Επιστροφή στον πρώην; Μπορεί να έχει θετικά οφέλη;

Nωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, 17 χρόνια μετά τον χωρισμό τους, η Jennifer Lopez και ο Ben Affleck βρέθηκαν ξανά μαζί – και προκάλεσαν μια χιονοστιβάδα στο Διαδίκτυο με νοσταλγία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, λαμπερές ίντριγκες διασημοτήτων και πολιτιστικές αναλύσεις. Είναι ένα ισχυρό ζευγάρι και οι ταμπλόιντ και οι χρήστες του Twitter δεν μπορούν να πάρουν τα μάτια από πάνω τους.

Αλλά ίσως ο πιο σχετικός λόγος που οι τακτικοί άνθρωποι γοητεύονται τόσο πολύ από αυτό που κατά τα άλλα είναι μια ιστορία κουτσομπολιού διασημοτήτων, είναι ότι οι πρώην βρήκαν ξανά την αγάπη.

Για πολλούς, η συνεύρεση με τους πρώην συντρόφους είναι μια ρομαντική πραγματικότητα. Αυτή η πραγματικότητα μπορεί να είναι αρνητική, με ιστορίες για πρώην που δεν άλλαξαν ποτέ αλλά όμως, η ανοικοδόμηση μιας σχέσης μπορεί επίσης να είναι ένα δελεαστικό εγχείρημα και ακόμη και ένας στόχος για μερικούς ανθρώπους.  Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι ο αριθμός των ζευγαριών που χωρίζουν και ξαναβρίσκονται μαζί είναι έως και 50%.

Η πανδημία έχει επιταχύνει αυτή τη διαδικασία για ορισμένους και εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης υγείας και μοναξιάς,  πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν να απευθύνονται σε έναν πρώην, ελπίζοντας να βρουν αυτή την παλιά σπίθα.

Οι ειδικοί λένε ότι, αν ενδιαφέρονται και οι δύο πρώην σύντροφοι, το να τραβήξεις έναν δικό σου «Bennifer» μπορεί να αποφέρει θετικά οφέλη – εάν είσαι πρόθυμος να βάλεις πολλή δουλειά και έχεις ανοιχτό μυαλό. 

Τι τραβάει τους ανθρώπους σε πρώην

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της επανένταξης σε μια πρώην σχέση είναι ότι ξέρεις κυρίως σε τι βρίσκεσαι. «Μπορεί να υπάρχουν πραγματικά πλεονεκτήματα στο να γνωρίζεις πραγματικά έναν σύντροφο πριν δοκιμάσεις ξανά μια μακροχρόνια σχέση», λέει ο Michael McNulty, θεραπευτής ζευγαριών στο Σικάγο και εκπαιδευτής στο Gottman Institute, έναν οργανισμό που μελετά τις σχέσεις και προσφέρει συμβουλευτική.

Ο McNulty λέει ότι κάθε ρομαντική σχέση έχει «αιώνιες διαφορές». Αυτά είναι σημεία πιθανής σύγκρουσης, όπως η πλοήγηση σε έναν κοινό χώρο διαβίωσης, χρήματα, σεξ, παιδιά, φίλους, οικογένεια και άλλα. Ακόμα και τα ευτυχισμένα ζευγάρια τα έχουν, αφού μια σχέση είναι πάντα ουσιαστικά δύο διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικές προσωπικότητες και κοσμοθεωρίες.

Ο McNulty λέει, σύμφωνα με την έρευνα του Gottman Institute, αυτές οι αέναες διαφορές αποτελούν το 69% των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα ζευγάρια σε μια σχέση . Τα μακροχρόνια, αργά φλέγοντα ζητήματα είναι το πραγματικό δηλητήριο της σχέσης – όχι μεγάλα, εκρηκτικά, μεμονωμένα γεγονότα ή αντιπαραθέσεις. «Οι περισσότεροι γάμοι ή σχέσεις τελειώνουν με πάγο αντί για φωτιά», λέει ο McNulty. Μερικά ζευγάρια «βρίσκουν πολύ δύσκολο να μιλήσουν ή να εργαστούν για διαφορές που αντιμετωπίζουν μεταξύ τους γύρω από βασικά προβλήματα. Συχνά γίνονται πιο απόμακροι και [γίνονται] περισσότερο σαν συγκάτοικοι παρά σύζυγοι ή εραστές».

Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ποια ήταν τα ασυμβίβαστα ζητήματά τους πριν, και πραγματικά να ρίξουν μια ειλικρινή ματιά στο αν όλα είναι διαφορετικά ή όχι τώρα.  

Ένα άλλο πλεονέκτημα της επιστροφής με έναν πρώην είναι η επίγνωση του τι έχει αλλάξει στο διάστημα που περάσατε χωριστά. Μπορεί να είστε σε μειονεκτική θέση όταν βγαίνετε με κάποια νέα σχέση, επειδή δεν γνωρίζετε πώς μπορεί να έχει μεγαλώσει και να έχει αλλάξει με θετικό τρόπο με την πάροδο του χρόνου. Με έναν πρώην, θα έχετε περισσότερο ένα στιγμιότυπο πριν και μετά. Ειδικοί λένε ότι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους πρώην  που επανεκκινούν τον έρωτά τους είναι «να νιώθουν ότι έχουν μεγαλώσει και ωριμάσει».

Προτού αρχίσετε να πηγαίνετε στον πρώην σας, αναρωτηθείτε γιατί το κάνετε – γιατί πολλά μπορεί να πάνε στραβά.  Ενώ μια από τις χαρές της επιστροφής με έναν πρώην είναι η άνεση ή η οικειότητα, η λαχτάρα για αυτή την άνεση μπορεί να είναι άστοχη, ειδικά τον τελευταίο καιρό καθώς φαίνεται να ζούμε μέσα σε ένα συνεχές χάος. Τον περασμένο Μάιο, όταν άρχισαν τα lockdown, έρευνα από το Ινστιτούτο Kinsey του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, που μελετά το σεξ και τις σχέσεις, έδειξε ότι ένας στους πέντε ανθρώπους έστελνε μηνύματα στους πρώην τους ενώ βρίσκονταν σε απομόνωση .

Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στο γιατί προσεγγίζετε μια παλιά φλόγα. Μήπως επειδή προσπαθείτε να απαλλαγείτε από το άγχος από τρομακτικά πρωτοσέλιδα ειδήσεων αναζητώντας παρηγοριά από μια παλιά φλόγα και όχι επειδή πραγματικά σας λείπει η σχέση και είστε διατεθειμένοι να καταβάλετε την πολύ πραγματική προσπάθεια να την κάνετε να λειτουργήσει; Αν είναι το δεύτερο, πάρτε το ως κόκκινη σημαία.

Ζητήστε τα σχόλια των φίλων και της οικογένειας πριν κυνηγήσετε έναν πρώην. Πολλοί μπορεί να αντιδράσουν αρνητικά, ειδικά αν η σχέση τελείωσε άσχημα. Αλλά ο σκοπός αυτής της άσκησης δεν είναι να ζητήσετε να κρίνει την επιθυμία σας ένας φίλος ή ένα μέλος της οικογένειας.  Μάλλον, θα μπορέσουν να σας επαναφέρουν στη Γη και να σας υπενθυμίσουν γιατί η σχέση ήταν προβληματική. 

Να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε  τις αναμνήσεις που θα σας φέρουν οι φίλοι και οι γνωστοί – όχι μόνο με τον εαυτό σας και με τους αγαπημένους σας, αλλά και με τον ίδιο τον πρώην σας, που μπορεί να είναι το πιο δύσκολο κομμάτι.  

Πολλοί από εμάς μπορεί να βρεθούμε να λαχταράμε για μια χαμένη αγάπη. Εάν το κάνουμε με ρεαλιστικό, υγιή τρόπο, θα μπορούσε, ενδεχομένως, να λειτουργήσει – εάν και τα δύο άτομα βρίσκονται στην ίδια σελίδα!