Ολέθρια για το βάρος μας τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα έτοιμα γεύματα

Οι άνθρωποι, που τρώνε πολλά πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως έτοιμα γεύματα από την κατάψυξη, λευκό ψωμί και κονσέρβες, τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες και βλέπουν το νούμερο στη ζυγαριά να αυξάνεται.

Είκοσι εθελοντές δέχτηκαν να ζήσουν για 28 ημέρες στο εργαστήριο. Για 15 ημέρες έτρωγαν είτε πολύ επεξεργασμένα γεύματα είτε μη επεξεργασμένα.

Στη συνέχεια είχαν τη δυνατότητα να τρώνε όσο θέλουν και οι ερευνητές παρακολουθούσαν κάθε τους μπουκιά.

Αυτό που συνέβη εξέπληξε δυσάρεστα τους ερευνητές. Τις δύο εβδομάδες, που οι εθελοντές τρέφονταν με επεξεργασμένα τρόφιμα, κατανάλωναν κατά μέσο όρο 508 θερμίδες παραπάνω την ημέρα και πήραν ένα κιλό.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ εξήγησαν ότι τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να επηρεάζουν τις ορμόνες της πείνας στον οργανισμό, κάνοντας τους ανθρώπους να θέλουν να τρώνε περισσότερο, κοινώς, τους ανοίγουν την όρεξη.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Kevin Hall, ανώτερος ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Παθήσεων του Πεπτικού και των Νεφρών στην Bethesda του Maryland δήλωσε: “Αυτή είναι η πρώτη μελέτη, που αποδεικνύει ότι υπάρχει μια αιτιώδης σχέση. Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα οδήγησαν σε αύξηση της πρόσληψης θερμίδων, σωματικού βάρους και λίπους“.

Πώς τα ξεχωρίζουμε

Υπάρχουν επιστημονικά επιχειρήματα σχετικά με τον ορισμό του εξαιρετικά επεξεργασμένου φαγητού, αλλά ο επικεφαλής ερευνητής δήλωσε ότι “είναι σαν την πορνογραφία – είναι δύσκολο να την καθορίσεις, αλλά το ξέρεις όταν τη βλέπεις”.

Τα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν:

  • Συστατικά που δεν μπορείτε να προφέρετε
  • Πάνω από πέντε αναγραφόμενα συστατικά στη συσκευασία
  • Οτιδήποτε η γιαγιά σας δεν θα αναγνώριζε ως φαγητό

Παρόλο που οι ερευνητές δεν ξέρουν ακόμη γιατί οι άνθρωποι έτρωγαν περισσότερο και πήραν κιλά, από μια διατροφή πλούσια σε πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, έχουν κάποιες θεωρίες.

Όπως εξήγησαν, είναι δυνατόν τα επεξεργασμένα τρόφιμα να συνδυάζουν υψηλά επίπεδα γλυκύτητας και λίπους, με τρόπο που δεν θα συνέβαινε στη φύση. “Αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει την περιοχή ανταμοιβής στον εγκέφαλο”, είπαν.

Μια άλλη υπόθεση υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι έτρωγαν περισσότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, επειδή “μπορεί να είναι πιο μαλακά και μπορούν να τα μασήσουν και να τα καταπιούν πιο εύκολα“.

Σύμφωνα με τον Dr Hall: “Παρατηρήσαμε ότι έφαγαν αυτά τα τρόφιμα πιο γρήγορα. Όταν τρώτε τόσο γρήγορα, το έντερο δεν έχει αρκετό χρόνο για να επεξεργαστεί αυτή την πληροφορία”.

Οι λεπτομέρειες της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell Metabolism.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: BBC

 

 

 

 

επεξεργασμένα τρόφιμα