Επάρκεια σε αντιδραστήρια για εξετάσεις και μάσκες διατηρεί για την ώρα το ΕΣΥ

Την επάρκεια αντιδραστηρίων για τη διενέργεια των εργαστηριακών ελέγχων για κορονοϊό, επιβεβαίωσε χθες ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Την ίδια στιγμή και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως υπάρχει και κάλυψη των αναγκών σε μάσκες, τουλάχιστον για την ώρα. Πάντως και οι δυο δεν μπορουσαν να προβλέψουν όπως είναι λογικά αν θα υπάρξουν ανάγκες που δεν θα  μπορέσουν να καλυφθούν.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας υπάρχει επάρκεια αντιδραστηρίων για τα εργαστήρια αναφοράς. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην ξοδεύονται άσκοπα σε δοκιμασίες οι οποίες δεν έχουν κανένα νόημα, σε ασυμπτωματικούς, σε ανθρώπους οι οποίοι είναι επαφές και δεν έχουν συμπτώματα και να μην καταστρατηγείται η στρατηγική μας» σημείωσε.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει επάρκεια και πρέπει να υπάρξει επάρκεια μέχρι τέλους. Παράλληλα όμως έχει παρατηρηθεί έλλειψη αντιδραστηρίων σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα για τεχνικές που αφορούν στα προκαταρκτικά στάδια ανίχνευσης του ιού.

«Προσπαθούμε να υπερκεράσουμε τις δυσκολίες γρήγορα και για αυτό θα έχω περισσότερα τις επόμενες μέρες. Ξέρω ότι έχουν γίνει κάποιες συμφωνίες να υπάρχει επαρκής ποσότητα και αντιδραστηρίων και τεχνικών, ιδιαίτερα για τους σοβαρά νοσούντες. Αυτό είναι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας.

Ο κ. Χαρδαλιά από την πλευρά του τόνισε ότι υπάρχουν μάσκες αυτή τη στιγμή και δεν έχουμε πρόβλημα με τα αποθεματικά μας. «Παρά ταύτα, θωρακίζουμε τη χώρα σε κάθε επίπεδο και με όλες τις δυνατότητες που μπορούμε να έχουμε παγκοσμίως» τόνισε.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στις 11:00, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα βρίσκεται στην Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, όπου θα παραδοθεί ποσότητα μασκών, προσφορά της κινεζικής κοινότητας.

Αξίζει να αναφέρουμε ακόμη ότι έλεγχος γίνεται και από ιδιωτικά εργαστήρια, ο οποίος φυσικά και δεν απαγορεύεται για όποιον το επιθυμεί… αλλά αγνοεί τις συστάσεις για παραμονή κατ’ οίκον.

Σχετικά με το εργαστηριακό τεστ, ο έλεγχος γίνεται με επιδημιολογικά κριτήρια για συγκεκριμένες ομάδας του πληθυσμού και δεν έχει γενικευτεί. Η στρατηγική του Υπουργείου Υγείας παραμένει ο περιορισμός κατ’ οίκον των ελαφρών περιπτώσεων, με την κατά το δυνατόν μηδενική επαφή με άλλους, με ταυτόχρονη επικοινωνία με το γιατρό τους και αποφυγή του εργαστηριακού ελέγχου, ο οποίος μπορεί να είναι αρνητικός, ιδίως την περίοδο επώασης.

Πάντως ένας μαζικός εργαστηριακός έλεγχος ο οποίος δεν γίνεται με τρόπο συγκεκριμένο, που να μην φέρνει σε επαφή τον ύποπτο με άλλους υπόπτους ή το σύστημα υγείας, ενέχει τον κίνδυνο διασποράς του ιού ή και έκθεσης στον ιό από άτομα που έχουν κάτι άλλο, όπως μια κοινή εποχική ίωση ή γρίπη, η οποία συνεχίζεται.

«Γίνεται αυτή τη στιγμή ειδικός σχεδιασμός ενός συστήματος καταγραφής περιστατικών στην κοινότητα, ο οποίος δεν θα ενέχει αυτό τον κίνδυνο και θα γίνεται κατά το δυνατόν σε δειγματοληψία στο σπίτι» τόνισε επίσης ο κ. Τσιόδρας.

Βασίλης Κικίλιαςεργαστηριακές αναλύσειςμάσκεςκορονοϊόςΣωτήρης Τσιόδρας