ΕΟΔΥ: Ο Απρίλιος θα είναι ένας από τους “σκληρούς μήνες” εξάπλωσης του κοροναϊού

Ο Απρίλιος θα είναι έναν από τους «σκληρούς» μήνες για την εξάπλωση του κορονοϊού σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ Γιώργο Παναγιωτακόπουλο.

«Αναμένεται με επιστημονικούς όρους τον Απρίλιο να κλιμακωθεί η επιδημία. Γι΄’ αυτό θα είναι σκληρός μήνας.

Πρέπει να περάσουμε σε φάση άμβλυνσης ώστε να ανταποκριθεί το σύστημα υγείας» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Η Ιταλία βρίσκεται σε γενική καραντίνα, με τους θανάτους να είναι ήδη 827. Τι έγινε όμως και η κατάσταση ξέφυγε; «Υπάρχουν υποθέσεις για την Ιταλία» τονίζει ο κ. Παναγιωτακόπουλος και δίνει τρεις λόγους:

  • Έχει πολύ γερασμένο πληθυσμό,
  • διεσπάρει ο ιός εντός των νοσοκομείων και των ευπαθών ομάδων και
  • δεν έγινε η διασπορά εξαρχής αντιληπτή

Όσον αφορά τη λίστα των κρουσμάτων, που μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 99 στη χώρα μας, ο κ. Παναγιωτακόπουλος διευκρίνισε:

«Η λίστα με τα κρούσματα είναι συγκεκριμένη, προστίθενται συνέχεια καινούργια ονόματα. Μπορεί τα εκτιμώμενα κρούσματα να είναι περισσότερα. Σε καμία περίπτωση όμως, και αυτό είμαι σε θέση να το γνωρίζω, δεν έχει γίνει απόκρυψη κρουσμάτων. Ο αριθμός είναι αυτός ο οποίος δίνεται επισήμως από τον ΕΟΔΥ».

Ξεκαθάρισε δε, ότι ο Covid-2019 «δεν είναι φονικός», καθώς «φονικός ιός είναι ο ιός της ευλογιάς που είχε 90% θνητότητα».

«Αυτός ο ιός έχει θνητότητα 2-3% με βάση τα στοιχεία που έχουμε, δεν είναι φονικός ιός.

Οι περισσότεροι οι οποίοι θα νοσήσουν θα αναπτύξουν συμπτώματα ενός απλού κρυολογήματος ή ακόμα και τίποτα, το 70-80% θα είναι έτσι.

Το 20% όμως θα αναπτύξει σοβαρότερα συμπτώματα, κάποιοι εξ αυτών θα κάνουν πνευμονία, κάποιοι θα κάνουν βαριά πνευμονία, κάποιοι θα κάνουν βαρύτατη πνευμονία θα διασωληνωθούν, κάποιοι θα καταλήξουν» υπογράμμισε, χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργο Παναγιωτακόπουλο.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΕΟΔΥΚοροναϊόςεξάπλωσηΑπρίλιος