ένα βιβλίο ή μαγειρέψτε μια νέα συνταγή για να πυροδοτήσετε τη δημιουργικότητά σας και να αποσπάσετε την προσοχή από την πλήξη.
  • Βγείτε σε εξωτερικούς χώρους.
    Το να περνάς χρόνο με τη φύση είναι ένας από τους καλύτερους θεραπευτικούς τρόπους για να αποκρούσεις την πλήξη. Προωθεί επίσης τη δημιουργική σκέψη.
  • Αγκαλιάστε την περιέργεια και την καλοσύνη.
    Αυτό θα σας κάνει να εμπλακείτε περισσότερο με τους ανθρώπους και τον κόσμο γύρω σας.
  • Αγκαλιάστε αναπολώντας.
    Η ανάμνηση είναι ένα μεγάλο μέρος του χρόνου που αφιερώνεται καθώς οι άνθρωποι γερνούν. Είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο. Εάν η υπερβολική αναπόληση γίνει πρόβλημα, προσπαθήστε να διοχετεύσετε την εστίαση σε τρέχοντες ή μελλοντικούς στόχους και επιθυμίες για λίγα λεπτά.

Βοηθώντας τα παιδιά να αποδεχτούν την πλήξη

Δεν είναι ευθύνη των γονιών να διασκεδάζουν τα παιδιά τους κάθε στιγμή της ημέρας. Τα παιδιά είναι από τη φύση τους περίεργα και δημιουργικά. Το να βαριούνται τα βοηθά να δυναμώσουν τους δημιουργικούς τους μυς και να μάθουν να αντιμετωπίζουν τα συναισθήματα πλήξης καθώς μεγαλώνουν.

Εάν διαμαρτύρονται για την πλήξη, αναγνωρίστε τα συναισθήματά τους και ζητήστε τους να βρουν μια λύση. Αν δυσκολεύονται, προσφέρετε ιδέες που δεν περιλαμβάνουν ηλεκτρονική συσκευή.

Η πλήξη μπορεί να είναι πιο άβολη ή οδυνηρή για τους ανθρώπους που νιώθουν φόβο, άγχος ή κατάθλιψη. Εάν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους και να αναπτύξουν υγιείς δεξιότητες αντιμετώπισης.

Μην φοβάστε την πλήξη. Είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής. Προσπαθήστε να μην το απορρίψετε ή να μην το αντιπαθήσετε. Αντίθετα, προσπαθήστε να δείτε είναι μια ευκαιρία για να αποκαταστήσετε τον εγκέφαλό σας και να δημιουργήσετε λύσεις σε προβλήματα.

front-storiesπλήξη